lördag, december 23, 2006

Dunkelt beslut taget dan före dan, före dopparedan

Ännu har alldeles för få reagerat på borgarnas senaste förändring av jämställdhetspolitiken. Det är bara TV4 som verkar ha fått nys om att riksdagen dan före dan före dopparedagen (då en hel del riksdagsledamöter verkar ha åkt hem till familjen) avskaffar jämställdhetsplanen för jämställda löner i offentlig sektor.

Nu står det svart på vitt att de är privat företagande som ska minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. All vårdpersonal ska bli egna företagare och på det sättet jämna ut lönerna mellan män och kvinnor. Precis som att ett privatiserande var immunt gentemot diskriminering efter kön. Marknaden har därmed fått en tung uppgift av regeringen. Vi har hört det förut men alltid bemött det med bra argument. Nu har vi fullständigt missat debatten.

Vad Sabunis politiskt sakkunniga, i TV4:s inslag, indirekt säger är att all verksamhet i offentlig sektor därmed ska bli privata bolag och företag. "Det ska vara lika självklart, tycker vi, att man ska vara sjuksköterska och vd som civilingenjör och företagsledare", säger hon.

Motargument 1. Rättighetsperspektivet
NEJ, DET ÄR PRECIS SÅ DET INTE SKA VARA. VÅRD OCH OMSORG ÄR INTE EN AFFÄRSVERKSAMHET, DET ÄR EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET SOM KRÄVER POLITISK STYRNING OCH DEMOKRATISK INSYN FÖR ATT INTE PLÅNBOKEN SKA STYRA EN MÄNNISKAS MÖJLIGHET TILL VÅRD OCH OMSORG. Om man inte tror på politikens makt att skapa jämlikhet mellan människor kan regeringen ju börja med att avskaffa sig själv!

Motargument 2. Erfarenhet av privat sektor
Hur ser det då ut inom den privata sektorn? Ta till exempel matbutikerna. Inte har kassörskorna, som nu tar sig an massorna av stressade julhandlare, högre löner för att de jobbar inom den privata sektorn. Även inom privata företag finns diskriminering efter kön, även där finns lönehierarkierna som missgynnar kvinnorna och därför krävs en tydligare politiskt insats. Borgarna ville inte prata jämställdhet i valrörelsen, mer än pappabonusen och hushållsnära tjänster för övremedelklass förstås, eftersom de visste att de aldrig skulle kunna försvara sina metoder att privatisera vården och omsorgen som lösning.

Reportaget blir på detta sätt helt absurt! Borgarna har inte bara beslutat att jämställdhetsplanen för jämställdalöner ska avskaffas, de har också påbörjat omvandligen av offentlig sektor, med vård och omsorg, till privat sektor. Var det detta väljarna röstade på när Reinfeldt vann i september? När han stod i tv-debatterna och lovade att akutsjukhusen inte skulle säljas ut ljög han alltså inte bara en gång. Det visar sig nu att den dolda agendan även inkluderade en fullständig utförsäljning av all form av vård och omsorg!

Ytterligare ett tillägg. Vad blir steg två nu? Finns det en nationell enighet i alla kommuner och landsting att privatisera alla vård och omsorg?

Avslutningsvis: Var är partiet - Var är ungdomsförbundet? Detta var ju en av SSU:s främsta valfråga! Kom igen!!!

Inga kommentarer: