söndag, juli 29, 2007

Sundvalls kvinnosyn

Sitter och tittar på Beckfilmen på tv4. Deckare och sommar hör ihop. Men fy fan för regissören Kjell Sundvall som låter en hemmasnickrad porrfilm rulla i evigheter under en scen samtidigt som kriminalinspektörerna "mirakulöst" kopplar att den asiatiska kvinnan som hittats mördad i filmens första scen är samma kvinna som blir våldtagen på filmen. DEN kopplingen gjorde vi här hemma i soffan ganska omedelbart, men Sundvall utnyttjar tillfället att spela upp stön och förnedrande sexscener.

På samma sätt lät han den sexutnyttjade asiatiska kvinnan i filmen Jägarna bara försvinna ur handlingen genom att skicka hem henne till hemlandet med första bästa flyg. Så jävla enkelt. I hans värld.

Jag mår illa. Jag blir skitförbannad.

måndag, juli 23, 2007

Jag lever!

Helgen var helt perfekt! Den bästa på LÄNGE!!!

1. Bad och sol i dagarna två! Fantastisk skärgårdskänsla!

2. Blåbär, hallon och smultron i obegränsade mängder!

3. Übertrevligt sällskap!

Om någon frågar mig hur sommaren 2007 var så kommer jag att referera till denna helg. Allt annat är utraderat i minnet, liksom olyckiga kärlekar i Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

torsdag, juli 19, 2007

Bekännelser...alienerad Johanna

Självklart ska vi införa sex timmars arbetsdag. Människor måste få leva! Det är inte bara tröttheten i kroppen, det är något i sinnet, i huvudet, i själen som försvinner också. Jag hör inte ens vad människor säger. Tack och lov är det semestertider annars skulle jag komma alldeles för mycket på efterkälken i samhällsdebatten. Orden från radio, tv och tidningar går liksom inte in.

Däremot är ju livsstilsprogram, så som "Äntligen hemma" och "Sommartorpet", riktigt tilltalande. Allt är så rent och fint och fräscht att det nästan smittar av sig på en sunkig och säckig kropp med ömma fötter. Och det mest fantastiska, som ingenting får avbryta inte ens ett telefonsamtal med Tomas, är ju självklart Extreme Makeover Home Edition. Jag ligger i soffan och gråter när familjen, som inte har några pengar eller som förlorat familjefadern, får sitt underbara hem och att hela staden engagerar sig i fallet och hjälper till för att göra detta verkligt.

Men det vänder sig också i magen när kommentarer som: "Ni förtjänar ett eget hem. Lev den amerikanska drömmen! Move that buss!", skanderas ut i programmet.

Ni förtjänar...ni är utvalda...samhället engagerar sig...Hur var det med rättigheter nu igen? Vad var tanken med miljonbostäderna? Varför betalar vi skatt? Varför ska BEHOV vara vägledande i fördelningen av våra gemensamma resurser? Kanske för att vi inte vill att en fembarnsfamilj ska sitta i ett ruckel och vänta på att teamet från Extreme Makeover Home Edition ska besöka dem för att berätta att dem NU förtjänar ett riktigt hem.



I morgon är det fredag. Ni vet, klassisk fredag då man äter gott och handlar på bolaget. Det var ett bra tag sedan sist. Och syster med pojkvän kommer hit, vilket blir supertrevligt. Även om jag riskerar att däcka i soffan vid nio...jag ska göra mitt bästa.

Sedan är det skärgården i två dagar som gäller. Det ska faktiskt bli SOL, och jag lovar att bada sommarens första dopp. Sommaren 2007 är inte förlorad ännu, bara lite...

måndag, juli 16, 2007

Kollektivavtal rules!

Idag är EN ledig dag.

Idag är en sådan dag att om någon ringer och frågar om jag vill följa med på en jordenrunt-resa i två år så säger jag "JA!!!".

Idag är en dag som aldrig får ta slut men som tar slut alldeles för tidigt.

Ikväll ska jag blogga om mer väsentliga saker men fram till dess ska jag låtsas vara immun mot all världens jävlighet.

Sommar år 2007 är skit! Kollektivavtal rules!

lördag, juli 14, 2007

Vem är det på bilden?

Oberoende av Tomas och Johans diskussioner om EU-parlamentslistor så ska tydligen en viss person till EU-parlamentet och det är Lars Leijonborg.



Erkänn att det en av personerna på bilden är VÄLDIGT lik Marianne Samuelsson, fd. språkrör för Miljöpartiet. Men inte sitter väl hon i regeringen? Eller är Mp med på ett hörn i Alliansen kanske, man vet ju aldrig.

Eller är det montage må' tro? Om inte, vem är det då??? Senast jag såg infrastrukturminister Åsa Torstensson såg hon inte ut så iaf.

torsdag, juli 12, 2007

Moderaternas tal

Borg menar att de ökade lönerna på den svenska arbetsmarknaden riskerar att öka arbetslösheten. Det får han betalt för att säga. Av Svenskt näringsliv och Urban Bäckström himself.

Tänk själv! Spring inte efter Björklund!

Sossarna presenterar en bred och oerhört viktig grund inför rådslagsgruppens arbete om skolpolitiken. Materialet ser väldigt positivt ut.

Men via media beskrivs bara Marie Granlunds vilja att införa betyg i sexan och tidigarelägga nationella prov. Självklart är media bara ute efter enkla frågor, med enkla svar, men denna fokusering på betyg och prov skadar den socialdemokratiska viljan att skapa vår skolpolitik.

Dessutom oroas Granlund av bilden av en flumskola och att vår politik måste motverka detta. Myten om en flumskola har borgerliga företrädare och skribenter skapat de senaste decennierna. Den svenska skolan låg högt upp i OECDs rankning innan den ekonomiska krisen. Och inte var kommunaliseringen en så lysande idé.

Våra principer om skolan är inte flummiga, men de kräver resurser och en sammanhållen skola.
Det är oroande att våra skolpolitiska företrädare nu springer efter Björklund och tar till betyg och prov som de enkla lösningarna. Just precis det som vi socialdemokrater fördömde så starkt i valrörelsen.

Är det förvånande att våra väljare blir förvirrade av olika besked? Det smakar riktigt illa i min mun i alla fall. Förhoppningen är att rådslaget har mer kreativa visioner om vår nya skolpolitik.

Lycka till!

Ekonomijournalisten är lurad

Den lediga dagen, efter 11 timmars sömn (!), skulle ha ägnats åt en lång cykeltur i ett av Huddinges naturreservat. Men kl. 10 började det regna så det blir läsning och bloggande istället.

Jag har avslutat Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, min första deckare någonsin faktiskt. Det var ju ingen skönläsning, men tillräckligt spännande för att jag skulle dissa tv och telefonsnack flera kvällar. I går var jag tvungen att gå av tunnelbanan redan vid Skärholmen och sätta mig på torget en timme vid torget för att läsa färdigt. Så nu vet jag vad som hände med Harriet och hur Mikael Blomqvist konfronterade Wennerström. Dessutom är Lisbeth Salander är min nya idol!

Stieg Larsson är självklart politisk ut i fingerspetsarna vilket är ytterst positivt. Huvudpersonen Mikael Blomqvist är ekonomijournalist, men inte en sådan som sitter i A-ekonomi och rabblar siffror utan att ha en aning om dess innebörd. Dessa journalister föraktar han snarare; en åsikt som jag i allra högsta grad delar med honom.

Att ekonomijournalisterna är de mest lurade personerna i hela Sverige, skrev nationalekonomen Sven Grassman om i sin bok Bokslut på 80-talet.

"Fjolårets mediahändelse var utan tvivel Fermenta. Historien rymmer alla de ingredienser som är nödvändiga för att föra detta moderna svensk- egyptiska drama till en följetong på tidningarnas förstasidor under ett helt år. Här finns snabba pengar, mänsklig framgång och förnedning, absurditeter och outsiders och en hord av okritiska, entusiatiska hårdjobbande fursteslickare i skepnad av så kallade ekonomijournalister." (s. 31)

"Omvänt är det ett ganska pinsamt skådespel som allmänheten fått bevittna när kungamakarna inom medierna skamset, sent och motvilligt fått erkänna att de farit med felaktiga uppgifter, att de själva byggt upp myten om jäsningskometen och industrigiganten Fermenta. Det har varit tystnad som vanligt och många pressande bortförklaringar." (s. 34)

"Fermentaskandalen kan betraktas som ett olycksfall i arbetet och gett några fläckar på näringslivets kritstreck. Potentiellt viktigare är den stora skugga som den kastat över hela den så kallade ekonomijournalistiken - över personuppsättningen i den viktiga yrkeskår som inte bara bevakar börskurser och kändisar inom näringslivet, utan i stor utsträckning och med orätt också får utrymme i våra media för att uttala sig om budgetunderskott, offentlig kultur och reallöner." (s. 36)

Ekonomijournalisten i Stieg Larssons böcker, Mikael Blomqvist, är av samma åsikt. Följande stycke (s. 555-556) är bra att ha med sig.
"Du måste skilja på två saker - svensk ekonomi och svensk börsmarknad. Svensk ekonomi är summan av alla varor och tjänster som produceras i det här landet varje dag. Det är telefoner från Ericsson, bilar från Volvo, kycklingar från Scan och transporter från Kiruna till Skövde. Det är svensk ekonomi och den är precis lika stark eller svag idag som den var för en vecka sedan. [///]

Börsen är något helt annat. Där finns ingen ekonomi och ingen produktion av varor och tjänster. Där finns bara fantasier där man från timme till timme beslutar att nu är det eller det företaget värt så många miljarder mer eller mindre. Det har inte ett dyft med verkligheten eller med svensk ekonomi att göra. [///]

Det betyder bara att en massa stora spekulanter nu håller på att flytta över sina aktieposter från svenska företag till tyska. Det är alltså finansnissarna som en något tuffare reporter borde identifiera och hänga ut som landsförrädare. Det är de som systematiskt och möjligen medvetet skadar svensk ekonomi för att tillfredsställa sina klienters profitintressen. [///]

Jo, media har i allra högsta grad ett ansvar. I minst tjugo år har ett stort antal ekonomireportrar underlåtit att granska Hans-Erik Wennerström. Det har tvärtom hjälpt till med att bygga upp hans prestige genom huvudlösa idolporträtt. Om de hade skött sitt jobb de senaste tjugo åren skulle vi inte befinna oss i den här situationen i dag."

Själv spyr jag mitt ätter över dem varje kväll framför A-ekonomi. Vet dessa "ekonomijournalister" egentligen vad de pratar om?

måndag, juli 09, 2007

"Tre saker, tre saker!"

Bäckström är arg på regeringen. Anledningen: Att de inte avskaffar arbetsrätten. Vi har hört det förut. Bäckström kan tryggt fortsätta att vara arg. Eller?

Mona Sahlin ska skapa sitt eget Almedalen, sitt eget Björkvik, och hon gör det i Botkyrka. Jag kan tycka att det är lite coolt. Se till att finnas på plats den 11 augusti. För mig är det nästgårds.

Lena fortsätter att vara klockren. Me like!

söndag, juli 08, 2007

Ett gott initiativ! S-studenter är tillbaka!

Individ och kollektiv

Treschcov sjunger kapitalismens lov i dagens sommarprogram OCH hyllar högskoleutbildning. "Läs det som lockar dig, vad har mindre betydelse." Intressant.

Jag är mitt i en mördarjobbvecka. Kväll-kväll-kväll-dag-dag-dag. Ledig en dag. Kväll-kväll-kväll. Ledig en dag. Dag-dag-dag-dag. Sedan lugnar det ned sig de sista två veckorna.

Och jag ska söka jobb långt långt bort från kundvalsmodell och privata vårdföretag. Det gör för ont att se klåfingriga borgare slå sönder den samlade vårdkunskapen. Med argumentet att individen själv ska välja skapas en organisation som slår sönder just den samlade vårdkunskapen. I en sådan organisation måste individen vara stark och helst helt frisk, inte utsatt, fysiskt sjuk eller dement. Om jag var fly förbannad för några veckor sedan, är jag bara bedrövad nu.

I morse sa PJ Anders Linder i "God morgon, Världen!" att människor har upptäckt att a-kassan är en dålig affär och därför lämnat den. Olle Svenning försökte inflika att det handlade om att känna en solidaritet människor emellan, men då avbröt programledare.

"En dålig affär...". Som att byta mobiloperatör för att få sänkt minutkostnad. "Jag", inte "du" och absolut inte "vi".

Samtidigt regnar vi bort i södra Sverige. Smålänningarnas och skåningarnas kamp mot försäkringsbolagen har börjat. Starkast vinner!

Precis som i pensionsfrågan och så småningsom när det gäller din inkomstförsäkring. För du tror väl inte att en obligatorisk a-kassa räcker? Idiot. Du som har råd ska lägga undan egna pengar för att det allmänna inte är tillräckligt. Skynda, skynda. Starkast vinner! "Jag", inte "du" och absolut inte "vi".

tisdag, juli 03, 2007

I'm from Borås

I'm off to Borås idag. Blir där två dagar för att sitta på vinden bland barnleksakerna och sortera ut sånt att spara och sånt att slänga. Garanterad nostalgitripp och några fällda tårar över att tiden går så fort.

Ska hinna med en sväng runt Kype också, den sista från Folkungagatan. Undrar hur många gånger det har blivit sammanlagt under (de 20) åren?

Tillbaka till terrorjobbet på fredag.

måndag, juli 02, 2007

Boktips: Tänk på avståndet - ojämlikhet dödar!

Stureplanscentern dyker upp på DNdebatt idag och vill avskaffa både a-kassan och sjukförsäkringen. Det handlar främst om att "öka frihetsgraderna för medborgarna".

"Sparande eller investering i det egna boendet eller företaget kan exempelvis vara en alterntiv trygghetsstrategi".

Ska jag alltså investera i min hyrestvåa i Vårby? Eller kanske i företaget, jag inte har.


"En vanlig löntagare som befriades från försäkringspremien till de offentliga socialförsäkringarna skulle kunna spara uppskatningsvis 30 000 kronor om året vid full sysselsättning och normal sjukfrånvaro."

Hur mycket är 30 000 kr EGENTLIGEN i detta sammanhang???
Vad är NORMAL sjukfrånvaro?


"Vore det inte bättre att dessa pengar avsattes på ett sätt som gjorde dem nyttiga för individen och samhället under tiden fram till dess de behövdes? En sådan förändring skulle ge de flesta medborgarna en buffert av frihetsgrader."

Vart tog omfördelning och solidariteten vägen i det resonemanget?


Ett enhetligt grundtrygghetssystem skulle kunna ersätta dagens sjukförsäkring och a-kassa. Dessutom skulle det kraftigt avlasta kommunernas socialbidrag. [\\\] För samhället skulle ett välfärdskonto vara väldigt bra för att öka det privata sparandet, något som är väldigt lågt i Sverige jämfört med andra länder."

Jo, för att vi har haft ett tryggt och starkt offentligt trygghetssystem fram till och med september 2006.


Invånare i mer jämlika samhällen kan förväntas vara friskare helt enkelt därför att fattigas hälsa är känsligare för förändringar i inkomst än rikas. Varje 10.000 kronor som omfördelas från rik till fattig tenderar att förbättra den fattiges hälsa mer än den försämrar den rikes, och följaktligen kommer den genomsnittliga hälsonivån att stiga.” [1]



[1] Wilkinson, R.G. Tänk på avståndet. s. 22. Lund: Bokförlaget Augusti; 2004.

söndag, juli 01, 2007

Det finns faktiskt lagar

Efter min repning av tjänstebilen måste ännu ett stort tack delas ut ikväll.

Denna gång till Alf :).


Skadeståndslagen

3 kap. Skadeståndsansvar för arbetsgivare och det allmänna

1 § Den som har arbetstagare i sin tjänst skall ersätta 1. personskada eller sakskada som arbetstagaren vållar genom fel eller försummelse i tjänsten, 2. ren förmögenhetsskada som arbetstagaren i tjänsten vållar genom brott, och 3. skada på grund av att arbetstagaren kränker någon annan på sätt som anges i 2 kap. 3 § genom fel eller försummelse i tjänsten.


TACK. TACK. TACK.

Viktig debattartikel!!!

Tack, Lena för din debattartikel i Borås tidning i fredags. Den var klockren!

Du belyser precis de problem som jag upplever på vårdföretaget i Nacka. Just avsaknaden av helhetsperspektivet är det mest oroväckande, för att inte tala om den utarmning av utbildad personal inom verksamheten. Vi använder t ex inte handskar eller desinfektionsmedel hos vårdtagarna, vi har inte delegeringar enligt HSL, vi träffar aldrig distriktssköterskor och lyftteknikurser har jag inte sett skymten av. Inte heller får de äldre träffa samma personal. En lätt glömsk dam har dessutom två företag som går hos henne, ett på dagen och ett på kvällen. Hon klagar varje gång på att det är så många som springer där. Alla som läst något om demensvård är att kontinuitet är en central del.

Att ärendet tydligen inte är viktigare för högern i Borås än att det skickas ut på en sommarremiss är ju anmärkningsvärt. Är man inte intresserad av synpunkterna? Just äldreomsorgen är ju en fråga som engagerar så många i kommunen.

Tack ännu en gång för din artikel, Lena!

Att driva företag

Min helg har ägnats åt att på något sätt hålla modet uppe inför sommaren. Jag är bedrövad över arbetet. Jag har upptäckt att de arbetscheman som delas ut inte alls är tidsrealistiska. Alltså ska man inte stanna hos "kunderna" den beviljade tiden utan spara in så mycket som möjligt. "Hur ska det annars gå och driva företag" fick jag förklarat för mig i veckan.

Arbetsdagarna blir till rena helveten. Efter en hektisk fredagsförmiddag, halverad lunchtid, och vansinniga bilfärder mellan "kunderna" försökte jag komma in till kontoret 16.15, den tid jag ska sluta. Huvudet värkte som det gör när man både sovit, ätit och druckit för lite (jag fick nämligen bryta mot arbetstidslagens krav på 11 h dygnsvila mellan torsdag och fredag)

Och vad händer då, tror ni? Jo, självklart när jag ska parkera tjänstebilen blir jag stressad av en annan bilist som vinkar för att få komma förbi mig att jag backar in i ett metallstaket och repar bakhörnet på bilen. Chefen klargjorde att det var mitt eget fel, som om jag inte visste det, och hävdade att jag skulle bli betalskyldig. Gråtfärdig stod jag där och förklarade att jag aldrig förut krockat, eller repat en bil. "De säger alla", var den enda kommentaren." Självrisken är på 5 000 kr, men så mycket skulle hon inte kräva menade hon till slut. Hennes godtyckliga bedömning skulle tydligen avgöra.

Sommaren 2007 är redan utsedd till den sämsta genom tiderna. Fem veckor kvar i helvetet.