lördag, december 09, 2006

Regeringen kastar bort resurser och skjuter sig själv i foten

Både DN och Ekot rapporterat idag om regeingens besparingar på att kvalificera vårdpersonal.

Redan i Metro förra veckan fanns det en insändare skriven av en mängd personer vars förberedande utbildningar till vårdyrken efter nyår upphör. Kritiken riktades mot den nya regeringen som stoppar denna typ av kompletteringsutbildning där läkare och sjuksköterskor från länder utanför EU kan läsa in "vårdsvenska" istället för att behöva läsa svenska på Komvux eller läsa om hela sin utbildning. Även Socialstyrelsen ger sig nu in i debatten och menar att utbildningsformen varit mcyket framgångsrik inte minst i Stockholmsregionen.

Sverige behöver dessa vårdakademiker, särskilt läkare. Det är en viktig insats från samhället att dels ta vara på människors kompetens och kapacitet men dessutom är utbildningarna oerhört viktiga för dessa människor som satsat flera år på utbildning och självklart ska få möjligheten att kunna jobba med sitt yrke även i Sverige.

Detta är bara ett exempel på utbildningsbesparingar som regeringen genomför. 20 000 platser på Komvux försvinner från och med nyår, något som faktiskt beskymrar regionala alllianspolitiker som ser de reella konsekvenserna av denna politik. Därtill kommer indragna rekryteringsbidrag m.m.

I samma stund som regeringen sänker förmögenhetsskatten, genomförs i sin tur besparingar på viktiga utbildningsinsatser. Så mycket värderar regeringen kunskap och Sverige tar ännu ett steg tillbaka.

Inga kommentarer: