torsdag, juni 28, 2007

Mitt hjärta slår för äldrevård.

Det blir en del navelskåderi här några dagar framöver, eller kanske hela sommaren. För jag är ganska ledsen över mitt sommarjobb, som ska vara just hela sommaren.

Min chef sa i förrgår att "detta är det bästa dem kan få" med hänvisning till att en "kund" inte var nöjd med det utförda arbetet. Jag ville, "känslomässig" som jag är, lägga mig på golvet och skrika "NEJ! Detta är inte det bästa som finns att erbjuda, det finns så mycket mer vi kan göra."

Läs min lista:

1. All personal ska ha delegering, enligt HSL, för det medicinska arbete som utförs.

2. Distriktsköterskorna för de" kunder" som är inskrivna i hemsjukvården ska ha nära kontakt med den omsorgspersonal som dagligen besöker "kunderna". Omsorg och medicinsk vård går hand i hand. Ett bra exempel på det är att distriktssköterskan kan rekommendera bra kostalternativ till "kunder" som är diabetiker, när omsorgspersonalen går och handlar.

3. "Kunderna" ska tillhör ett omsorgstem på en 5-6 anställda, och inte tvingas ha två företag som tar hand om omsorgen. Detta är viktigt för att personalen ska ha kunskap om "kundernas" medicinska status, för att "kunden" ska känna igen personalen, samt för att vård och omsorg måste präglas av kontinuitet.

De personalpolitiska frågorna kan jag återkomma till. Är det förresten någon som vet om det är tillåtet att jobba 6 timmar utan rast, eller tid för ett toalettbesök? Så ser mina kvällspass ut. Har försökt hitta någon paragraf om det i arbetstidslagen med det är svårt. I förrgår jobbade jag mellan 7.30-13.15 utan rast och toabesök. Allt enligt schemat.

För övrigt läser jag "Kundval och förenklas biståndshandläggning - Vägar till framtidens Äldreomsorg", en kommunal skrift från Borås Stad. Där "hyllar "man tydligen Nacka modellen, eller i alla fall sneglar på den. Återkommer med kommentarer allt eftersom.

Det här med kvalitetskonkurrens, är Nacka kommun det ultimata exemplet på det? Med mina erfarenheter hittills har jag mycket svårt att tro det. "Kunden" ska avgöra kvalitén. Ni kanske tror att ingen av Nackas "kunder" klagar. Ni tror fel.

Marknadsorientering inom den offentliga sektor är mer en norm än ett undantag idag. Det går fort. Sluta stoppa huvudet i sanden och gör något åt saken istället!

måndag, juni 25, 2007

Bli tilltryckt av rådet

För alla er som går omkring och undrar vad kommunpolitikerna i Borås Stad kör för bilar och hur miljövänliga dessa är ska ni kolla HELA LISTAN här.

Självklart får sossarnas ena kommunalråd högsta betyg. Men det får en av ärkemoderaterna också. Alla som inte har bil får också högst poäng. Alltså hade man passat in där.

Kommunstyrelsens ordförande kör NATURLIGTVIS en stadsjeep. Var det någon som trodde något annat? Den värsta stadsbilen ever! Inte nog med att den släpper ut avgaser som en lastbil, den är dessutom en krockförvärrare utan dess like. Om du kör en småbil (då är du säkert kvinna) kan du räkna med att bli rejält tilltryckt av RÅDET.

Ja, Borås tidning har nyhetstorka med andra ord. Först var det kärleksrelationslistan. Nu är det miljöbilslistan. Varför inte satsa på tandkrämslista nästa gång?

Folkhälsoinstitutet nästa

Idag är jag ledig, därför blir det inget skrivande om det alienerande kundvalssystemet, men jag återkommer senare.

Istället kan jag berätta att det ser ut att bli praktik på folkhälsoinstitutet tio veckor i höst. I Östersund. Äntligen har vår samordnare sagt "ja" till praktik utanför Stockholm. Johanna - Stockholmcentrismen 1-0.

En sak som är säker när det gäller akademisk examen, förutom att man inte ska satsa på ett bluffuniversitet, är att man ska utnyttja praktiktiderna MAXIMALT. Där finns kontakterna och en massa erfarenheter att studera.

För övrigt vill Centern att studielån ska handhas av vanliga banker, pga av den långa väntetiden. Detta argument hade varit hållbart för en si sådär fem år sedan när köerna till CSN verkligen var långa men myndigheten har genomgått en revolution av effektivisering och idag hålls handläggningstider och möjligheterna att komma i kontakt med myndigheten är riktigt bra.

I vilken verklighet lever Centern egentligen? Kan de inte bara säga att de hellre vill att möjligheten till studielån ska villkoras efter föräldrarnas bankkontakter och inkomster. För visst är det så att de som redan har ska ha ännu mer. Hur skulle annars världen se ut?

Jag hänvisar till det gamla ordspråket "att veta vad man vill ha och sedan tar det". Det har ju fungerat förr. För somliga i alla fall.

lördag, juni 23, 2007

Ännu mer om kundval

Just det "lilla extra" kommer inte att uppfyllas om Borås genomför kundval. Det är faktiskt bara skitsnack. Under min intervju med Attendo var de mkt noggranna med att påpeka detta.

"De tilläggstjänster vi gör ska vi vara sparsamma med", sa de. "Vi ska absolut inte göra mer", var en annan kommentar. Attendo skiter faktiskt fullständigt i det nära och personliga. De vill driva företag och tjäna pengar, vilket inte är fult i sig, men mycket skadligt om det handlar om vård och omsorg.

Jag är faktiskt negativt överraskad över kundvalet. Hade tänkt att ge det en chans.

Resurser kommer istället att gå till upphandlingsprocessen och till att "kontrollera" att det mest basala inom verksamheten verkligen görs på rätt sätt.

Även om man inte principiellt är emot företagstänkandet och konkurrens inom vård och omsorg så måste man ställa sig frågor om detta verkligen är ett effektivt sätt att bedriva verksamheten på.

Företaget där jag jobbar bryter t ex mot HSL varje dag. En stor del av de timanställda saknar delegering. Ändå byter de anställda stomipåsar, ger medicin och ögondroppar. Detta har pågått sedan 2004. Min fråga till borgerliga politiker är hur de kan kalla detta god vårdkvalité och vårdsäkerhet.

onsdag, juni 20, 2007

Till borgarna i Borås

Ni säger att kunderna ska välja själva. Ni säger att de anhöriga ska välja själva.

Varför kan man inte bara ha rätt till bra och trygg vård?

Jag har efter tre dagar inom det privata hemtjänstföretaget mött förvirrade anhöriga som inte ens vet vilken distriktsköterska som deras mamma eller pappa har. De vet inte heller vilken personal som kommer och går där vareviga dag, inte deras namn eller kompetens. För mamma eller pappa har ju TVÅ företag som går dit, en på dagen och en på kvällen. Informationen däremellan är kass.

Varför kan inte en vårdtagare få tillhöra en grupp där 5-6 personer arbetar och där informationsflödet fungerar och dit en distriktsköterska är knuten. Inom vården jobbar man i team. Vårdbiträden, undersköterskor och distriktsköterkan är teamet inom hemtjänsten. Det ska man vårda, inte splittra genom argumentet att kunderna ska välja själva.

Det är faktiskt under all kritik.

Den passiva rökningens tid

Denna sommar tillbringas främst på tre ställen:

I förorten Vårby gård röker folk som fan.

På Slussenterminalen i väntan på bussen röker folk som fan.

I hemtjänsten röker folk som fan.

tisdag, juni 19, 2007

Kundvalet

Mitt sommarjobb är inte bra. Det är verkligen inte bra.

Bristande rutiner och verklighetsfrämmande organisationsformer skapar inte god vård.

Jag skäms.

S-studenters nya tid

Det blev en bra kongress. En ny tid har påbörjats. Ett nytt ledarskap har skapats.

Efter att inte varit allt för aktiv i förbundets verksamhet under våren, förutom Burmautskottet (min vår bestod av många hemtentor och flytthelger som hindrade deltagande på kurser etc), kan jag konstatera att en ny generation medlemmar har bildats. Inte syntes heller de gamla uvarna till och det var skönt. Nu fördjupar studentförbundet samförståndet och respekten, för det är en viktigare uppgift att förändra världen än att strida inbördes.

Vår nya ordförandes tal var underbart att lyssna på. Följ hennes blogg i framtiden. Det ska jag göra. Dessutom tänkte jag vara vanlig medlem på kurserna och bara njuta av bra föreläsare. Visserligen fick jag det fina uppdraget som verksamhetsrevisor tillsammans med Amir och Marika, men jag tänkte dra mig tillbaka lite grann iaf.

Alla trevliga människor på kongressen gjorde mig glad. Det var lite som att vara "tillbaka" på hemmaplan och jag längtade ännu mera hem till verksamheten i Borås. Jag valde utbildning, inte stad.

Lycka till nya FS men Kajsa och Daniel i spetsen. Ni kommer att göra ett kanonjobb. Det vet jag! Jag förväntar mig att alla mötesprotkoll ska finnas tillgängliga i maj, när vi ska granska verksamheten ;)

En debatt om vårt samhället

Vi behöver mer kapitalism

DEBATT Debatt. Kapitalism, d.v.s marknadsekonomi, är ett fantastiskt ekonomiskt system som skapar välstånd och utveckling. En av egenskaperna hos kapitalism är att den fria marknaden existerar utan tvång. Alla utbyten av varor och tjänster sker för att båda parter ömsesidigt tjänar på bytet. Välstånd skapas när människor specialiserar sig och gör saker bättre.

Det är människor, deras idéer och strävan, som har gjort vår värld till den fantastiska plats den är idag. I marknadsekonomier hittar man på nya saker och förbättrar hela tiden, annars kan man inte sälja sina varor. Detta är utvecklingsdrivande. Det är inte politiska beslut, statliga utredningar eller riksdagsledamöter som fört mänskligheten framåt. Det är fria människor som gör saker tillsammans, det vill säga kapitalism.

I västvärlden har vi haft kapitalism knappt två sekel, under den tiden har västvärlden haft en enorm utveckling. I Kina har man gått från de kommunistiska idealen och istället infört viss marknadsekonomi, med miljontals människor som dagligen lyfts ur fattigdom och misär som följd. Taiwan har redan gjort resan och är idag ett av världens rikaste länder.

Världen behöver inte mindre kapitalism, utan mer!

Malin Wickberg
distriktsordförande
Moderata ungdomsförb., S Älvsborg



Världen kan bättre!

DEBATT Debatt. Malin Wickberg, MUF Södra Älvsborg, skriver i BT 8/6 om en fantastisk värld som är skapad av kapitalismen och låter nöjd och belåten med hur sakernas tillstånd är. Vi som demokratiska socialister håller inte med. För visst kan världen bättre än så som det ser ut idag?

Det stämmer att tillväxt gör världen rikare men det är inte trovärdigt att hävda att världen får ökad rikedom utan att också diskutera hur dessa rikedomar är fördelade. Vilka tjänar mest och vilka tjänar ingenting på att kapitalismen breder ut sig? Makt, pengar och rikedom är relativa, inte absoluta. Det är oerhört naivt av MUF att argumentera att alla tjänar på kapitalism, när vi vet att så många människor samtidigt fortfarande lever i fattigdom och framför allt att många även drabbats av fattigdomen under kapitalistisk flagg.

Välfärdsstaterna kommer alltid att kräva en blandekonomi som är beredd att omfördela resurser i syfte att försvara människors rättigheter och behov. Marknadsekonomin är inte socialt orienterad, den struntar faktiskt fullständigt i hur arbetsförhållandena i industrin ser ut, eller hur miljön drabbas av alla avgaser som transporterna orsakar, eller hur konsumtionssamhället egentligen kräver ytterligare fem jordklot. Så länge den kapitalistiska verksamheten inbringar vinst och mervärde till ägarna kommer den att fortgå. Vinsten är överordnat allt. Värden som utbildning åt alla, rätt till sjukvård eller friska sjöar och skogar finns inte med i kapitalismens beräkningar. Kapitalismen har gått över lik tidigare och kommer att fortsätta att göra det om inte de demokratiska värdena lyckas hävda sig i större utsträckning.

Genom att skriva att politiska beslut och den demokratiska processen inte driver utvecklingen, menar Malin Wickberg alltså att den demokratiska utvecklingen är helt underordnad den kapitalistiska. Är inte värdena av demokrati och mänskliga rättigheter den viktigaste utvecklingen i världen? Ska vi acceptera Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna så länge de håller sig till kapitalistiska värden? Det är en skrämmande demokratisyn som Malin Wickberg presenterar. Om hon tycker att kapitalismen är den bästa härskaren borde hon omgående avveckla sig själv och låta värden som att "veta vad man vill ha och sedan ta det" råda på planeten jorden. Så får vi se hur fantastiskt den världen kommer att utvecklas.

Mindre plakatviftande argument krävs även från MUF:s håll och ett tydligare problematiserande av hur världen ser ut krävs för att vara trovärdig i sin politik.

Johanna Falk
förbundsstyrelseledamot S-studenter
Anders Österberg
förbundsstyrelseledamot SSU

tisdag, juni 12, 2007

Sakernas tillstånd är deprimerande

Hörde ni på radion i morse? Lyssnade ni då på reportaget från Tyskland om den nya låglönemarknaden? I Tyskland är den ett faktum och facket kan inget göra eftersom det saknar legitimitet. Detta hänger ihop med låg anslutningsgrad, eftersom folk inte har råd att vara med i facket pga av höjda avgifter och därtill har facket förlorat ansvaret för a-kassan.

Känner ni igen detta tillstånd på något sätt? Det är ganska enkelt att jämföra det med den svenska utvecklingen, fast vi befinner oss bara i början.

Mer billig arbetskraft ska finnas tillgänglig på marknaden, vilket i sin tur pressar ner lönerna och skapar en enorm konkurrens mellan arbetstagarna. Är detta en positiv utveckling?

AMS-rapporten som presenterades idag visar att det råder brist på arbetskraft!!! Får ni ihop det med borgarnas alarm om en enorm arbetslöshet? Byggmarknaden behöver en massa folk, liksom personer med särskild datorexpertis och även personer med högskoleutbildning inom kommun och landsting. Hittar vi den kompetensen genom att subventionera arbetskraft? Svaret är NEJ. Vi behöver fler utbildningsmöjligheter så att människor kan välja vägar till ett arbete. Men också villkor som gör att människor vågar göra det.

Varför ger vi inte människor den möjligheten? Människor är inte slit och släng-materia, det är personer med drömmar och mål, och alldeles för dyrbara för att subventionera till arbetsgivarnas fördel. Vi går mot Tysklands tillstånd även i Sverige. Var det det svenska folket röstade för i höstas? Skulle inte tro det.

Sakernas tillstånd är deprimerande.

torsdag, juni 07, 2007

En win-winsituation

En statlig kreditgaranti för unga personer som köper lägenhet eller små hus, är det en bra lösning?Efter Mats Odell realisation av statens resurser är det svårt att tro honom när han hävdar att denna nya reform är en win-win-situation.

Någon som har svar???

onsdag, juni 06, 2007

Att veta vad man vill ha och sedan ta det! del III

YES, nu var det klart!

1,1 miljon för tvåan i Bagarmossen, blev sista budet och det gick till min kära mamma!

Och som hon själv uttryckte det på telefon nyss: Att det var så enkelt! Att bara veta vad man vill ha och sedan ta det.

Hon funderar allvarligt på att ringa upp Mats Odell och tacka för den fina bostadskarriär hon gjort. (Obs! Ironi.)

Från trean i Malmö för 25 000 kr som såldes för 225 000 kr under bubblan som växte på 80-talet. Till trean i Borås för 175 000 kr som såldes för 605 000 kr för två veckor sedan. Och nu trean i Bagis för 1,1 miljon.

Visst är det en sjuk värld?

Alkoholbeslutet

Bra kommentar av Statens folkhälsoinstitut angående EG-domstolens dom om internethandel av alkohol. Läs här. Folkhälsoministern Maria Larsson var också tydlig och klar i sin ståndpunkt och bedömning av läget. Christoffer Fjellner ödslade onödigt mycket glädje igår. Så FANTASTISKT är det faktiskt inte.

Juan Fonseca lämnar kristdemokraterna. Någon överrraskad?

För övrigt pågår budgivningen på 2:an i Bagarmossen för fullt. Från 935 000 kr och till nuvarande 100 050 000 kr. Det känns som en OS-final i ishockey mellan Sverige och Finland.

tisdag, juni 05, 2007

"Sluta tafsa på oss, moderat-tanter"

Om man googlar runt på nätet, fast man egentligen borde göra en mind-map över realismens världsbild så kan det bli ganska roligt. Klicka här och läs. Solidariteten oss systrar emellan är inget unga MUF-tjejer hyllar högt, inte ens inom partiet. Fast det var väl ingen överraskning, bara jäkligt irrationellt med tanke på moderatkvinnors dåliga position inom partiet. Klicka här och läs.

Fast det vore väl dumt att påstå att solidariteten mellan kvinnor hör ihop med hur mycket makt de har.

Alldeles för kollektivistiskt.

Alldeles för strukturellt.

"veta vad man vill ha och sedan ta det", del II

Apropå att "veta vad man vill ha och sedan ta det", så är nu min mamma spekulant på en tvåa i Bagarmossen. Utgångspris 935 000 kr.

Fördelen med att köpa så här nära sommaren är att inte allt för många kollar ny lya. Damen som ägde tvåan gick tyvärr och dog. Men som ni vet är priserna höga nu så det blir nog en och annan slant i alla fall.

Ni vet det där med att det är en rättighet att bo är underordnat det där med att "
veta vad man vill ha och sedan ta det".

Man hade ju kunnat önska att Muf:arna fortsatt sitt citatet med:
"Sådan är kapitalismen, otack är den armes lön. Det är de rikas paradis, men ingen hör en fattigs bön."

måndag, juni 04, 2007

MUF:s människosyn, uppdaterad version

- Kapitalismen förenar en tanke om att veta vad man vill ha och sedan ta det, säger Malin Wickberg, distriktsordförande i MUF. [Jag skrattar fortfarande].

Med detta menar hon att varje individ har möjligheten att uppnå vad helst dom önskar i ett kapitalistiskt samhälle, bara man vet vad man vill, och har råd.

- Som jag ser det så har vi det så bra som vi har det i Sverige tack vare kapitalismen. Utan den skulle inte våran demokrati överleva. Det kapitalistiska är helt enkelt fundamentet för en rättvis värld eftersom alla kan lyckas. [På något sätt kanske vår framgång beror på att vi just kombinerat det kapitalistiska samhället med en stark välfärdsstat och en den blandekonomi vi faktiskt har.]

Att vissa inte skulle har råd att förverkliga sig anser inte Åke Hjalmarsson stämmer.

- Då tar man sig råd. Man får hålla lite hårdare i plånboken så att man får råd att göra eller köpa det man vill, säger han till BT. [Fy fan, vilken människosyn man kan ha. Genom detta uttalande skulle vem som helst lätt kunna köpa en villa i Djursholm. Bara man vill det. Eller? Vilket hån!]

I ett rent kapitalistiskt samhälle är det individen som sätter priset på marknaden. Detta betyder helt enkelt att du får lägre lön om varan du tillhandahåller inte duger. [Detta gäller styridealet, inte den verkliga styrningsformen. Det är STOR skillnad. Shape Up, please. Hur många tror att individen har något att säga till om när Total Oil investerar i Burma?]

- Ur ett kapitalistiskt perspektiv är det win-win. Man kan inte förlora på att ha en fri marknad eftersom alla hjälper varandra genom kapitalismen, säger Åke Hjalmarsson. [Så det skulle ha något med solidaritet att göra? Inte en aningen motsägelsefullt när man säger att det handlar om att veta vad man vill ha och sedan ta det? Resurser är ändliga, men inte behoven. Och hur mycket klarar egentligen Moder Jord. När ska moderaterna ta ansvar för det gemensamma?]

“… att veta vad man vill ha och sedan ta det”

Borås coolaste fullmäktigeledamot skriver något på sin blogg som får mig att kikna av skratt. Därför måste jag återge det även här.

Det var nämligen kapitalismens dag igår. Dock ingenting nyheterna rapporterade om, men Borås lokala moderat och min tidigare nämndkollega Malin Wickberg gav sig tydligen på en avancerad definition av ordet. “… att veta vad man vill ha och sedan ta det”.

Vi socialister brukar ju kalla kapitalismens metoder för rovdrift och bli bemötta med att kapitalismen sprider fred och välstånd i världen. Men nu har våra motståndare visst ändrat inställning, förutsatt att de lägger in någon form av moral och rättvisa i definitionen ovan. Kanske de nya moderaterna, who knows!

Malin Wickberg goes radikalkommunist!!! Min far och hon kan skriva en insändare i Flamman ihop!!!

Jag skrattar så det gör ont i magen när jag skriver detta!

söndag, juni 03, 2007

Den skandinaviska skandalen

Fast, det är ju inte så mycket bättre att dricka för mycket öl, än vin.

Av 15-20 öl kan man ju faktiskt få för sig att springa in på plan under en EM-kvalmatch för att slå ner domaren. Mindre smart.

Alkohol är fruktansvärt destruktivt. Fast vad jag vet drack inte den danske spelare som slog ner Rosenberg minuten innan den fulle supporten sprang in på plan. Vilket ansvar har han i denna skandinaviska skandal?

Idag...

...skulle jag ha intensifierat plugget till tentan på fredag i internationell politik, gått på ett födelsedagskalas och skrivit ett skarpt blogginlägg om veckan som gått, exempelvis om Alf Svenssons citat att det är "biologiskt fel med homoäktenskap" som att inte äktenskapet är ett kulturellt fenomen som människan skapat! Men hittills har jag inte lyckats göra något av dessa tre mål.

Dagen har istället i huvudsak tillbringats på toaletten. I smyg har min sambo oförstående skakat på huvudet, och försökt hindra mig från att spy i vår fina salladsskål. Jo, så illa och pinsamt var det ett tag. Men jag erkänner, vissa personer, jag själv, tål inte alkohol!

Gårdagskvällen var i alla fall himla trevlig med njutbart sällskap. Det fanns flera grejer att fira:
- en av mina allra bästa vänner och ständiga feministföljeslagerska har blivit erbjuden en DOKTORANDTJÄNST!!! Det är så jävla grymt och helt helt rätt! Den bruden har kapacitet och intellekt så det förslår, dessutom är hon från Borgstena!
- min tenta hade gått bra, one more to go.

Vid två vinkades den ljuvliga lundabon av och det var bara att stupa i säng. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att bag-in-box borde förbjudas, fullständigt. I alla fall om jag ska dricka. Vanligtvis dricker jag bara öl, helst folköl, men igår var det liksom gott med vin...problemet är ju bara att man inte ser hur mycket man dricker med bag-in-box. Inte undra på att systembolagets försäljningssiffror ökar. Alkoholreklamen har dessutom hittat nya lockande former. I torsdags hade alla Stockholm City-tidningar ett klistermärke på första sidan, över huvudrubriken, med vintips inför helgen. Annonsen gick att ta av och "spara i plånboken" som det stod. Naturligtvis var det bag-in-box-vin som reklamen gällde.

Gunnar Ågren gick nyligen ut och efterfrågade en förändrad strategi från Systembolagets sida. Samtidigt är Systembolagets framtid beroende av att försäljningssiffrorna är höga, som ett bevis på att smugglingen inte bli ett hot. Det är en svår situation.

Kontentan av mitt eget missöde är att: Jag ska aldrig någonsin dricka vin igen. Den som ser mig göra det får tillämpa alla möjliga medel för att få mig att sluta, tack.