fredag, augusti 31, 2007

Travian.se

Uffen2 tillgodoser Josh Lyman 100 trä, 100 lera, 100 järn och 100 vete.

Spel på hög nivå!

Facebooks nya roll

Sveriges Studenter, nu är det Er tur! Kom igen! Utnyttja Facebook till mer än att låtsas vara Sahlin och Reinfeldt.

onsdag, augusti 29, 2007

Bli en bitterfitta!

Det är feminsmens höst. Det är en backlash. Två steg framåt, och ett steg bakåt.

Men sedan kommer en vår. Innan dess måste vi fortsätta. Det är feminismens höst. Bli en bitterfitta, och kom med i kampen!

tisdag, augusti 28, 2007

Jag bygger upp höstens kreativitet, om någon undrar varför jag inte skriver.

tisdag, augusti 21, 2007

Kvinnor och våld

Min nästa kurs på Karolinska är Global Health. En av föreläsningarna heter Women and Violence. Jäkligt snett perspektiv, om jag får säga. Det är väl männens våld vi ska snacka om, eller?

Ser ut som jag måste blir upprörd redan innan kursen börjat.

måndag, augusti 20, 2007

Insändare

Lite glad att Borås tidning fortfarande tar in mina insändare. Då kan man börja fila på en ny.

Ännu gladare blir jag när jag och prorektorn på Borås Högskola faktiskt ser väldigt lika på saken.

"Expansionen av den högre utbildningen har varit helt nödvändig för Sverige som kunskapssamhälle, hade aldrig kunnat genomföras utan de små och medelstora högskolorna. Fakta är att de nyare lärosätena i högre grad än universiteten stimulerar studieovana grupper att utbilda sig och garanterar att det finns försörjning med kvalificerad kompetens till privat och offentlig sektor i hela Sverige."

Borås coolaste kf-ledamot har dessutom med en kanoninsändare om kommunala och privata skolor i måndagens tidning.


fredag, augusti 17, 2007

Kulturfestivalen är underbar!


Inte hinner man skriva så många blogginlägg när det är kulturfestival i stan!

En helt fantastisk vecka: cirkus på Plattan, fasadklättrare i Gamla stan, stadsvandringar i hela stan, konserter på en jättescen på Gustaf Adolfs torg (för veckan förkortad till GAT). Dessutom är hela Kungsträdgården fylld av Ung 08, med en massa aktiviteter för just unga. Ett lysande initiativ. Denna vecka har de flesta föräldrar börjat jobba, men det är ju fortfarande en vecka kvar till skolan börjar.

I onsdagskväll värmde vi upp med en minneskonsert för Povel Ramel för att sedan se de världsberömda trumslagarna Yamato från Japan (känner du till dem Jonas?). De var helt outstanding! Förutom att det är jäkligt grymt när tio pers (fem kvinnor och fem män) trummar i ett helt obeskrivligt tempo och dån, så verkade de dessutom ha förbannat kul och det smittade verkligen av sig. De är tydligen ute och springer en timme varje morgon, tränar några timmar i gymmet och repar i 11 timmar. Föreställningen hette Hjärtats slag, läs recensionen här.

DN.se har ett bildspel ni kan kolla in. På bild nr 9 finns lilla jag med.

Ikväll är det dags igen, och då blir det riktigt mycket att dansa till.



tisdag, augusti 14, 2007

En socialstyrelsepudel

Nästa gång jag har helt vansinnigt fel och alla skriker att jag är galen ska jag säga att allt var ett misstag och be om att få återkomma om sex månader.

Ska vi kalla det att göra en socialstyrelsepudel? Ett nytt begrepp är skapat.

måndag, augusti 13, 2007

Hemma igen...

...efter den här fina tillställningen i Jämtland. Resan hem tog nästan 12 timmar. Katten blev hiskligt glad när vi kom hem.

Det var min städvecka förra veckan så det åtgärdas nu. Annars är Stockholm kvavt, fuktigt och grått. Blä.

Övrigt på listan att göra är att:

1. Ansöka om CSN.
2. Hitta handledare på Fhi.
3. Söka jobb på IKEA.
4. Skruva på tangentbordshållaren på mitt skrivbord.


Det bästa idag är att Susanna Alakoski ska hålla sitt sommarprogram. Det missar ni inte!

torsdag, augusti 09, 2007

Den fina valfriheten

Sommaren 2007 var en skitsommar för mig. I Nacka kommun finns närmare 50 olika hemtjänstföretag och i ett av dem jobbade jag. I Nackas kundvalssystem väljer de äldre själv vilka utförare de vill ha. Det kallas valfrihet.

På min arbetsplats fanns inget kollektivavtal, ingen personalstyrka som höll ihop, ingenstans där kritiken mot orealistiska tidscheman kunde kanaliseras. Där fanns heller inga möjligheter till vidareutbildning, eller förmån att motionera till reducerat pris. Under mina sju veckor byttes aldrig handduken på toaletten, tvål saknades och toastolen luktade kiss. Köket var en skrubb.

Min arbetsplats fuskade konstant med besöken hemma hos ”kunderna”. En halvtimme blev en kvart, en kvart blev fem minuter. Vissa scheman drog ihop två halvtimmesbesök till en kvart, utan körtid mellan ”kunderna”. För att hinna med arbetet krävdes övertid och 15 minuters lunchraster. Om man skrev upp det på tidsredovisningslappen fick man alltid förklara varför för chefen.

Det handlar ju om valfrihet. Att ”kunden” själv ska välja företag, och det låter fint, eller hur? Men hur fint är det när all personal saknar kunskaper om vårdhygien, lyftteknik eller etiskt förhållningssätt i vården? Hur fint är valfrihet när arbetskraften saknar utbildning i de mest grundläggande omsorgskunskaper som borde vara självklart inom hemtjänsten? Hur bra är valfriheten när den medicinska vården och omsorgsprocessen separerats och ingen personal ens träffat ansvarig distriktssköterska, än mindre fått delegering för medicingivning eller stomibyte? Vad är valfrihet när brott mot hälso- och sjukvårdslagen begås dagligen i den kundvalsmodell som finns i Nacka? Den som kan svara på dessa frågor, kanske också kan svara på varför sommaren 2007 blev en skitsommar för mig.

onsdag, augusti 08, 2007

SSU-valet

Två högerkandidater. Den som jobbat åt Pär Nuder blev vald. Jag gillar Pär Nuder. Nu kör vi!

tisdag, augusti 07, 2007

SSU är starkt

Aktuellt körde ett långt inslag ikväll om hur "sargat SSU är". Jag kan meddela att så inte alls är fallet. Framtidskommissionens arbete och slutsatser som vi enades kring vid förra kongressen ligger fast. Det är en god stämning mellan höger och vänster och alla är med. Däremot finns det olika åsikter om vem som ska bli ordförande.

Eftersom folk brukar ifrågasätta att vårt moderparti bara har en kandidat till ordförandevalen så kan de ju istället glädjas åt att det finns flera kandidater i ungdomsförbundet. Det vore ju mest logiskt.

Universitet, lokal förankring och framtiden

Igår gick Högskoleverkets nye chef Anders Flodström ut och menade att vi behöver färre universitet i Sverige och att större lärosätena ska bildas genom sammanslagning, exempelvis i Stockholm. Detta ligger i linje med den borgerliga regeringens vision om högre utbildning. Elituniversitet framför regionala satsningar brukar det ju heta.

Det är mycket intressant att läsa kommentarerna till detta uttalande från flera borgerliga politiker i Borås. Tydligen är Flodström kristdemokrat, och därför menar Else-Marie Lindgren, riksdagsledamot (kd) att hans uttalande inte är förankrat i partiet. Självklart ska Borås ha ett professionsuniversitet.

Björn Bergquist, Borås främsta ansikte utåt, är lika förvånad han över uttalandet och hoppas att det är ett "utspel". Som att det inte skulle vara lika allvarligt menat då...

Det är inte utan att en viss förvåning infinner sig, när man så uppenbart ser hur lokala politiker låter sina egna intressen att få röster på hemmaplan gå före det egna partiets grundläggande politik. Eller vad handlar det om?

Självklart vill moderaterna centralt minska antalet regionala högskolor, där ingår även Borås. Det finns en hånande ton i borgarnas kritik mot sossarnas vision om att alla ska ha möjlighet till utbildning. "Inte kan varenda glesbygdsort smälla upp en högskola, bara för att sossarna inte skaffar fram jobb".

Framtidens, och den nuvarande, arbetsmarknaden kräver högre utbildningsnivå, mer forskning och främjande av nya idéer. Det är positivt för demokratin, ekonomin och den enskilde individen. Borgarnas kontrasvar på rätten till utbildning för alla är subventioneringar av låglönejobb vilket i sin tur bara är ett steg tillbaka på alla dessa tre områden. Låglönejobb som producerar tjänster som bara de mest välställda i samhället kan köpa. Det gör ont att se.

Vägvalets vision: Skjut fåglar!

Miljöskydssnämndens ordförande agerar helt på egenhand när han i BT går ut med att fåglar som smutsar ner i Borås ska skjutas. Ingen annan i hans koalitionsgrupp är beredd att stödja uttalandet Hmm...märkligt.

Miljöpartiets ledamot tar tydligt avstånd, vilket hedrar honom. Även moderaterna är kritiska, för att inte tala om tjänstemännen som med sin gedigna kunskap hävdar att en sådan åtgärd INTE är konstruktiv. Miljöskyddskontorets chef vill desutom att ordförande först och främst ska bevisa att fåglarna enligt miljöbalken är en sanitär olägenhet.

Det är en spännande nämnd, miljöskyddsnämnden.

måndag, augusti 06, 2007

Att ha en vision för jämställdheten

Kongressen har inletts och utskottarbetet pågår som bäst. I år har tiden för detta utökats vilket är oerhört positivt. Självklart är det ingen garanti för att plenadebatten ska minska, men det är i alla fall ett forum för mer avslappnad debatt än i talarstolen. SSU är ännu inte moget för åsiktstorg, tyvärr. Vi försökte 2001, men gör troligen inte om det på ett tag.

Själv bevakade jag en del av behandlingen av handlingsprogrammets feminismavsnitt. I förbundsstyrelsens förslag finns ett tydligare fokus på samverkan av olika förtryck utifrån sexualitet, etnicitet och genus. Det bådar gott. Dessutom görs en tydlig koppling till ekonomiska intressen och det är alltid välkommet.

SSU kommer att landa i ett programavsnitt som lyfter och tar ställning i det stora frågorna kring förtrycket av kvinnor, utifrån flera synvinklar. SSU har en vision för jämställdhetsarbetet genom sin genomgripande analys. Tack vare det ligger sossarnas ungdomsförbund flera tusen mil före den borgeliga regeringens icke-jämställdhetspolitik. Ni har säkert noterat att politikerbloggen skriver att Nyamko Sabuni inte använder sina pengar som hon "tilldelats" av Anders Borg.

- Det viktigaste är att vi arbetar fram förslag som kan leda till utveckling och inte bara sätter sprätt på pengarna. Vi kan inte bara ge bort pengarna till den som skriker högst, motiverar hon.

Nej, det är sant, men om man varken sätter sprätt på pengar eller arbetar fram förslag, då är det illa, och där sitter Sabuni i dagsläget. Det är beklämmande att se. I världens mest jämställda land, eller hur var det nu med det?

söndag, augusti 05, 2007

Pust!

Lättnaden är enorm! Jag ska aldrig mer åka till Finntorp i Nacka och jobba för ett privat vårdföretag utan kollektivavtal. ALDRIG!!!

Borås Stad är riktigt korkade om de inför kundvalsmodellen.

lördag, augusti 04, 2007

Prideparad, Borg och SÄPO

Att invänta Prideparaden i eftermiddags var varmt och svettigt, och kanske var inte heller platsen så strategisk eftersom det tog närmare en och en halv timme för tåget att komma upp till Södermalmstorg. En bättre plan hade varit att se tåget i stan och sedan tagit t-banan till Slussen och åkt buss till Nacka för att hinna i tid till jobbpasset. Då hade jag kanske hunnit se alla sossar och fackföreningsmänniskor också.

Nu var det i alla fall alldeles fantastiskt roligt att se så långt som jag hann. Och fick dessutom en kram från Aina som gick i tåget! Tack!!!

Att tjoa och tjimma så mycket som möjligt, och applådera och dansa i takt till musiken, det är det som gäller även för publiken. Att visa sin uppskattning och sitt stöd och framför allt ha en jäkligt rolig parad! Ljuvligt!







Allt var kanon till dess att att mannen som formellt är ansvarig för landets finanser dök upp i Muffarnas del av tåget. För då spårade en viss Johanna ur lite grann och började ropa: "Alla tillsammans!, Alla tillsammans! Alla tillsammans!" rakt i finansministerns face. Jag vet inte riktigt varifrån jag fick det, men lite inspirerad av "Alla ska med!" måste jag ju ha varit. Efteråt rusade pulsen i 180 och jag insåg i det ögonblicket hur jävla mycket jag hatar borgarna och deras politik och vad de gör med Sverige. SÄPO lär ha ögonen på mig nu...

Endast en kväll kvar på jobbet nu. Helt otroligt!

När Stockholm blir ännu vackrare

En av anledningarna till att folkhäloområdet är så oerhört intressant är att dess spännvidd. På stort sett varje område kan ett hälsoperspektiv göras, och då utifrån ett rättighetstänkande och diskussion om samhällets ansvar.

Denna vecka är det ju Pride i Stockholm och Folkhälsoinstitutet finns självklart på plats. Tillsammans med RFSU diskuterades lesbiska och bisexuella kvinnors hälsa och vad vi faktiskt vet om den. Resultaten från folkhälsoenkäten visar en betydande ojämlikhet i hälsa mellan homo-och/eller bisexuella personer och den övriga befolkningen. Där är kvinnor extra utsatta, genom kränkningar och diskriminering. Läs mer om forskningen på FHI.se.

I dag klockan 14.00 startat paraden. Själv ska jag stå vid Slussen och se det långa och fantastiska tåget göra, som Sahlin sa igår, "Stockholm ännu vackrare".

fredag, augusti 03, 2007

3 kvällar kvar

Behöver jag säga att det känns skit att åka till jobbet?

Men det är bara att sätta sig på tunnelbanan, ta upp Luftslottet som sprängdes och åka till Slussen, som numera är min hathållplats. Byta till en av bussarna som går förbi Finntorp i Nacka och hela vägen hoppas att resan aldrig ska ta slut.

Halv tolv är jag hemma igen. Om jag har tur.

Arga kvinnor

Jag är inkompetent.

Tre dagar kvar, sedan är jag fri!!!

Det är Mona som har Sommar i P1 idag. Det missar ni inte!

Jag har tre kvällar kvar på mitt sommarjobb. Fredag, lördag, söndag. För att denna helg ska gå extra snabbt planeras besök på Moderna museum för Mamma Anderssons utställning samt Prideparaden förstås!

Nu ska jag skriva ihop en text om vad man ska tänka på under sin första kongress. Garanterat kommer det att handla om behovet av sömn veckan efter kongressen. Som jag minns det var jag helt utslagen. Fast jag måste ju hitta på något kul också...eller kanske något feministiskt budskap vore bättre. Yes, det får det bli!!!

torsdag, augusti 02, 2007

Kändisspot!

Kollade in Boråssommartorsdagarnas program på hemsidan idag. Såg att Salem Al Fakir spelar på torget ikväll. Jag kan meddela att en klasskompis till mig har varit inneboende hos honom och hans familj.

Jag kan också meddela att en annan klasskompis är lillasyster till Anna Ternheim.

Och avslutningsvis kan jag informera om att min mamma numera bor i Bagarmossen och under mina besök där har jag sett både Marika Lagercrantz och Lina Englund (ni, vet tjejen som spelade i Storstan och Rapport till himlen och som Tomas m.fl. var djupt förälskad i under sina tonår).

Det är väl inte så märkvärdigt men kul!

Var är Reinfeldt?

Det har ju varit en återkommande fråga som inte bara oppositionen ställt sig utan även borgarna börjar undra över.

Otroligt nog såg Tomas och jag honom i Gamla stan förra fredagen, när vi lekte turister i ett soligt Stockholm. Han stod i ett skyltfönster och hade en pratbubbla intill huvudet där han sa att vi kan träffa honom den 11 augusti i Vaxholm.

Det är härligt med en statsminister som tillbringar hela sommaren i ett skyltfönster och sedan dessutom kräver att väljarna ska åka till Vaxholm för att få höra honom säga något.

Sahlin väljer Botkyrka. Reinfeldt väljer Vaxholm. Behöver jag säga något mer?

Idoler

Igår var jag med om ett idolmöte, via msn. Jag är en sån person som hittar idoler i vardagen. Förutom författare, debattörer, syskon och coola kf-ledmöter i Borås, så har nu ännu en person lagts till listan.

Nästa vecka får jag äran att skriva för Kongressnytt på SSU-kongressen i Örebro. Det ska bli jättekul att träffa vänner som jag inte ser alltför ofta, höra de tydliga ideologiska polerna i talarstolen samt hoppas på att många nya medlemmar som är på sin första kongress får schyssta erfarenheter att ta med sig hem till distriktet och klubben.

En liten kommentar bara angående ordförandevalet. Jag struntar fullständigt i vem av kandidaterna som det blir. :))