tisdag, juni 12, 2007

Sakernas tillstånd är deprimerande

Hörde ni på radion i morse? Lyssnade ni då på reportaget från Tyskland om den nya låglönemarknaden? I Tyskland är den ett faktum och facket kan inget göra eftersom det saknar legitimitet. Detta hänger ihop med låg anslutningsgrad, eftersom folk inte har råd att vara med i facket pga av höjda avgifter och därtill har facket förlorat ansvaret för a-kassan.

Känner ni igen detta tillstånd på något sätt? Det är ganska enkelt att jämföra det med den svenska utvecklingen, fast vi befinner oss bara i början.

Mer billig arbetskraft ska finnas tillgänglig på marknaden, vilket i sin tur pressar ner lönerna och skapar en enorm konkurrens mellan arbetstagarna. Är detta en positiv utveckling?

AMS-rapporten som presenterades idag visar att det råder brist på arbetskraft!!! Får ni ihop det med borgarnas alarm om en enorm arbetslöshet? Byggmarknaden behöver en massa folk, liksom personer med särskild datorexpertis och även personer med högskoleutbildning inom kommun och landsting. Hittar vi den kompetensen genom att subventionera arbetskraft? Svaret är NEJ. Vi behöver fler utbildningsmöjligheter så att människor kan välja vägar till ett arbete. Men också villkor som gör att människor vågar göra det.

Varför ger vi inte människor den möjligheten? Människor är inte slit och släng-materia, det är personer med drömmar och mål, och alldeles för dyrbara för att subventionera till arbetsgivarnas fördel. Vi går mot Tysklands tillstånd även i Sverige. Var det det svenska folket röstade för i höstas? Skulle inte tro det.

Sakernas tillstånd är deprimerande.

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

förbannat intressant poäng.

Markus sa...

Åh vad det var kul att träffas! Hade velat ha ännu mer tid med dig!