tisdag, augusti 07, 2007

Universitet, lokal förankring och framtiden

Igår gick Högskoleverkets nye chef Anders Flodström ut och menade att vi behöver färre universitet i Sverige och att större lärosätena ska bildas genom sammanslagning, exempelvis i Stockholm. Detta ligger i linje med den borgerliga regeringens vision om högre utbildning. Elituniversitet framför regionala satsningar brukar det ju heta.

Det är mycket intressant att läsa kommentarerna till detta uttalande från flera borgerliga politiker i Borås. Tydligen är Flodström kristdemokrat, och därför menar Else-Marie Lindgren, riksdagsledamot (kd) att hans uttalande inte är förankrat i partiet. Självklart ska Borås ha ett professionsuniversitet.

Björn Bergquist, Borås främsta ansikte utåt, är lika förvånad han över uttalandet och hoppas att det är ett "utspel". Som att det inte skulle vara lika allvarligt menat då...

Det är inte utan att en viss förvåning infinner sig, när man så uppenbart ser hur lokala politiker låter sina egna intressen att få röster på hemmaplan gå före det egna partiets grundläggande politik. Eller vad handlar det om?

Självklart vill moderaterna centralt minska antalet regionala högskolor, där ingår även Borås. Det finns en hånande ton i borgarnas kritik mot sossarnas vision om att alla ska ha möjlighet till utbildning. "Inte kan varenda glesbygdsort smälla upp en högskola, bara för att sossarna inte skaffar fram jobb".

Framtidens, och den nuvarande, arbetsmarknaden kräver högre utbildningsnivå, mer forskning och främjande av nya idéer. Det är positivt för demokratin, ekonomin och den enskilde individen. Borgarnas kontrasvar på rätten till utbildning för alla är subventioneringar av låglönejobb vilket i sin tur bara är ett steg tillbaka på alla dessa tre områden. Låglönejobb som producerar tjänster som bara de mest välställda i samhället kan köpa. Det gör ont att se.

Inga kommentarer: