måndag, augusti 06, 2007

Att ha en vision för jämställdheten

Kongressen har inletts och utskottarbetet pågår som bäst. I år har tiden för detta utökats vilket är oerhört positivt. Självklart är det ingen garanti för att plenadebatten ska minska, men det är i alla fall ett forum för mer avslappnad debatt än i talarstolen. SSU är ännu inte moget för åsiktstorg, tyvärr. Vi försökte 2001, men gör troligen inte om det på ett tag.

Själv bevakade jag en del av behandlingen av handlingsprogrammets feminismavsnitt. I förbundsstyrelsens förslag finns ett tydligare fokus på samverkan av olika förtryck utifrån sexualitet, etnicitet och genus. Det bådar gott. Dessutom görs en tydlig koppling till ekonomiska intressen och det är alltid välkommet.

SSU kommer att landa i ett programavsnitt som lyfter och tar ställning i det stora frågorna kring förtrycket av kvinnor, utifrån flera synvinklar. SSU har en vision för jämställdhetsarbetet genom sin genomgripande analys. Tack vare det ligger sossarnas ungdomsförbund flera tusen mil före den borgeliga regeringens icke-jämställdhetspolitik. Ni har säkert noterat att politikerbloggen skriver att Nyamko Sabuni inte använder sina pengar som hon "tilldelats" av Anders Borg.

- Det viktigaste är att vi arbetar fram förslag som kan leda till utveckling och inte bara sätter sprätt på pengarna. Vi kan inte bara ge bort pengarna till den som skriker högst, motiverar hon.

Nej, det är sant, men om man varken sätter sprätt på pengar eller arbetar fram förslag, då är det illa, och där sitter Sabuni i dagsläget. Det är beklämmande att se. I världens mest jämställda land, eller hur var det nu med det?

Inga kommentarer: