onsdag, november 21, 2007

Människovärdet är absolut, inte relativt!

Ulf Olsson (s), budgetdebatten den 21 november 2007 kl. 16:15

Borås budget 2008 på webben

Webb-sändingen af Borås Kf fungerar riktigt bra. Fin bild, och bra ljud. Så nu kan jag hänga med i debatten igen.

Hittills har Ulrik pratat om livsmedelsaffär och integration, inte så dåligt, men nu kommer detta med att "vad kan jag bidra med till globaliseringen" - en fråga alla måste ställa sig. Hmm...och nu vad kan vi hjälpa till en bättre utveckling för edem som bor i Göteborg, inte vad Göteborg kan göra för oss. Hehe...nu sågar han linje 100 också, DET var bra!

Och så är vi inne på klimatfrågorna. "Skapa robusta system att vidta rätt årgärder i klimatfrågan. Att välja miljöbil, fjärrvärme, investering i teknik." Han fick in resursförbrukningen också.

"Kejsare Tiberius, en god herde han klipper sina får, han klår dem inte. Ekonomin får aldrig bli ett mål för staden" - nja, det är ju så det ser ut i Borås idag. "Verksamhetens behov överordnad ekonomiska resultatet" - vilket skämt!

tisdag, november 20, 2007

Rumsren främlingsfientlighet

Ursäkta dålig uppdatering av bloggen! Det fanns en tid då jag varje morgon skrev dagens första tanke på bloggen. Men nu när det är mörkt och kallt när man vaknar får energin gå åt till att överhuvudtaget komma upp ur sängen.

Min kommentar till det danska valet har därför uteblivit, men så här i efterhand får en artikel i DN mig att inse att det gäller att vara ett rumsrent främlingsfientligt parti om man ska förhandla med regeringspartiet. Det går inte att säga precis vad som helst, ännu...förrän man har förskjutit gränsen för tolerans ytterligare förstås.

Den erfarenheten måste Sverige lära sig! Sd ÄR inte rumsrent! Låt oss inte luras av retoriken!

torsdag, november 15, 2007

P1Morgon i morse

Nyamko Sabuni (fp) är tydlig när hon säger att personer utan jobb och bostad inte ska "få ta hit sina släktingar".

Kalle Larsson (v) är klockren när han frågar henne om de mänskliga rättigheterna bara gäller de personer som har jobb och bostad. Tack, Kalle!

söndag, november 11, 2007

Platt fall

Ojojoj, nu skallar ropen, nu startar ett alarm, nu vill "partiet" leka ödmjukhet.

Nu ska vi göra upp om en överenskommelse med borgarna. De som var våra huvudfiender för ett år sedan, då vi skulle visa på kontraster mellan blått och rött, när man ville få med alla eller lämna de redan utsatta i sticket. Ett av huvudområdena där vi hade "en djupt grundläggande annorlunda syn på politiken" var just skolan. Major Björklund, kaserngård, betygshets; ja ni känner väl igen den socialdemokratiska retoriken.

Sedan förlorar vi valet, borgarna får mandat att gör precis som de vill - och det gör de. Och sossarna får kalla fötter. Många vittnar om att plattformen som togs igår var bra och nyanserad, men detta om betyg, där just där, kunde partiet stå emot. Detta symboliska verktyg kunde vi inte stå emot.

På en blogg står det att Mona sträcker ut en hand till den moderatledda regeringen. Vill vi det? Var det därför vi valde en ny partiledare, som kunde sträcka ut handen till Reinfeldt?

Samma bloggare drar sedan en lååång konsekvens av denna utsträckta hand: "Nu är det upp till Björklund och hans kompisar i regeringen att visa om de vill ta detta långsiktiga ansvar, eller om de vill fortsätta den gamla plakatpolitiken."

Ge mig ETT ENDA skäl till varför Björklund skulle vilja göra upp med socialdemokraterna? Varför skulle han vilja göra det nu när han har MANDAT att genomföra sin egen borgerliga skolpolitik. Hur kan man på allvar TRO att borgarna skulle släppa chansen att driva SIN politik. De har väntat i mer än ett decennium på att få driva SIN skolpolitik.

Att ta ett långsiktig ansvar för skolan är att satsa ekonomiska resurser på skolan och att följa de juridiska dokument riksdagen har beslutat om. Det finns ingen konsensus om skolpolitiken, vi är inte överens, vi var det inte under valrörelsen och vi är det inte nu ett år senare.

Visst talade vi om ett mer ödmjukt ledarskap efter GP, men inte talade vi om mer ödmjukhet gentemot borgerligheten.

fredag, november 09, 2007

Härlig notis i DN igår:


"Högskolan i Skövde har idag, torsdag, ett antal personer på plats som många har fördomar om. Allmänheten erbjuds att "låna" en människa för att diskutera och testa sina fördomar. Där finns bland annat homosexuell, en bisexuell, en funktionshindrad, en feminist, en nykterist, en invandrare, en muslin, en kristen präst och en misshandlad kvinna."


Gamla moderater

Länets miljöbudget riskerar att halveras, skriver DN idag. De gamla moderaterna finns i alla fall kvar i Stockholms län, om någon trodde något annat.

onsdag, november 07, 2007

Vårdval utan analys

Vårdval inom hälso- och sjukvården sprider sig rekordsnabbt.
Vårdval Halland har redan infört det men Stockholms läns landsting, Västmanland, Östergötland och Region Skåne står på tur.
Detta genomförs utan någon debatt i det offentliga Sverige.
Alla som uppfyller vissa krav kan efter ackreditiering driva en mottagning i primärvården. Pengarna följer patienten, en s.k. patientpeng.
Kritik hörs dock inifrån läkarkåren nu. Dels ifrågasätts varför ingen analys av onsekvenserna av en sådan genomgripande förändring görs. Dessutom hävdas att modelllen strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Därtill menar många att familjemäkarens uppdrag utholkas.
Kanske kommer diskussionen att uppmärksammas av media i och med läkarstämman nästa månad.
Det är alldeles för tyst från sossarna. :(

söndag, november 04, 2007

Efter en otroligt spännande och intressant eftermiddag på hearing om vinst i vården var jag tvungen att skriva av mig. Denna gång på Rebella-bloggen! Jag har inte vågat skriva där på hela hösten pga någon sorts prestationsångest, töntigt men sant. Men nu så fick jag ändan ur vagnen.

Återkommer om hearingen inom några dagar.

fredag, november 02, 2007

Under kaffepausen...

..funderar jag över det mänskliga draget att "ta vatten över huvudet". Varför väljer t ex jag att genom redovisningsformuläret "20 frågor" utärdera ett miljardprojekt? Varför nöjer jag mig inte med att bara ta ETT av de 40-tal delprojekt som finns inom Stockholms läns landstings regionala satsning "Ögat på sjukskrivning".

De flesta har tagit semester denna halvdag innan Alla helgona-helgen. Därför är det tyst och lugnt på Centrum för vårdutveckling, min praktikplats. Bra för koncentrationen, men samtidigt lite bittert när jag antagligen sitter kvar till sen eftermiddag. Det ska ju självklart skickas in till kursledaren idag.

Alla behöver pepp!

Även om det kan verka tämligen absurt, så skickade jag ett pepp-mail till Ulrica Schenströms registratormail igår. Antagligen läser hon inte det, men ändå. Media styckar sina offer utan bedövning. Men visst var hennes gärning ovanligt klantig. Nästan i stil med porrklubben, fast Rosengren förnekar ju fortfarande.

torsdag, november 01, 2007

Att skicka ett pressmeddelande klockan 01.37 kan inte ses som något annat än ett sabotage.