torsdag, januari 31, 2008

Sabuni gör vad hon är förväntad att göra.

Förvånad över att en borgerlig regering tar bort lagen om att alla arbetsplatser med fler än tio anställda ska ha en jämställdhetsplan?

I'm not!

onsdag, januari 23, 2008

Alvendal vill bara sälja ut

Det är inte roligt att bo i Stockholm längre, känsla av att inte höra hit blir bara starkare för var dag. Det handlar inte så mkt om dialekt, eller ursprung, utan om min ekonomiska situation. Jag är inte önskvärd här, det blir allt mer uppenbart.

Om det hade räckt med att en semla numera kostar 25 kr. Men det gör det ju inte. Denna vecka har protesterna mot utförsäljning av Stockholm Stads hyresrätter kulminerat. Bostadsborgarrådet Kristina Alvendal möttes av burop av demonstranterna utanför stadshuset i måndags. Lyxrenoveringar av miljonbostäder, tvångsförflyttning, rekordstora hyreshöjningar, och allt färre hyresrätter.

Vi hör inte hit! Inte unga, inte gamla, inte lägre medelklass, inte vi som inte kan, eller vill, köpa en bostadsrätt. Vi ska inte vara här. Vi är inte önskvärda. Om fem månader står jag utan bostad, och jag undrar hur lätt det ska bli att hitta en hyresrätt som inte kostar 6000 kr i månaden och som inte ska bli bostadsrätt om en månad.

Läs en sammanfattande artikel.
Det gör ont!

tisdag, januari 22, 2008

Primärvården i utsatta områden slås sönder

Igår rapporterade även lokalnyheterna ABC om hur familjecentralerna slås sönder genom Vårdval Stockholm. Gruppledaren för Kd fick svara på frågor i studion. Hon verkade helt oförstående inför problematiken. Jag är ledsen, men mitt politikerförakt blir bara större och större, sedan jag flyttade till Stockholm stad/län. Det handlar inte om att jag föraktar demokratin, utan om att jag föraktar politiker som inte har jämlikhet som sitt mål.

Igår intervjuades också Filippa Reinfeldt av KGB, och där fanns inte ett uns av fördjupad kunskap. Enligt henne är lösningen på den dåliga tillgängligheten till sjukvården att privatisera ytterligare. Inte ett ord säger hon om att vårdavtal med privata utförare och privatisering/avknoppning har varit en del av Stockholm läns landsting under en lång period nu, och att tillgängligheten TROTS detta inte har ökat. Det är som att politiker ALDRIG behöver utvärdera sin politik och ALDRIG behöver använda sig av tidigare erfarenheter i sina beslut.

Vårdval Stockholm slår mot allt som heter behovstyrd vård, och det bryter mot hälso- och sjukvårdslagen, men behöver landstingspolitikerna ta hänsyn till det?

måndag, januari 21, 2008

Konsekvenserna av vårdvalet

De första konsekvenserna av vårdval Stockholm har redan börjat märkas. Nu läggs den offentligt drivna vården ner, eller slås ihop trots stort upptagningsområde. Det är i Kistatrakterna och längs med röda linjen mot Norsborg som det märks mest. Där ohälsan också är störst, redan. Den platta resursfördelningen kräver sina besparingar, och offer.

I Sverige borde vi vara oerhört stolta över våra barnavårdscentraler, mödravårdscentraler och familjecentraler. Det förebyggande arbetet och samverkan mellan olika enheter har varit oerhört viktigt för att få ner spädbarnsdödlighet och förbättra ALLA barns hälsa. Men vad gör man nu? Jo, går i motsatt riktning. Som om det gemensamma inte var något värt.

Det är moderatledd sjukvårdspolitik i sin yttersta form.

Läs artikel i SvD, och kolla särskilt in listan intill artikeln. Det är systemskifte om något.

onsdag, januari 16, 2008

Att inte tas på allvar är bland det värsta!

Det är bra att kvinnors position i politiken belyses. Marianne Hedenryd ska ha all heder för artikeln i BT idag.

tisdag, januari 15, 2008

Som att vi inte visste det redan...

men nu är det i alla fall bevisat att kvinnor kommer efter med lönen från första början, det är inte enbart något som kommer successivt under anställningstiden. Handelsanställdas förbund visar i sin studie att den strukturella diskrimineringen är ännu starkare än vad vi trodde, alltså.

Ladda ner rapporten på Handelsanställdas förbunds hemsida.

Och please, don't blame the victim, en gång till!! Jag satt på en föreläsning på Stockholms universitet i förra veckan och fick en personlig redogörelse av en prefekt över hur dåliga kvinnorna på hans institution var på att löneförhandla. Min egen personliga erfarenhet är att jag är skitdålig på att kräva högre lön, men är det därmed rätt att diskriminera mig? Ska inte lönenivåerna baseras på andra kompetenser som arbetsgivaren har sett, eller fackliga avtal reglerar? Konstigt att en så pass utbredd strukturell diskriminering ska riktas mot de diskriminerade själva. Eller kanske just därför...

måndag, januari 14, 2008

979

Det är 979 dagar kvar till riksdagsvalet.

söndag, januari 13, 2008

Fick en fråga av E-lo om hur privatisering av vården påverkar det förebyggande hälsoarbetet och svarade...

Ojoj, det är mitt favvoämne!!! Det händer ju jättemycket på det området i Sverige dessutom.

När det gäller primärvården/vårdcentraler är det allra tydligaste hur det strider mot förebyggande insatser. Om du googlar på Vårdval Stockholm, och vad hur kritiken mot den reformen låter så får du nog många träffar.

Det handlar om tre saker:

1. Upptagningsområde

2. Ersättning utifrån den sociala sammansättningen

3. Behov kontra efterfrågan


1. I och med att upptagningsområdet försvinner inom privatiserad verksamhet försvinner också de generella insatserna och den uppsökande vården. En privat vårdcentral erbjuder knappast invånare i Vårby gård gratis blodsockertest i syfte att förebygga diabetes. De gör hellre reklam på stan för hur bra deras vårdcentral är.

2. Vilka privata vårdcentraler är intresserade av att locka till sig patienter som är multisjuka? I ett system med fri etableringsrätt av vårdcentraler, som Vårdval Stockholm, får man ersättning per patient. Ju snabbare besök och behandling, ju fler patienter, ju mer ersättning. Det kan ju låta krasst, men även läkare i Stockholms läns landsting menar att incitamentets för att driva vård helt har förändrats i samband med årsskiftet. Dessutom får vårdgivarna inte längre ersättning utifrån om man är etablerad i ett område med social utsatthet. En folkpartist här menade att fattigdom och ohälsa inte hör ihop. Den slutsatsen har hon säkert mycket evidens för. I Vårdval Stockholm ger man bara ersättning per patient, och korrigerar om det är ett barn eller en gammal patient. Då får man högre ersättning. Vårby vårdcentral förlorar en femtedel av sin ersättning i och med reformen. Jävligt tufft läge. Dessutom har psykologer och annan icke-rent medicinsk kompetens avskedats från de flesta offentligt drivna vårdcentralerna i samband med reformen, eftersom vårdcentralerna numera inte har råd att ha den kompetensen. Lagarbetet kring patienten är bortblåst, för den blir för dyr i ett marknadsorienterat system.

3. Den fria etableringsrätten och marknaden för vård i Stockholm ska ge valfrihet att välja vårdgivare. Den rätten är dock villkorad på en mängd olika sätt. Vårdgivare etablerar sig där efterfrågan är störst, där kunderna är friskast och där efterfrågan är störst. Det finns ju en mängd studier som visar på att även om är mer sjuk söker man inte mer vård för det. Jag tycker jämförelsen mellan höginkomstländer och låginkomstländer är bra. Var finns flest sjukvårdspersonal? Var är resurserna för vård störst? Var är sjukdom och ohälsa störst? Behov och efterfrågan går verkligen inte samma väg här.

Jag tycker också att du ska titta på HSL här, eftersom dagens praxis inom dagens hälso- och sjukvården strider grovt mot dess paragrafer. Privatiserad vård tjänar ingenting på att förebygga sjukdom och ohälsa, snarare tvärtom. Privatiserad vård arbetar inte för att nå de med störst behov. De etablerar sig norr om Slussen i Stockholm, för där är efterfrågan störst. Men ohälsan är i sin tur störst söder om Slussen.

Den medicinska kompetensen är också hotat. Kolla gärna upp studien från Vårdval Halland också, den kom i mellandagarna och visade att konsumtionen av antibiotika ökat markant sedan reformen genomfördes. Behovs- eller efterfrågansstyrning? "Jag byter vårdcentral om inte du skriver ut antibiotika till min onda hals så att jag kan jobba imorgon."

Duger de reflektionerna?

torsdag, januari 10, 2008

Nya landshövdingar!

Ännu en anledning till att flytta tillbaka till Västra Götaland: Lars Bäckström blir landshövding i regionen. Stockholm får dras med Unkel-mannen ett tag till. Däremot flyttar Chris Heister ut ur Landstingshuset, ända upp till Västerbotten! Men hon ersätts säkert av en annan charmig moderat.

För särskilt intresserade kan jag meddela att alla bussar i Stockholm har en inspelad röst som säger vilken hållplats man kommer till. Praktiskt, och inte särskilt unikt. Men det skrämmande är att rösten är läskigt lik Filippa Reinfeldts!!!

lördag, januari 05, 2008

Grabbarna grus

Tycker bara att bilden är så rolig. Ulrik har fått till värsta fotomodell-leendet. Snyggt!

HÄR.


torsdag, januari 03, 2008

Gott nytt 2008!!!

Vet inte varför jag inte skriver här så ofta längre. Antagligen mest för att studierna tagit mycket tid, men det är samtidigt inte riktigt sant heller.

Jag är trött på bloggformatet, det är tjatigt. Dessutom är mina egna blogginlägg jävligt upprepande med den sarkastiska tonen mot borgarnas politik, som om de inte visste vad de höll på med. Klart de är kompetenta för sin uppgift: att vara borgerliga regeringsinnehavare. Ska jag då, inte ens utexaminerad folkhälsovetare, komma och tro mig veta bättre? Så jävla mycket tyckande hit och dit, hela tiden!!! Dessutom mest ett upprepande av vad alla redan sagt.

Fast jag har verkligen ingen lust att ändra bloggen till en "Det här har jag gjort idag-blogg". Sånt har vi Facebook till numera. Igår bytte jag kalender t ex. Intressant va?

Hur som helst, till dess att jag har kommit på vad jag ska ha bloggen till så kommer jag iaf fortsätta skriva. Bloggvärlden är alldeles för jävla grabbig för att ännu en tjej ska tro att hennes åsikter inte är bra nog.

Återkommer med ett, för att säga det själv, jävligt bra och informativt inlägg om Vårdval Stockholm.