torsdag, juli 19, 2007

Bekännelser...alienerad Johanna

Självklart ska vi införa sex timmars arbetsdag. Människor måste få leva! Det är inte bara tröttheten i kroppen, det är något i sinnet, i huvudet, i själen som försvinner också. Jag hör inte ens vad människor säger. Tack och lov är det semestertider annars skulle jag komma alldeles för mycket på efterkälken i samhällsdebatten. Orden från radio, tv och tidningar går liksom inte in.

Däremot är ju livsstilsprogram, så som "Äntligen hemma" och "Sommartorpet", riktigt tilltalande. Allt är så rent och fint och fräscht att det nästan smittar av sig på en sunkig och säckig kropp med ömma fötter. Och det mest fantastiska, som ingenting får avbryta inte ens ett telefonsamtal med Tomas, är ju självklart Extreme Makeover Home Edition. Jag ligger i soffan och gråter när familjen, som inte har några pengar eller som förlorat familjefadern, får sitt underbara hem och att hela staden engagerar sig i fallet och hjälper till för att göra detta verkligt.

Men det vänder sig också i magen när kommentarer som: "Ni förtjänar ett eget hem. Lev den amerikanska drömmen! Move that buss!", skanderas ut i programmet.

Ni förtjänar...ni är utvalda...samhället engagerar sig...Hur var det med rättigheter nu igen? Vad var tanken med miljonbostäderna? Varför betalar vi skatt? Varför ska BEHOV vara vägledande i fördelningen av våra gemensamma resurser? Kanske för att vi inte vill att en fembarnsfamilj ska sitta i ett ruckel och vänta på att teamet från Extreme Makeover Home Edition ska besöka dem för att berätta att dem NU förtjänar ett riktigt hem.I morgon är det fredag. Ni vet, klassisk fredag då man äter gott och handlar på bolaget. Det var ett bra tag sedan sist. Och syster med pojkvän kommer hit, vilket blir supertrevligt. Även om jag riskerar att däcka i soffan vid nio...jag ska göra mitt bästa.

Sedan är det skärgården i två dagar som gäller. Det ska faktiskt bli SOL, och jag lovar att bada sommarens första dopp. Sommaren 2007 är inte förlorad ännu, bara lite...

4 kommentarer:

Borasgreen sa...

Så det var det du gjorde när jag ringde.

Catti Ullström sa...

Två kommentarer.

Som fabriksarbetare måste jag säga: 6 timmars arbetsdag nu! Det handlar inte om att jag inte vill arbeta, det handlar om att är slut i kropp och sinne efter 6 timmar.

Jag hatar Etreme Home Makeover. Dels för att det är allt det där du beskriver. Men mest för att jag trots det inte lyckats se ett enda program utan att få tårar i ögonen.

Ellinor sa...

vad lustigt! igår träffade jag tjejerna. både sprallan o kajsa sa att de sett det programmet, home makeover, och lipat av det! herregud vad ÄR detta???

Johanna Falk sa...

JA, dessa tårar som bara rinner. Jag önskar att vi kunde skapa samma känsla kring vår gemensamma verksamhet inom den offentliga sektorn. Samma känsla som ett barn har sin första skoldag.