torsdag, januari 29, 2009

Attendo care igen, igen, igen och igen

Ett av Sveriges största privata omsporgsföretag får skarp kritik av Socialstyrelsen. Läs artikeln på DN.se och förfäras.

Meningen längst ned i artikeln är talande i sig själv. Öppenhet är ingen självklarhet, ansvarsutkrävande är sannerligen ingen självklarhet. Skicka fram pressansvarige så kan ingen anklagas för någonting.

DN.se har sökt verksamhetscheferna för de aktuella vårdhemmen. Men de hänvisar till Attendo Cares policy att all kontakt med media går genom presschefen.

Folkhälsa och ekonomiska kriser!

Daniel på Danielssons lakejer har skrivit ett mycket bra inlägg om folkhälsan och ekonomiska kriser. Och om betydelsen av att dämpa hälsoeffekterna av ekonomiska kriser genom starka välfärdsystem. Eller helt enkelt säkra människors rättigheter genom sociala trygghetssystem.

Läs kloka citat av Olle Lundberg, Bo Burström och Anne Hammarström. Gurus inom folkhälsoforskningen!

onsdag, januari 28, 2009

Attendo Care, igen

Det här vill vi inte veta av. ABC rapporterar idag om en olycka på ett äldreboende i Stockholm, som ledde till en 83-årig kvinnas död.

Jag är övertygad om att avdelningen var underbemannad, och att enbart vikarier arbetade den dagen, nämligen julafton. Eller vad säger ni som jobbat inom äldreomsorgen på storhelger?

För att här lyfta äldres livsförhållande till en folkhälsonivå, tänkte jag tipsa om Folkhälsoinstitutets senaste rapport Fallolyckor bland äldre.

"I Sverige dör i snitt tre äldre personer till följd av fallolyckor varje dag. Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken. Och fem gånger fler hamnar på sjukhus efter fallolyckor än efter olyckor i trafiken.
– Att riskfaktorerna är så många betyder att det förebyggande arbetet bör vara brett och inriktat på många faktorer samtidigt. Men det är också viktigt att anpassa åtgärderna efter individens behov, säger Harald Gyllensvärd."






tisdag, januari 27, 2009

Kryssa Anna Hedh!

Så har kampanjarbetet dragit igång så smått!
En facebookgrupp har t ex startats. Join cause, ni vet.

Rösta på socialdemokraterna och kryssa Anna Hedh den 7 juni 2009!

  1. Anna är en pålitlig EU-kritiker - den enda av 220 socialdemokrater i parlamentet som röstade nej till Lissabonfördrage
  2. Anna tar strid för en solidarisk alkoholpolitik - utsedd till årets parlamentariker i hälsofrågor
  3. Anna kämpar för arbetares och konsumenters rättigheter - ska vi ha en inre marknad ska den regleras
  4. Anna står emot Bryssels gubbklubbar - arbetar för jämställdhet och mot sexslavhandel
  5. Anna arbetar för ett fritt Palestina - motsatte sig EU:s isoleringspolitik som bidrog till Gazakonflikten

måndag, januari 26, 2009

Läkarna vet bäst, eller...

Vården i Sverige krisar. Av olika anledningar förstås. Organisationen med jättekolosser till sjukhus är problematisk, inte minst när det gäller tillgänglighet. Och den ökade belastningen från psykosocial ohälsa på den medicinska vården är ett problem som vi bara har sett början på.

Nu börjar även vårdvalsreformen ställa till besvär för en trygg och säker hälso- och sjukvård. Inte bara i Stockholm, utan så småningom i hela Sverige.

DNdebatt 27 oktober 2008
"Regeringen vill vinststyra primärvård i hela landet"

SR 26 januari 2009
Läkare varnar för Vårdval Stockholm

Nyhetskanalen.se 25 januari 2009
Läkare varnar för Reinfeldts vårdval

Mikroblogga

Mikroblogg är det senaste! Vilket betyder, korta inlägg, max 140 ord! Glöm det långa resonerandet, eller analyserandet! Fort ska det gå! Ni vet flödet!

Därför: Det har inte hörts särskilt mycket om jämställdhet i sossarnas rådslagsarbete, men tydligen finns det en hel arbetsgrupp i ledning av Claes Borgström, som jobbar med detta! En riktigt matnyttig sida!

Rekommenderar varmt Margareta Winberg memoarer "Lärarinna i politikens hårda skola". Många lärorika händelser, intressant progressivt arbete och färgstatka beskrivningar av en gubbdominerad värld! Pär Nuder har något att lära av sin förra ministerkollega när det gäller att skriva intressant.

Jag förstår det som att min gamla hemstad Borås, har levt i yran av Körslaget och Team Magnus den senaste månaden. Ibland saknar jag den lilla staden där människor är närmare och saker på tv har större betydelse. Tydligen har t.o.m en särskild Körslaget-bukett sålts. Därtill har jag gått i samma klass som en av körmedlemmarna. Fint är det! Så blir det aldrig i Stockholm...

torsdag, januari 15, 2009

Relative differences...

Jag har suttit vid mitt skrivbord hela dagen, och försökt skriva tentan. Kollat dn.se och aftonbladet.se mellan varven, och det är som så många gånger förut: nyheterna om världen sköljer över dig och du inser hur små dina problem är i jämförelse.

I samma stund som jag suckar över sampling, selection biases och probability, då bombar Israel FN:s kontor och sjukhus i Gaza och försvårar ytterligare hjälparbetet i krigssituationen. Den värsta tanken är att människor inte har någon som helst att ta vägen. Det finns inga gränser att fly över, ingenstans där striderna upphör. Den som inte dör i detta massmord kommer istället att leva med fruktansvärda posttraumatiska syndrom.

Dagens siffror:

Över 1000 döda i Gaza

1500 kvinnor dör varje i dag i mödrardödlighet i världen.

90 miljader kronor, så mycket lånar staten 2009. Borgarna lycks aldrig ha överskott. Bad luck, eller vad?


Katten söker kontakt under tentaplugg

onsdag, januari 14, 2009

Kd på gympagolvet!

Nä, det gick inte som en dans för Hägglund i partiledardebatten. Hans skämt om Let's Dance var mest pinsamma i jämförelse med debatten om varsel, nedskärningar i välfärden och kriget i Gaza.

Däremot svänger Kd fett på gympagolvet på Friskis & Svettis Hornstull! Deras pressekreterare körde riktigt mycket ben-, arm- och magstyrka. Jag njöt!

Slutsats: Hellre Kd på gympagolvet än i talarstolen.

Ta tillbaka är tillbaka

Hmm, upptäcker att jag försvinner mer och mer från blogvärlden, eller blogosfären. T ex länkar inte ens min sambo min blog längre, och inte heller läser jag allt tyckande...förutom Esbatis mycket informativa inlägg om Gaza förstås. Men jag anser det viktigt att finnas med i denna nya dimension av vår demokrati. Så ett inlägg om dagen, tre informativa tips/idéer/viktiga saker att uppmärksamma till läsarna, det ska jag väl åstadkomma?

1. Regeringen fortsätter stenhårt på att övertyga opinionen om att de är de mest ekonomiskt ansvarstagande. Deras ord om att deras politik värnar kärnan i välfärden är ett skämt, inte minst med tanke på enorma underskott i såväl kommuner (ex. Uppsala) och landsting (ex. flera stora sjukhus gick back åtskilliga miljoner förra året). Därtill har ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL) vädjat till regeringen om mera pengar till verksamheterna, men fått kalla handen. Han är dessutom moderat.

Den borgerliga regeringens strategi kan dock bli mycket mer framgångsrik än vad alla valforskare i landet tror nu. Att bli betrodda som de ekonomiskt ansvarstagande är en bra strategi, och svenska folket har för länge sedan glömt vilka som var ekonomiskt ansvarstagna under 1990-talskrisen.

2. Tipsar ALLA att se Gomorra! Filmen om den italienska maffian är ett otroligt starkt drama, som i 2,5 timmar uppfyller hela hjärnan. Hur agerar människor i ett laglöst land, där maffian helt har tagit över samhället? Desto mer intressanta är frågorna om hur samhället så fullständigt har kunnat resignera från sin maktposition, hur patriarkatet inte en sekund utmanas, och hur små pojkar bara har ett enda val i ett sådant samhälle, att välja klan. Filmen får även italienskan att bli det vidrigaste språket i världen.

3. På tunnelbanan hem till Vårby gård i måndags satt en man mittemot mig och läste Chockdoktrinen. Det ingav kampvilja och hopp! När han gick av i Skärholmen hade jag lust att springa efter och fråga om jag fick bjuda på en kaffe. Men jag tog inte chansen. Nästa gång kanske...