söndag, september 30, 2007

Fortsätt uppmärksamma utvecklingen!

Ni är säkert många som läst om manifestationen på Medborgarplatsen i fredags. Den var fantastisk. Allra starkast var alla svensk-burmeser som var med och stod på trappan till stadsbiblioteket, ditresta från bl a Luleå och Göteborg. Även flera munkar fanns på plats, och läste samma texter som munkarna på Rangoons gator läst under sina demonstrationer.


Vi manifesterade tillsammans, och allt tal om att gränser suddas ut och världens blivit mindre fick sin rätta betydelse i och med denna manifestation.


Tyvärr hann jag inte delta i demonstrationen på Djurgården utanför Kinas ambassad; en aktion som fick mycket uppmärksamhet i media. Alla inblandade i detta gjorde verkligen ett kanonjobb. Själv är jag förbaskad glad över att jag fått möjligheten att jobba tillsammans med några av dem.


Nu kommer nya rapporter från Burma som vittnar om avrättningar av munkar i klostren. En överste från militären som har sökt asyl i Norge och berättar om utvecklingen. Det är skrämmande, för nu agerar militärjuntan i tystnad och avskildhet. Kropparna dumpas i djungeln där inga mobilkameror eller utländska journalister finns. Kan FN:s sändebud hindra den utvecklingen? Hans uppdrag är att få juntan att lösa konflikten utan våld. Vilken konflikt kan man undra; att människor ska få demonstrera på gatorna, eller att landet styrs av en militärdiktatur. Att sändebudet fått träffa Daw Aung San Suu Kyi är oerhört viktigt för demonstranterna och för att hoppet ska finnas kvar. Men det säger ingenting om hur militärjunta planerar sina framtida övergrepp.

När demonstrationerna var som störst i mitten av veckan var vi nog många som önskade (naivt) att kunna åka dit, vara med på gatorna, som mänskliga sköldar och visa militären att de är iakttagna av hela världen, och att deras övergrepp aldrig ska passera utan motaktion. Nu är det viktigaste att hålla kvar uppmärksamheten och trycka på världens ledare mot en förändrad situation i Burma. Det låter som en klyscha, men det är sant; när många deltar i det arbetet, då kan vi förändra. Den gångna veckans engagemang från människor över hela världen ger Burma hopp.

En bojkott mot OS 2008 ger Kina en chans att ta sitt mäktiga ansvar.

Den här bloggen har ni säkert inte missat, men det får ni inte heller göra! Tre fantastiska s-studenter som verkligen brinner för ett demokratiskt Burma.

Inga kommentarer: