tisdag, november 21, 2006

Fler regionalnyheter

Tidigare dominerade Västnytt min konsumtion av regionala nyheter eftersom jag sällan orkade läsa Borås Tidning. Numera är det ABC som gäller. Ikväll var det extra många inslag om den borgerliga majoriteten i Stadshuset.

Förutom miljöproblemen i staden rapporterades att 1500 nya bostäder stoppas i Stockhomslän, till följd av regeringens beslut att slopa ränte- och investeringsbidrag.

Dessutom ska fler uteställen få ha öppet till kl 5.00, något som Citypolisen beklagar eftersom man befarar ökat våld på stan. Polisen stödjer sig på forskning som visar att det finns ett samband mellan senare öppettider och fler våldsbrott.

Slutligen, i alla fall i detta blogginlägg, stoppar regeringen alla elevstyrda skolor. Skolminister Lars Björklund anser att elever inte ska kunna bestämma över sina lärare och rektorer. I tv-inslaget berättar både elev och lärare hur bra organisationen fungerar och hur delaktiga eleverna är i skolans arbete. Det är förvånande att regeringen väljer att ta bort det som FUNGERAR BRA och inte koncentrerar sig på vad som kan göras bättre, som att det enda som är intressant är sem som bestämmer. Björklund borde göra precis tvärtom och ta de goda exemplen som en modell för andra skolor som har problem. Ett exempel vore Rinkeby skolan och deras otroliga arbete för en trygg och kreativ skola. Björklund har inte läst FN:s konvention för barns rättigheter han, inte. Vet han ens om att vi har implementerat den? Från skolgård till kaserngård, som Göran Person sa i sitt tal i Almedalen.

Mörkret...

I helgen besökte jag För första gången någonsin Socialistiskt forum. Jag var mest intresserad av hur framtidens samarbete mellan (s)+(v) och (mp) kan komma att se ut. Därför tog jag med mig Tomas också. Det blev en debatt med varierande kvalité, men läs mer om det på Peter Gustavssons blogg och Zaida Cataláns blogg. Hos Zaida finns det några spännande påhopp också, om ni gillar små kontroverser, eller har humor. Aron Etzler kanske skriver något om detta i Flamman framöver, eller så har han bättre saker för sig. Han kommer exempelvis att ge ut en bok i vår som handlar om den norska arbetarrörelsens ombildning.

I övrigt har jag mellan kl. 9.00-17.00 suttit inne på 18 kvm, tillsammans med tre andra brudar och skrivit ett grupparbete om hundars inverkan på individens välbefinnande. Utomhus har det regnat hela dagen och varit mer eller mindre mörkt. Dessutom rapporterar ABC ikväll att Stockholms innerstadsluft är så dålig att den är farlig för små barn. Socialstyrelsen vill därför genomföra tuffare krav när det gäller nivån på luftföroreningar vid skolor och förskolor.

Det är fullkomligt obegripligt varför den borgerliga majoriten i Stadshuset väljer att HALVERA Stockholms miljöbudget de närmaste två åren. Över hela världen står miljön och klimatfrågan högst upp på agendan men låt oss stoppa huvudet i sanden, så kanske det försvinner.

måndag, november 13, 2006

African Remix



En söndag på Moderna Museet är aldrig fel.

Se hela utställningen på African Remix

Ett program, många regeringsbeslut, många problem.

Rapports 30 minuter långa sändning i går innehöll inte mindre än fyra kritiska reportage om regeringens nya förslag. Intressant.

1. Rekordmånga vanvårdade djur omhändertas, tack vare Djurskyddsmyndighetens skärpta praxis och ökade krav på kommuner och landsting. Ökningen gäller i första hand sällskapsdjur, inte den traditionella lantbrukarens boskap. Regeringen har ändå beslutat att lägga ned myndigheten vid årsskiftet. Nej, den borgerliga regeringen står inte på djurens sida heller.

2. Miljoner unga behöver bostad - fler inneboende är regeringens lösning. De stora förlorarna på bostadsmarkanden är ungdomarna. De närmaste tio åren ska 1,1 miljoner unga ut på bostadsmarkanden, vilket är fler personer än på 50 år. Ändå tar regeringen BORT subventionerna för byggandet av små bostäder. Det kommer leda till ett radikalt minskat byggande eftersom byggbranchen nu går in i ett lugnare skede. Arbetet för rätten till en egen bostad ska nu frångås från statens håll. Unga ska istället sikta in sig på att bli inneboende. "Ja, så har det varit i århundranden", motiverar Odell beslutet.
Självklart handlar det om att man vill låta marknaden bestämma, istället för politiska visioner och människors rättigheter.

3. Långtidssjukskrivna måste betala den högre A-kasseavgiften, och får ingen kompensation vilket aviserats för andra grupper. 125 00 svenskar var i juni 2006 sjuka längre än 6 månader. I den kristdemokratiska riksdagsgruppen höjs nu kritiska röster att regeringen slår mot de mest utsatta. Littorin vill inte motivera beslutet.

4. Den planerade skärpningen av lagstiftningen för "bidragsfuskare" från regeringens håll möter hård kritik från riksåklagaren som menar att man ska vara försiktig med att stämpla människor som kriminella. Men den aspekten vill inte regeringen ta hänsyn till.

Tack Rapport för ett informativt program och alla goda argument!

lördag, november 11, 2006

Djävulen i Prada med Chris Heister


Denna blogg brukar inte innehålla så många skildringar av privata händelser, men kan jag faktiskt inte låta bli att berätta att jag lyckades gå och se filmen "Djävulen i Prada" i kväll på samma föreställning som CHRIS HEISTER!!!

Hon är numera alldeles för närvarande i min livsvärld, eftersom hon är landstingsråd i Stockholm. Men hon kan alltså också se film och käka popcorn. Passande film dessutom.

fredag, november 10, 2006

Töres Theorell

Efter bara ett par månader på Karolinska institutet har jag fått möjlighet att lyssna på flera väldigt bra, kunniga OCH sympatiska föreläsare.

En av mina absoluta favoriter är Töres Theorell. Förutom hans oerhörda ödmjukhet inför människans komplexa levnadsföhållanden i dagens Sverige lyfter han dessutom fram den samhällsomvandling som genomfördes under 90-talet och som sätter sin prägel på arbetsmarknaden de senaste 15 åren.

I september i år kom hans bok "I spåren av 90-talet" där han skildrar folkhälsoutvecklingen i Sverige efter de s k krisåren och omstruktureringarna i samhället.

Theorell är professor emeritus i psykosocial miljömedicin, särskilt arbetsmedicin, vid KI. Dessutom jobbar han tillsammans med Aleksander Perski på IPM, instiutet för psykosocialmedicin. Han forskar kring stress men är också delaktig i en ny forskarrapport om kulturens betydelse för folkhälsan.

UR har dessutom gjort en intressant intervju med honom.

torsdag, november 09, 2006

Ingen har väl missat Socialistiskt Forum som går av stapeln nästa helg i Stockholm. Som nybliven stockholmare kommer det vara smidigt att bara dyka upp och det ska bli riktigt intressant. Som kanske skrivits i tidigare blogginlägg så är ABF Stockholms lokaler på Sveavägen hjärtat i Stockholm.

Ett av seminarierna ska handla om s, v och mp och dess möjlighetet att samarbeta ännu närmare i framtiden.

Greider och Boethius kommer att diskutera hur man skulle kunna samla skattesäkningarna i en pott och börja bedriva en egen OMFÖRDELNING! Tror allt just det var ett förslag i ett av de tidiga blogginläggen på denna sida.

"Kvinnor på gränsen till regeringen!"

I en skarpt och tydliggörande kolum i DN i går skriver Lotta Fogde (s) hur det idag faktiskt är möjligt att motivera kvotering på en mängd olika sätt, dock inte utifrån kön. Oerhört läsvärt!

Det dröjer ännu ett tag...

Vi sörjer...

Arbetslivsinstitutet - om det är något vi behöver fördjupa och sprida kunskap om i samhället så är det hur människor upplever sin situation på jobbet.

Integrationsverket - en av ministrarna i den nya regeringen, Anderas Carlgren, var GENERALDIREKTÖR för verket och skrev så sent som i våras hur framgångsrik, internationellt sett, den svenska intergrationspolitiken står sig. Lite dubbelmoral.

Integrationskommittén - som till 75 procent var färdig med sin utvärdering av integrationspolitiken organiserades men nu måste läggas ned omedelbart. Tala om att slösa på resurserna.

Djurskyddsmyndigheten - med all respekt för LRF och lantbrukarna så behövs ändå en myndighet som kans säkra djurens förhållanden i Sverige. Genom mitt uppdrag i Miljönämnden i Borås Stad fick jag möjligheten att delta i diskussioner om dennas myndighets vara eller icke vara. Faktum var att det tar tid att lära sig nya regler och rutiner men att den i allra högsta grad var ett bevis på en politisk vilja att förbättra djurens levnadvillkor i vårt samhälle.

Idol i Borås Stad 2006-2010!

Ja, nu kan man ju tro att det är Idol 2006 jag ska kommentera, men icke.

Trots att jag under de senaste månaderna försökt att inte allt för mycket tänka på min hemstad Borås så kan jag bara inte låta bli. Kommunpolitiken i Borås stad är minst sagt intressant, och det finns så otroligt många roliga politker som i talarstolen motiverar ett politiskt beslut helt utifrån ett egocentriskt resonemang.

Min absoluta favorit var i våras, när en centerpartisitsk politiker gick upp i talarstolen och fläkte ut hela sitt privatliv med make och barn och husbygge och tidspress och livsmening under sitt inlägg i debatten om genomförandet av ett kooperativt vårdnadsbidrag/föräldranätverk.

Motståndet mot det egocentrerade resonemanget hos förtroendevalda måste därför vara konstant.

Nej, istället är det en nyvald fullmäktigeledamot som är ett av de stora hoppen i Borås Stad, förutom den fantastiskt fina s-gruppen förstås, och det är Ida Nyman (v). Hon vet säkert redan hur mycket hon behövs, och jag önskar att hon får allt det stöd hon eventuellt kommer att behöva för att kämpa kommunpolitiskt.

Förhoppningen är att hon om fyra år blir ett av de styrande kommunalråden i Borås. Borgarna har nämligen inte heller denna gång lyckats få fram en kvinna i ledningen. Jag är inte överraskad, men det är tråkigt att de inte kan ta den interna kritik som kom från Vägvalets fullmäktigeledamot Anna Grahn i denna fråga. De borde ha högre i tak i sexpartikonstallationen.