tisdag, mars 24, 2009

Stress goes under the skin!

Så har det gått en och en halv månad sedan senaste inlägget. Det var inte själva idén, men jag skyller på prioriteringen av CHESS, årsmöten, artikelskrivning till Tvärdrag och jobb. Men också hisklig nack- och axelvärk.

Mars har verkligen bara flugit iväg! Den snart avslutade kursen på CHESS har hetat Psychobiological processes, Stress and Health. Verkligen spännande att läsa om hur människors livsvillkor "goes under the skin", i form av höjda cortisolnivåer, värk i rörelseorganen, eller rent av minnesförlust. Sedan måste jag bara fjäska lite och säga att Petra Lindfors, docent i psykologi på CHESS är den proffsigaste läraren jag haft hittills, någonsin. Det är sant, oavsett betyg.

Att prata om folkhälsa kan för människor ibland bli väldigt abstrakt. Jag älskar ju själv att diskutera den strukturella nivån. Men att prata om sänka stressnivåer vid anläggandet av grönområden, och därmed ökat välbefinnande är konkret och tydligt. Individperspektivet är på det sättet bra. Men det handlar om att ha insikt i strukturen, och det får aldrig vår folkhälsopolitik glömma.

Så, jag är alltså tillbaka, igen. Nu dags att blogga om att männens löner drar ifrån kvinnorna i industrin. Men det blir på Rebellabloggen!

Inga kommentarer: