söndag, september 30, 2007

Uppenbar orättvisa

Det är intressant, och tragiskt, att se hur moderaternas politik håller på att skapa ett ännu orättvisare Stockholm, både i stad och län.

Samtidigt som flera kommuner i Stockholms län, Stockholm stad och Danderyd exempelvis, ska sänka skatten betydligt kommer försämringar för andra mer utsatta grupper att slå hårt. De som tjänar mest på en skattesänkning är de som har en hög inkomst. De som förlorar mest på att SL-kortet och andra viktiga tjänster och avgifter blir dyrare är låginkomsttagare.

I Stockholms stad gör man det tuffare för personer med försörjningsstöd, som om det var dessa personer som behövde ännu fler sparkar i magen:

1. Inget SL-kort (motsvarar 10 procent av försörjningsstödet)
2. Krav på att ta jobb inom pendlingsavstånd i hela Mälardalen.
3. Stadsdelarna ska uppmana och underlätta bidragstagare att flytta till arbete på annan ort.
4. Endast barnfamiljer med "särskilda" behov kan få rekreationsresor betalda, men endast vart tredje år.
5. Svårare att få ersättning för akut sjukvård och magasinering av möbler.

För de som nu tycker att detta är "rimliga" försämringar för människor som inte har en egen inkomst kan ta och läsa en riktigt bra intervju med Mona Foosie som återfinns i dagens DN. Människor vill göra rätt för sig, men det är inte alltid så förbannat lätt. Det önskar jag att de borgerliga politikerna i staden, länet och landet kunde förstå.

Fortsätt uppmärksamma utvecklingen!

Ni är säkert många som läst om manifestationen på Medborgarplatsen i fredags. Den var fantastisk. Allra starkast var alla svensk-burmeser som var med och stod på trappan till stadsbiblioteket, ditresta från bl a Luleå och Göteborg. Även flera munkar fanns på plats, och läste samma texter som munkarna på Rangoons gator läst under sina demonstrationer.


Vi manifesterade tillsammans, och allt tal om att gränser suddas ut och världens blivit mindre fick sin rätta betydelse i och med denna manifestation.


Tyvärr hann jag inte delta i demonstrationen på Djurgården utanför Kinas ambassad; en aktion som fick mycket uppmärksamhet i media. Alla inblandade i detta gjorde verkligen ett kanonjobb. Själv är jag förbaskad glad över att jag fått möjligheten att jobba tillsammans med några av dem.


Nu kommer nya rapporter från Burma som vittnar om avrättningar av munkar i klostren. En överste från militären som har sökt asyl i Norge och berättar om utvecklingen. Det är skrämmande, för nu agerar militärjuntan i tystnad och avskildhet. Kropparna dumpas i djungeln där inga mobilkameror eller utländska journalister finns. Kan FN:s sändebud hindra den utvecklingen? Hans uppdrag är att få juntan att lösa konflikten utan våld. Vilken konflikt kan man undra; att människor ska få demonstrera på gatorna, eller att landet styrs av en militärdiktatur. Att sändebudet fått träffa Daw Aung San Suu Kyi är oerhört viktigt för demonstranterna och för att hoppet ska finnas kvar. Men det säger ingenting om hur militärjunta planerar sina framtida övergrepp.

När demonstrationerna var som störst i mitten av veckan var vi nog många som önskade (naivt) att kunna åka dit, vara med på gatorna, som mänskliga sköldar och visa militären att de är iakttagna av hela världen, och att deras övergrepp aldrig ska passera utan motaktion. Nu är det viktigaste att hålla kvar uppmärksamheten och trycka på världens ledare mot en förändrad situation i Burma. Det låter som en klyscha, men det är sant; när många deltar i det arbetet, då kan vi förändra. Den gångna veckans engagemang från människor över hela världen ger Burma hopp.

En bojkott mot OS 2008 ger Kina en chans att ta sitt mäktiga ansvar.

Den här bloggen har ni säkert inte missat, men det får ni inte heller göra! Tre fantastiska s-studenter som verkligen brinner för ett demokratiskt Burma.

torsdag, september 27, 2007

I solidaritet med Burmas folk

Vi hör, vi ser och vi känner med Burmas folk. Mediarapporteringen skapar engagemang överallt. Varje timme, varje minut. Varje ny nyhetsrapportering, varje uppdaterad hemsida.

Imorgon ordnas demonstration utanför Kinas ambassad kl. 14:00, och en manifestation på Medborgarplatsen kl. 17. I morgon bär vi också rött, i solidaritet.

Dessutom: Kvällens Aktuellt rapporterar om hur Belgien splittras allt tydligare i två delar. Ett klockrent exempel på att betydelsen av ett jämlikt samhälle är avgörande för ett hållbart samhälle.

tisdag, september 25, 2007

Ordningsomdömen

Johan Hellström skriver bra i lokalavisen idag.

Folkpartiets skolpolitik är varken demokratisk i teorin eller praktiken. Och inte heller i genomförandet.

måndag, september 24, 2007

Trondheimsmodellen

Ska snart fortsätta tentapluggandet, men under pauserna passar jag på att beställa spännande böcker som ger hopp om en annan framtid.

Trondheimsmodellen : radikala framgångs historier från Norge och Nederländerna
av Aron Etzler, 136 kr på Bokus. Värsta fyndet!

lördag, september 22, 2007

Privatbyråkrati

Facebook är lite märkligt. Privatbyråkratiskt skulle man kunna kalla det. Som när Facebook konstaterar att man är vän med någon som man känt i tio år, eller ännu värre när man får ett mejl där det står:

Tomas says that you two are in a relationship on Facebook. We need you to confirm that you are, in fact, in a relationship with Tomas.

"In fact" är en rolig term i detta sammanhang. Man måste verkligen tänkta till!

Undrar om man kan ha "relationship with" flera i Facebooks privatbyråkratiska värld? Annars är det ju faktiskt diskriminering.

För övrigt kan jag varmt rekommendera Lars Noréns pjäs Fördold, som jag såg på Dramaten igår kväll. Den skildrar vårt samhälle, och tvåsamhetens djävulskap.

Jag kommer inte skriva så mycket mer i helgen pga en tönttenta i Global hälsa. Vi ska ha Multiple Choice-frågor. Det är nödvändigt att påminna sig om att vi går på universitetet, då och då.

Ha en bra helg!

fredag, september 21, 2007

Naomi Klein is back!

Det bästa jag åstadkommit den här veckan, oavsett vad som händer i helgen, är att beställa Naomi Kleins nya bok Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism. Klarar inte att vänta på den svenska översättningen.

Hon skriver om hur land efter land tas över av nyliberalismen à la Milton Friedman, hur demokratin, samhället och människors liv påverkas. I november kommer hon till Sverige, gissa vem som ska försöka få lyssna till henne. Hörde henne i Malmö 2001, i Porto Allegre 2002, och så förhoppningsvis Stockholm 2007. Hon är grym!

Kolla videon!

torsdag, september 20, 2007

Studierektorn på KI godkänner min tillgodoräkning av kurser från sjuksköterskeprogrammet och några genuskurser. Med andra ord:

JAG KAN SÖKA MASTERPROGRAMMET PÅ CHESS (Centre of Health Equity Studies) HÖSTEN 2008.

Äntligen kommer jag vidare!

Budgetdebatten så här långt...

Pär Nuder var bra. Tydlig och klar. Tack för att den linjen ligger fast i vårt omdanande parti.

Vänsterpartiets Ulla Andersson var klockren feministiskt! Mikaela Valtersson är skarp som sjutton! Riksdagens budgetdebatt är inte längre en gubbuppgörelse. Tack!

Protester i Burma

Vi hör äntligen dagliga rapporter från militärdiktaturens Burma, men vi hör inte bara om förtrycket nu, vi hör om motståndet som sprider sig. De buddhistiska munkarnas protest i Rangoon igår är mäktiga. Se bilderna på www.irrawaddy.org.

Inför budgetdebatten

Sven-Otto Littorin förklarar på P1 Morgon idag att "fackets särintressen" gör att regeringens jobbpolitik inte får maximal genomslagskraft.

Fackets särintressen.
Hur många medlemmar har facken?
Hur många medlemmar har moderaterna?

onsdag, september 19, 2007

Vadå valfrihet?

Värt att se Uppdrag granskning ikväll 20:00, om ni vill se hur kommunala skolor blir privata i Stockholm, i en rasande takt. Vadå valfrihet?

Vi är där NU.

Jag sitter och filar på en text om utvecklingen inom den offentliga sektorn som pågår i Sverige. Det går väldigt fort nu. Sverige säljer ut, mer än vi tror. Borgerliga företrädare ser det som en självklarhet, det är ok att vård handlar om vinst, kunder och konkurrens. Och som jag skrivit här på bloggen tidigare; så länge det är offentligt finansierat är det lätt att driva igenom sin politik. Men det är inget systemskifte inlett av borgarna. Det började för länge sedan.

Under en föreläsning om hälsosystem fick jag min föreställningvärld omkullkastad. Igen. Av alla läkarbesök som gjordes i Sverige år 2004 var 28 procent gjorda hos privatläkare. Uppdelat efter län blir de regionala skillnaderna tydliga. Hela 42 procent i Stockholm, men bara 3 procent i Kronoberg.

Innan jag flyttade till Stockholm trodde jag verkligen inte att de privata vårdgivarna var så många. Jag trodde att det var en utveckling som vi skulle förhindra, inte att den redan var så långt gången. Tolv år av socialdemokratiskt styre har möjligen saktat ner farten, men absolut inte förhindrat privatiseringen. Landstingssystemet skapar en allt tydligare federal inrikting, men även nationellt är kursen väldigt klar. Välfärden ska säljas ut, trots att Sverige visat att en gemensam välfärd också skapar enorm tillväxt. För enligt liberalt ekonomiskt perspektiv skapar privatisering effektivitet.

Det gäller skolan, vården och omsorgen. Kommunala skolor läggs ner för att de inte klarar elevtappet till friskolor. I Stockholms län är inte valet av en kommunal skola i kommunen längre givet. Vart tog valfriheten vägen? Vårdcentralernas preventiva arbete grusas på grund av vårdval Stockholm som nu genomförs. Omsorgen om de äldre är uppdelad i stora globala vårdbolag, eller i små famljeföretag där helheten inte kan tillgodoses.

Vi är där NU. Inte i morgon, utan nu. Och jag undrar hur det socialdemokratiska partiet ska hantera detta faktum. Stoppa inte huvudet i sanden utan försvara vår gemensamma välfärd!

Mest akademisk

Ulrik Nilsson är ett perfekt val. Rätt man på rätt post, i rätt parti. Moderaterna ville alltså inte ha den som var snyggast utan den som var mest akademisk. Jag ser mycket fram emot hans ledarskap och samarbetsförmåga. Det ska bli intressant att följa.

söndag, september 16, 2007

Cecilie - snyggast

Morgon Hjalmarssons blogg.

2007-09-14 16:43

BT enkäten

På BTs hemsida kan man rösta om vem som ska efterträda Björn som KS-ordförande. Ni som vacklar inför ett sådant beslut kan här få ett tips på var och ens mest framträdande egenskaper.

Cecilie - snyggast
Marie - blåast
Annette - klokast
Ulrik - mest akademisk
Johan - okändast

Tack Morgon, jag har vacklat länge. Du ger mig god och klok information. Du är själv ett lysande exempel på vår ojämställda värld. Objektifierande och förtryckande. Ledsen, men hur mycket liberal du än är så blir du inte mer än en del av strukturen. Och inte gör du så mycket för att motbevisa det heller. Jäkligt liberalt, hörru. Du kan väl be Birgitta Ohlsson ge dig en privatlektion i feminism. Hon kanske är tillräckligt snygg.

Själv har jag kommit hem från en alldeles underbar feministisk helg tillsammans med Unga S-kvinnor Rebella. De ger mig hopp om livet.

fredag, september 14, 2007

Drar på feministhelg någonstans bortom Täby. Kurshelger är något speciellt.

Tomas är min sitter på Travian.se, så länge.

torsdag, september 13, 2007

"Jo, dom här politikerna asså."

I vanliga fall är jag inte supporter av politikerföraktet. Men när Reinfeldt igår inledde hela presentationen av nya handelsministern genom att berätta alla olagligheter som hon har haft för sig, då lägger han ribban på en nivå som ger mig all anledning att sucka och säga: "Jo, dom här politikerna asså."

Handelsministern har kört för fort. Inte 110 på en nittioväg, utan 68 på en 50 väg. I sin lila posche. Hon hade väl inte direkt bråttom till dagis. "Jo, dom här politikerna asså."

Handelsministern dumpade jord olovligt (och byggde svartbygge nu också). Var någonstans, jo på Ekerö förstås, i en villa på 300 kvm, med sjöutsikt. Såklart. Inte var det ett radhus i Huddinge. "Jo, dom här politikerna asså."

Handelsministern har använt svart bygg- och städhjälp. Dock INNAN hon blev förtroendevald. Gör det egentligen någon skillnad? Forskare på Karolinska institutet, villa på 300 kvm, lila posche, men handelsminstern har inte råda att betala lagliga löner för städ och byggarbete.

Handelsministern har däremot råd att betala böter på 100 000 kr hit, 18 000 kr dit, 9 000 kr hit och 3000 kr dit. Är det någon som kan förklara för mig varför de allra rikaste inte HAR RÅD att köpa tjänster på ett lagligt sätt? Varför behöver de skatteavdrag för dessa tjänster när det har råd med posche och enorm villa med sjöutsikt?

Reinfeldt blir mig svaret skyldig och jag säger bara: "Jo, dom här politikerna asså."

Själv dammsuger jag min hyresrätt på 60 kvm varannan vecka, eftersom vi delar på sysslorna här hemma. Och jag går och klurar på om jag verkligen har råd med hålfotsinlägg på 1750 kr. "Jo, dom här politikerna asså."

onsdag, september 12, 2007

Ny hälsoetik?

Läs den mycket intressanta essän i DN idag om den nya hälsoetiken: kontroll, disciplinering och standardisering av anställda. Finns nu på nätet, HÄR. Återkommer med längre inlägg.

tisdag, september 11, 2007

Otaktisk taktik

Jäkligt trist att höra att utbildningsnämndens sossar i Borås röstat för ordningsomdömen i skolan. Hade inte en egen offensiv skolpolitik varit intressantare och mer taktiskt? Nu hänger vi ju bara på den allmänna debatten. Varken sossigt, radikalt eller nytt. Bara svagt och osmart.

21:27 I morgonkväll kommer AK i Borås att ta beslut i frågan. Tack för det!

Specialpedagogik

DNdebatt: Lärarförbundet tillsammans med GU visar i sin undersökning att det specialpedagogiska stödet till lågpresterande elever inte fungerar.

"Studien visar att andelen elever som efter årskurs 9 saknar godkänt betyg i matematik, engelska och svenska är betydligt högre bland de elever som under sin grundskoletid fått specialpedagogiskt stöd."

"Trots att skolan lägger ned resurser på att ge elever med svårigheter extra stöd för att klara studierna lyckas långt ifrån alla barn nå kunskapsmålen. Enligt statistisk från Skolverket är 11,4 procent av eleverna som gick ut nionde klass i våras inte behöriga till gymnasiet. Det är det sämsta resultatet Skolverket uppmätt den senaste tioårsperioden."

De kräver:
1. Mer forskning
2. Mindre skolklasser
3. Förbättrad behörighet hos speciallärare

Tack för en nyanserad debatt!

söndag, september 09, 2007

Folkpartiets kollaps

Ser Rapport ikväll. Hör att inte ens 50 procent av alla barn som har rätt till hemspråksundervisning får det. Det är en skam.

Lärarförbundet
är upprört och kritiserar att de tidigare öronmärkta pengarna inte fått kommunen att inse sitt ansvar.

Nya Fp-ledaren får kommentera och svarar att det är viktigare att de lär sig svenska.

Får man verkligen säga så? Är det inte en fruktansvärt kränkande kommentar?

Hemspråksundervisningen är förutom en rättighet också ett viktigt verktyg för flerspråkiga barn ska lyckas i skolan och inte minst i svenskundervisningen. Men det är jobbigt för populistiska politiker att ta till sig pedagogiska och lingvistiska kunskaper.

Har ni läst Kurdo Baksis fullständiga avrättning av Nyamko Sabuni i Dagens Nyheter idag? Jag är lite chockad.

Slaget om Norden

Igår på Metros löpsedel stod det "Slaget om Norden". Då kunde man väl ha tänkt att det handlade om ett historiskt krig, eller terrorism kanske. Nej, det handlade om fotboll.

Slaget om Norden: 0-0

Ett skifte

Statsvetarna tappar tolkningsföreträdet.

Speciell gäst till Borås

På arbetarekommunmötet i Borås på onsdag kommer en "speciell gäst". I vanliga fall brukar det stå "gäst", men denna gång är gästen speciell. Gissa vem?

fredag, september 07, 2007

Det här med utbildning

Något är ju fel när man uttryckligen bett om jämställdhetsfrågor och policyarbete som tema på praktiken och istället hamnar på ett preventionsarbete mot alkohol- och droger som inte har ett enda ord om jämställdhet (jämställd, jämställdhet, genus, gender, genderanalys) i sin verksamhetplan 2007.

Är jag missförstådd, i så fall varför?

Är jag dum i huvudet, varför har ingen sagt det förut?

Är jag en bitterfitta?

Tio år senare

Stockholms Stads jämställdhetspolicydokument är snart tio år gammal. Hmm...

torsdag, september 06, 2007

Framtiden

Ni missade väl inte opinionsundersökningen från Stockholms stadshus? Kolla här.

Det här med utbildning

När man inte får tuggmotstånd i sin utbildning är det bara att reda ut det på egen hand, ingen jävel (ursäkta ordvalet) kommer att hjälpa till.

1. Lyssna på Jonas Gardells "Aldrig ska jag sluta älska dig" i syfte att inte känna sig som skit.

2. Ladda ner spännande grejer från nätet (och då menar jag inte porr). Istället är SKL:s publikation (O)jämställdhet i hälsa och vård — En genusmedicinsk kunskapsöversikt riktigt intressant. Den var på tapeten förra veckan och Sabunis enda kommentar var att kommun och landsting nu har en viktig uppgift, så då får man ju hoppas att de tar till sig kunskapen. Undrar om sossarna i Västra Götalandsregionen ska studera den?

3. Sedan kan man prata med sina kloka vänner om vad VERKTYG är. Hur GÖR man?

onsdag, september 05, 2007

Protestdag igen

Flydde fältet idag, hade en protestdag. Förra terminen hade jag det i slutet av terminen, nu är det redan i början. Grupparbete utan syfte, tomma frågeställningar, passiva föreläsningar.

Flydde till boken Bitterfittan av Maria Sveland och kan konstatera att hon kanske skrivit en av de viktigaste böckerna detta år, detta decennium. Jag ska rekommendera den till så många som möjligt, ge bort den i julklapp till kommande historieberättare. Den är ett dokument, svart på vitt och den skriver allt det jag tänkt och försökt påtalat.

tisdag, september 04, 2007

Vårdval Stockholm

Du väljer din vårdcentral genom en särskild blankett, på så sätt vet vårdcentralen hur mycket pengar den kommer att få till verksamheten. Det geografiska uppsamlingsområdet är inte längre intressant. Kunskap om olika gruppers behov behöver inte specialiseras eller prioriteras. Det är enbart vårdcentraler med många äldre som får särskilt ekonomiskt stöd.

På lokalnyheterna förra veckan sa läkaren på Storvretens vårdcentral i Botkyrka kommun att hon befarade att det framgångsrika samarbetet mellan distriksköterskor och läkare, vilket är särskilt viktigt i socialt utsatta områden, kommer att drabbas negativt av en sådan reform.

Min kommentar, och vad jag också tagit med mig från sommaren i det privata vårdföretaget, är att helhetssynen går förlorad. Kompetens ska samlas, utvärderas och utbytas för att sedan spridas utifrån en jämlikhetsprincip. Låter det flummigt? Det är det inte. Flummigt är däremot när vårdföretag ska konkurrera om sina patienter.

I Sverige borde vi satsa mer på primärvården, den når ut till människor. Primärvårdens roll inom hälsoprevention borde förstärkas istället för att slås ut. Satsning på prevention blir ALDRIG lönsam samma år som den genomförs. Istället tar det åtskilliga år, ibland decennier, att gå med "vinst". Den vinsten lockar inte privata vårdföretagare.

Jag valde Vårby vårdcentral för några veckor sedan, men visst borde jag valt en privat på Östermalm. Jag har ju faktiskt råd att åka över hela stan för ett vårdbesök. Mina personliga tvivel om vården i Vårby finns, för jag undrar om de bästa läkarna verkligen vill jobba här. Läkare flyttar till resurserna, det ser vi inte minst globalt, och visst vill även läkare arbeta på den vårdcentral som kan erbjuda bäst lönevillkor. På vilken vårdcental tror du man kan betala sin personal mest? På den där överklassens friska befolkning är en majoritet, eller där mer socialt utsatta människor med större (resurskrävande) behov finns?

Chris Heister, landstingsråd i Stockholms län och naturligtvis moderat, säger att det geografiska perspektivet inte är intressant längre. Du väljer själv var du vill få vård. Jag hävdar att en sådan reform snarare segmenterar segregationen. Du väljer den plats där du känner dig ("och hör") hemma. Val är inte fria utan präglade av ett socialt sammanhang, som inte av naturen skapar jämlikhet. Det krävs en politisk vilja att bryta strukturer (mönster) och då måste man inse att resursfördelning är ett nyckelverktyg. Alla patienter kostar inte lika mycket och är definitivt inte lika "attraktiva" på vårdmarknaden. Självklart kommer attraktionen att vara utgångspunkten när Vårdval Stockholm startar. Aktörerna ska ha en affärsidé, hur skulle det annars se ut i konkurrensens förlovade land.

Kom tillbaka om tio år så utvärderar vi. Jag väntar.

lördag, september 01, 2007

1 september

1. Var inte Reinfeldt ovanligt tråkig i lördagsintervjun??

2. Denna vecka har jag börjat träna igen efter ett riktigt långt uppehåll. Endorfinerna är en sann välsignelse. Mår kanonbra! Bara hälen håller.

3. Sockerbenny tillgodoser Proteststormare 500 trä, 500 lera, 500 järn och 500 vete. Tackar ödmjukas!

Nu ska jag ut i Stockholmskvällen och tumla.