fredag, december 29, 2006

Vilken seger!

Ekots 11-sändning rapporterade om att regeringens utredare av tågtrafiksituationen i Stockholms har kommit fram till något som vi andra tala om för länge länge sedan. Nämligen att det är smartast att bygga den där Citytunneln. Stockholms central fungerar idag som en flaskhals och behöver inte fler tågspår att trängas med.

Hans Rode fick alltså uppdraget i november att snabbutreda ett tredje tågspår genom centrala Stockholm. Utredningen gjordes för att se om ytterligare tågspår förbi Riddarholmen kunde vara ett alternativ till den planerade tågtunneln Citybanan. Men när han idag lämnar över utredningen till Åsa Torstensson, den mest okända ministern enligt en undersökning av TV4, menar alltså Rode att Citybanan är det bästa alternativet.

Det hedrar Hans Rode att efter god inläsning på ämnet, gå emot regeringens idéer och istället föreslå regeringen att fullfölja arbetet med Citytunneln.








Det är en segerns dag idag.

TT
"11:09 Utredare: Bygg Citybanan!
Regeringens utredare Hans Rode föreslår att Citybanan genom Stockholm genomförs. Det framgår i den snabbutredning som han överlämnade till infrastrukturminister Åsa Torstensson i dag."

onsdag, december 27, 2006

En fråga om medias demokratiska uppgift

Kent Asp, mediaforskare, skriver en intressant på artikeln på DN Debatt idag. Den väcker många frågor om det publicistiska uppdraget samt lyfter frågan om den demokratiska uppgiften politiskt aktiva måste ta på allvar. Dialogen med sina väljaren, vilken man är skyldig som förtroendeval och politiskt aktiv, blir viktigare och viktigare - inte i syfte att kunna vinna nästkommande val utan för att kämpa för demokratin som aldrig blir självklar. De stora tidningarna låter vinstintresset ta överhand i en allt hårdare konkurrens i det s.k. informationssamhället.

Det är intressant att grunna på hur alternativ media i framtiden även ska kunna nå bredare grupper.

Läs gärna även Josh Lymans kommentar till artikeln. Den sista meningen är poetiskt vacker.

Välfärdsfrågorna bjuder upp till debatt

Regeringen skickade som sagt fram en sakkunnig för att kommentera beslutet att avskaffa jämställdhetsplanen för löner i offentlig sektor. Hennes kommentar avslöjade dock för mkt för på kvällen samma dag svarade istället Sabuni på kritiken genom att släta över alltihop men kommentaren att regeringen ska komma med ett nytt förslag. Då dog den debatten, som enbart (mp) nappat på. Men det är ju inte svårt att fatta hur snacket går på departementen.

Notera också hur Hägglund "lovar" att alla ska få det bättre med privata apotek och sjukhus utan att bemöta den grundläggande kritiken och oron. Han lovar och lovar i tv-soffa efter tv-soffa som att det var en vadslagning. Politik är mer än ett spel!

Läs Markus Blomberg schyssta inlägg om välfärdsfrågor.

lördag, december 23, 2006

Dunkelt beslut taget dan före dan, före dopparedan

Ännu har alldeles för få reagerat på borgarnas senaste förändring av jämställdhetspolitiken. Det är bara TV4 som verkar ha fått nys om att riksdagen dan före dan före dopparedagen (då en hel del riksdagsledamöter verkar ha åkt hem till familjen) avskaffar jämställdhetsplanen för jämställda löner i offentlig sektor.

Nu står det svart på vitt att de är privat företagande som ska minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. All vårdpersonal ska bli egna företagare och på det sättet jämna ut lönerna mellan män och kvinnor. Precis som att ett privatiserande var immunt gentemot diskriminering efter kön. Marknaden har därmed fått en tung uppgift av regeringen. Vi har hört det förut men alltid bemött det med bra argument. Nu har vi fullständigt missat debatten.

Vad Sabunis politiskt sakkunniga, i TV4:s inslag, indirekt säger är att all verksamhet i offentlig sektor därmed ska bli privata bolag och företag. "Det ska vara lika självklart, tycker vi, att man ska vara sjuksköterska och vd som civilingenjör och företagsledare", säger hon.

Motargument 1. Rättighetsperspektivet
NEJ, DET ÄR PRECIS SÅ DET INTE SKA VARA. VÅRD OCH OMSORG ÄR INTE EN AFFÄRSVERKSAMHET, DET ÄR EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET SOM KRÄVER POLITISK STYRNING OCH DEMOKRATISK INSYN FÖR ATT INTE PLÅNBOKEN SKA STYRA EN MÄNNISKAS MÖJLIGHET TILL VÅRD OCH OMSORG. Om man inte tror på politikens makt att skapa jämlikhet mellan människor kan regeringen ju börja med att avskaffa sig själv!

Motargument 2. Erfarenhet av privat sektor
Hur ser det då ut inom den privata sektorn? Ta till exempel matbutikerna. Inte har kassörskorna, som nu tar sig an massorna av stressade julhandlare, högre löner för att de jobbar inom den privata sektorn. Även inom privata företag finns diskriminering efter kön, även där finns lönehierarkierna som missgynnar kvinnorna och därför krävs en tydligare politiskt insats. Borgarna ville inte prata jämställdhet i valrörelsen, mer än pappabonusen och hushållsnära tjänster för övremedelklass förstås, eftersom de visste att de aldrig skulle kunna försvara sina metoder att privatisera vården och omsorgen som lösning.

Reportaget blir på detta sätt helt absurt! Borgarna har inte bara beslutat att jämställdhetsplanen för jämställdalöner ska avskaffas, de har också påbörjat omvandligen av offentlig sektor, med vård och omsorg, till privat sektor. Var det detta väljarna röstade på när Reinfeldt vann i september? När han stod i tv-debatterna och lovade att akutsjukhusen inte skulle säljas ut ljög han alltså inte bara en gång. Det visar sig nu att den dolda agendan även inkluderade en fullständig utförsäljning av all form av vård och omsorg!

Ytterligare ett tillägg. Vad blir steg två nu? Finns det en nationell enighet i alla kommuner och landsting att privatisera alla vård och omsorg?

Avslutningsvis: Var är partiet - Var är ungdomsförbundet? Detta var ju en av SSU:s främsta valfråga! Kom igen!!!

måndag, december 18, 2006

ARBETLÖSHETEN STIGER!

Regeringens nya beräkningar kommer att ändra arbetslöshetssiffrorna rejält. Även de som suderar fast de vill ha jobb kommer att inkluderas. Under nästa år blir alltså de officiella siffrorna 5,4 procent till skillnad från 3,9.

Jag funderar lite över hur detta hör ihop med att det s.k. studerandevillkoret tas bort. Detta betyder att man som nyutexaminerad inte har rätt till a-kassa och att rätten till ersättning under terminsuppehåll också försvinner.

Om man inte får jobb på sommaren kommer man kanske att ta en sommarkurs och CSN-lån för att klara ekonomin. Ska man räknas som arbetslös då? Kanske...Just det gör ju knappast någon skillnad för själva individen. Är det några särskilda grupper som drabbas av detta? Jo, för den verkliga skillnaden handlar ju om att man måste ta ännu mer lån och att detta avskräcker mer studieovana grupper från att studera.

Men det finns säkert fler aspekter...återkommer.

Visste ni...

...att den gamla regeringens belut om att förbjuda minknäring rivs upp av borgarna?

F.d. lokalpolitikern Else-Marie Lindgren skriver för en gångs skull något intressant på sin blogg. Detta hade jag faktiskt ingen aning om.

Stockholms miljö igen

Äntligen har nationell media börjat uppmärksamma hur stadshushögern försämrar miljöarbetet i storstaden Stockholm.

Det handlar om effektivitet, säger man, och skär ned miljöförvaltingens budget till hälften.

Miljösituationen hänger faktiskt ihop med vår hälsa vilket t ex ett tidigare inlägg tar upp! Miljöteknikföretagen i regionen protesterar för att staden nu ger upp rollen som miljödrivkraft.

Ulla Hamilton (m) är nytt miljöborgarråd och hon hyllar dagens artikel på DNdebatt där Reinfeldt och Carlgren slår sig för brösten. SOM ATT MODERATERNA VARIT DE FRÄMSTA MILJÖIVRARNA DE SENASTE DECENNIERNA!!! Dagens skämt! Vilken fars!

"EU behöver Margot"

Margot Wallström tackar nej.

Många kommer att bli ledsna: S-studenter, Broderskap, en massa partidistrikt etc.

Själv är jag rätt nöjd.

Som en vän till mig sa: "EU behöver Margot".

Jo, det tror jag också. Absolut.

För några veckor sedan hörde jag ett rykte om att hon visst ville ställa upp. Det kom från anita Gradin men ack så fel hon hade.

söndag, december 17, 2006

Spionskolan (fp)

Kolla in Dokument inifrån på www.svt.se

Den är riktigt läskig!

Den här delen av politiken HATAR jag mest av allt. Det är därför det här med politik inte riktigt passar mig. Tyvärr.

Nobelekonom vill ge de rika lägre skatter

Ännu en artikel om Phelps. Här ligger han i linje med den nuvarande regeringens politik. Ge till de rika ta från de fattiga.

"Dyrare a-kassa men ändå mer i plånboken"

Förra veckan kom Vårdförbundets medlemstidning i brevlådan. Eftersom de inte registerat att jag avbrutit mina sjuksköterskestudier så får jag fortfarande denna tidning som hyllar omvårdnad och rapporterar om anmälningar av sjukvårdspersonal. Dessutom rapporterade dem i senaste numret om förändringar i a-kassan. Vårdförbundet har endast 0,8 procents arbetslöshet. Ordförande Anna-Karin Ekdahl är noga med att i nästan varenda nyhetsbrev och krönika ge sitt stöd till båda blockens politik. Ni vet att det är farligt att ta ställning så vi håller med alla, eller kritiserar alla, så blir alla nöjda. Fast man har faktiskt kritiserat regeringens a-kasseförsämringar, dock utan demonstration i torsdags.

Reportaget hade titeln Dyrare a-kassa men ändå mer i plånboken och innehöll pedagogiska tabeller om förändringarna. Det visade sig ju självklart att även om fackföreningavgiften höjdes skulle detta mildras av jobbavdraget. Problemet var väl bara det enkla faktum att de som tjänade mest på jobbavdraget var de med högst lön och de som förlorade mest var de arbetslösa.

Det gamla klassiska: Det ska löna sig att arbeta!

Ge till de rika och ta från de fattiga. Enkelt.

"Det är bättre att leva på 100 procent av sin lön istället för 80 procents ersättning"

Yes, Littorin har talat! Det är just därför a-kassan ska sänkas!

100 procent av vadå?

söndag, december 10, 2006

Ekonomipris, jämviktsarbetslöshet och räntehöjning

Socialdemokratiska studentförbundet vill att Riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne avskaffas. Istället bör ett rättvisepris till Alfred Nobels minne inrättas. Rättvisepriset delas ut till en person eller organisation som gjort betydande insatser för ökad ekonomisk rättvisa i världen.

Jag vet inte riktigt om jag håller med. Själv var jag inte med under diskussionen som FS hade. Detta ekonomipris leder faktiskt årligen till en debatt som på ett ganska uppfriskande vis synliggör skillnaderna i synsätt på ekonomisk politik. Edmund F Phelps åsikter/forskning om en s.k. jämviktsarbetslöshet utgår från inflationsbekämpningens överordnade ställning gentemot full sysselsättning. Just denna ståndpunkt, oundvikliga "sanning" eller om du så vill kalla det rena rama nyliberala skitsnacket är faktiskt en numera etablerad dogm som även mitt kära parti behöver anpassa sig efter.

Vi kan konstatera att det svenska samhället faktiskt, ekonomiskt sett, har råd med en arbetslöshet en bra bit över 4 procent. Den svenska ekonomiska tillväxten är ju rekordstor trots en rätt stor arbetslöshet. Enligt Phelps skulle vi antagligen befinna oss på någon sorts jämviktsarbetslöshet i dagsläget. När Riksbanken höjde räntan i fredags var det just en preventiv åtgärd för att förhindra överhettning i den svenska ekonomin. Detta går också att se som ett direkt svar på de senaste veckornas arbetsmarknadssiffror. Efterfrågan på arbetskraft är stor.

Innan ekonomiska klubben i P1 lades ner (trist, det var kul att få ta del av nationalekonomernas forum) konstaterade medlemmarna där att nästa år skulle innebära en stor risk för överhettning och att de förväntade sig att riksbanken hann ingripa innan inflationen rusade iväg. Samtidigt kunde man höra Littorin tala om full sysselsättning, inte alls jämviktsarbetslöshet. Faktum är ju att Littorin och Reinfeldt kommer att ha samma inflationsmål från riksbanken att kämpa med som den socialdemokratiska regeringen.

Är då inte det enkla svaret på hur regeringen Reinfeldt ska lösa detta dilemma att en låglönemarknad på allvar kommer att utvecklas i Sverige? Det går dessutom hand i hand med sänkning av a-kassans ersättningsnivåer. "Det är bättre att leva på 100 procent av sin lön istället för 80 procents ersättning", som Littorin sa till Wanja när hon kom dragandes med en kvartsmiljon underskrifter mot a-kasseförändingarna. Han kan säga procentandel utan att behöva ange det i kronor.

Att moderaterna är det nya arbetarpartiet (inte arbetarepartiet) är därmed klarlagt. För att "klara" inflationen ska löner sänkas. Borgarna går den vägen och det visste vi, fast de ändrade retoriken och fick det att låta som om makten skulle återgå till arbetare. Men så var det inte, så kommer det inte att bli. Arbetslöshetens utanförskap kommer bara att bytas ut mot en ännu större maktlöshet där du ska vara nöjd med 100 procent.

lördag, december 09, 2006

Regeringen kastar bort resurser och skjuter sig själv i foten

Både DN och Ekot rapporterat idag om regeingens besparingar på att kvalificera vårdpersonal.

Redan i Metro förra veckan fanns det en insändare skriven av en mängd personer vars förberedande utbildningar till vårdyrken efter nyår upphör. Kritiken riktades mot den nya regeringen som stoppar denna typ av kompletteringsutbildning där läkare och sjuksköterskor från länder utanför EU kan läsa in "vårdsvenska" istället för att behöva läsa svenska på Komvux eller läsa om hela sin utbildning. Även Socialstyrelsen ger sig nu in i debatten och menar att utbildningsformen varit mcyket framgångsrik inte minst i Stockholmsregionen.

Sverige behöver dessa vårdakademiker, särskilt läkare. Det är en viktig insats från samhället att dels ta vara på människors kompetens och kapacitet men dessutom är utbildningarna oerhört viktiga för dessa människor som satsat flera år på utbildning och självklart ska få möjligheten att kunna jobba med sitt yrke även i Sverige.

Detta är bara ett exempel på utbildningsbesparingar som regeringen genomför. 20 000 platser på Komvux försvinner från och med nyår, något som faktiskt beskymrar regionala alllianspolitiker som ser de reella konsekvenserna av denna politik. Därtill kommer indragna rekryteringsbidrag m.m.

I samma stund som regeringen sänker förmögenhetsskatten, genomförs i sin tur besparingar på viktiga utbildningsinsatser. Så mycket värderar regeringen kunskap och Sverige tar ännu ett steg tillbaka.

torsdag, december 07, 2006

Miljön i Stockholm

Idag var det budgetdebatt i Stockholms stadshus. Miljön blev av en händelse det jobbigaste för majoriteten. Ja, fast om man halverar miljöbudgeten så finns det visst risk för att man ska anklagas för att negligera Stockholms miljöproblem.

Läst i DN idag.
"Finansborgarrådet Kristina Axén Olin deklarerade i budgetdebatten att ekonomisk tillväxt är den bästa miljöpolitiken och att det är näringslivet som utvecklar miljövänliga produkter och system."

På det sätt som den ekonomiska tillväxten ser ut i dag är den en av de främsta orsakerna till att miljön försämras. Handelstransporter, industrins utsläpp, konsumtion och sopor, ja listan kan göras hur lång som helst. Samtidigt vet vi att en utveckling inom miljöteknik området kan skapa viktiga bidrag till att förbättra miljön. Men om inte en kommun och dess politiska makt vågar ha en medveten miljöinrikting, ja då är en av de viktigaste bitarna förlorade.

Själv bor jag precis vid Essingeleden och andas in bensinavgaser dagligen...suck.

America bloggar
om hela mötet och tipsar om närradion.