torsdag, maj 10, 2007

Offentliga medel

I jakten på sommarjobb inom vården kan jag bara konstatera att äldreomsorgen i Stockholm är en marknad. Här finns Carema, Attendo Care, Aleris där tydligen Wallenberg investerar, och en mängd andra aktörer. Det är kundval som gäller. Du är kund inte medborgare längre. Den borgeliga regeringens starategi är att öppna upp markanden men hela tiden hänvisa till att vården bedrivs av offentliga medel. Det är en del av "de nya" i moderaterna, eftersom de vet att svenskarna vill ha det just så. Men konsekvenserna av denna liberalisering är många och alla är långt ifrån positiva. Upphandlingsprocessen idag är bristfällig på många viktiga områden, och återigen (detta gäller även i friskolereformen) har den kommunala verksamheten en "back-up"-uppgift, en fånga-det-som-inte-fungerar-position och en vi-tar-hand-om-det-som-man-inte-kan-tjäna-pengar-på-för-vi-måste-
se-kommuninvånarna-i-ansiktet-varje-dag-perspektiv.

Från och med i går kan även svenska sjukhus privatiseras igen. Företrädare på Karolinska Institutet, där jag pluggar, skriver om det HÄR. "Ett skräckscenario för vården" är överskriften.

"Vi är oroliga för att den nya ordningen kraftigt försämrar förutsättningarna att bedriva konkurrenskraftig medicinsk utbildning och forskning i vårt land. Politisk entusiasm får inte springa före planering och eftertanke."

Inga kommentarer: