torsdag, juli 12, 2007

Tänk själv! Spring inte efter Björklund!

Sossarna presenterar en bred och oerhört viktig grund inför rådslagsgruppens arbete om skolpolitiken. Materialet ser väldigt positivt ut.

Men via media beskrivs bara Marie Granlunds vilja att införa betyg i sexan och tidigarelägga nationella prov. Självklart är media bara ute efter enkla frågor, med enkla svar, men denna fokusering på betyg och prov skadar den socialdemokratiska viljan att skapa vår skolpolitik.

Dessutom oroas Granlund av bilden av en flumskola och att vår politik måste motverka detta. Myten om en flumskola har borgerliga företrädare och skribenter skapat de senaste decennierna. Den svenska skolan låg högt upp i OECDs rankning innan den ekonomiska krisen. Och inte var kommunaliseringen en så lysande idé.

Våra principer om skolan är inte flummiga, men de kräver resurser och en sammanhållen skola.
Det är oroande att våra skolpolitiska företrädare nu springer efter Björklund och tar till betyg och prov som de enkla lösningarna. Just precis det som vi socialdemokrater fördömde så starkt i valrörelsen.

Är det förvånande att våra väljare blir förvirrade av olika besked? Det smakar riktigt illa i min mun i alla fall. Förhoppningen är att rådslaget har mer kreativa visioner om vår nya skolpolitik.

Lycka till!

2 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Du sätter fingret på ett av de, i min mening, största problemen för svensk skola; kommunaliseringen. Ett annat stort problem är det faktum att den mmålstyrda skolan i praktiken inte är målstyrd. I de allra flesta kommuner lades små resurser på det enorma systemskifte som Lpo 94 var tänkt att innebära för den svenska skolan. Ett systemskifte som skulle krävt enorma resurser för att verkligen lyckas. Resultatet av det misslyckade systemskiftet blev den skola som idag kritiseras hårt. Lösningen på en stor del av skolans problem ligger i att se över Lpo 94 och Lgr 98 och se till at den svenska skolan blir målstyrd, även i praktiken. Lösningen ligger förstås inte i att hoppa 20 år bakåt i tiden, eller i att införa betyg i sexan. Hjälpa eller stjälpa, lärarnas eviga dilemma. Med den skolutveckling vi ser idag blir tyvärr stjälpa en allt större del av vår verksamhet.

Karin sa...

Bra inlägg! Rådslagsmaterialet är inte så dåligt innehållsmässigt, men Granlund väljer konsekvent att prata om att sossarnas skolpolitik måste bli tydligare, mindre flummig, och pratar nationella prov och tidigare betyg.

Det är bra att S omprövar sin skolpolitik, men jag hoppas inte att det landar i björklundskt bakåtsträvande.
Har skrivit om detta här:
http://hejas.blogspot.com/2007/07/betong-batong-nya-sossarna.html