söndag, maj 27, 2007

Överhettning

Eftersom det är tentaplugg de kommande veckorna så blir det inte så mycket skrivet på bloggen. Men jag är riktigt riktigt trött på regeringens politik. Att ta från de rika och ge till de fattiga.

Bostadsmarknaden är överhettade som bara den.

I går gick min mammas trea på Norrmalm för 605 000 kr. Vi snackar BORÅS, inget fel på Borås, jag älskar den staden, men förstå situationen och dess kontext! Det är ännu mer bisart när man vet att trean kötes för 175 000 kr för ungefär 15 år sedan. Snart spricker väl bubblan, och vi vet ju vilka som drabbas värst av ränteökningar och värdefall.

Hoppas att alla förstod ironin i tidigare inlägg. Jag hjälper självklart till om folk vill ha tag på Tomas. Det är roligt att prata med kommunalråd:)

lördag, maj 26, 2007

Nytt jobb!

Jag har fått ett nytt jobb! Som sekreterare, åt en politisk sekreterare i Uppsala. Jag får ta hans viktiga telefonsamtal på fredagskvällarna och koppla dem vidare. Kommunalråd och andra höjdare brukar ringa och fråga efter den viktiga smålänningen som försökt gå under jorden.

Äntligen fick jag en livsuppgift! Hoppas att det går att kombinera med hemtjänstjobb i Nacka, det är ju iaf avlönat.

torsdag, maj 24, 2007

Borgarna i Borås vågar inte

Borgarna i Borås säger NEJ till en nollvision mot hemlöshet. Jäkligt progressivt...

Förresten har Magdalena Streijffert börjat blogga.

För övrigt har jag läskigt mycket hemlängtan. Jag valde Karolinska institutet, inte Stockholm.

HTF ställer rimliga krav

Allt mitt stöd till SAS-personalens krav och strejk. Argumenten är tydliga och klara, inte mer pengar, inte mer fritid, istället rimliga arbetstider. "Hälsan går först", som en av de anställda säger.

Anders Ehrling befinner sig långt ifrån verkligheten.

Det är dags för sympatiåtgärder.

Dags för folkhälsa

Jag läser Folkhälsopolitiskrapport 2005 för tillfället. Det är ett väldigt intressant dokument som finns att ladda ner från Statens folkhälsoinstituts hemsida, fhi.se. En ny rapporten ska komma var fjärde år.

Här finns en historisk bakgrund till den svenska folkhälsan idag, en grundlig genomgång av processen bakom den nationella folkhälsopolitik vi har idag, en översikt över hur folkhälsoarbetet bedrivs på statlig, regional och kommunal nivå, samt hur andra aktörer som organisationer och näringsliv involveras.

Den socialdemokratiska regeringen har lagt en stabil grund och byggt ett brett nät ut i landet av olika samarbetsformer. Utgångspunkten för hela den processen är det övergripande folkhälsomålet "att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen" och de elva nationella målområdena från "delaktighet och inflytande i samhället" till "minskat bruk av tobak och alkohol...". Till dessa mål kommer olika delmål som ska tydliggöra inriktningen och arbetet.

Hela folkhälsoarbetet baseras på så kallade bestämningsfaktorer av hälsan, eftersom en faktor sällan ensam orsakar sjukdom och ohälsa fokuserar dessa bestämningsfaktorer på livsvillkor, miljöer, produkter och levnadsvanor som påverkar folkhälsan.

Folkhälsopolitik ska mainstreamas och finns därför med på sammanlagt 31 politikområden. Samordningsgrupper ansvarar för den gemensamma beredningen, t ex i regeringskansliet. I vissa kommuner är folkhälsofrågorna så pass högt prioriterade att de är direkt kopplade till kommunledningen. Under en föreläsning förra veckan fick jag höra att folkhälsoarbetet borde ges högre prioritet än att hamna i någon fritidsnämnd. Hehe, som i Borås Stad då? Jo, där ligger frågorna under FoT, fritids- och turistnämnden, men det verkar även finnas en samordningsgrupp där i alla fall kommunalråden ingår. Det pågår tydligen någon form av diskussion kring hur man ska handha dessa frågor. Kanske skulle man passa på att lobba för att frågorna borde få högre prioritet?

Folkhälsofrågor handlar om ALLT och sätter människan i centrum: demokrati, mänskliga rättigheter, ekonomisk tillväxt, hållbar utveckling, omfördelning, rättvisa, jämlikhet, jämställdhet, diskriminering, barnperspektiv, äldreperspektiv, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande, friskfaktorer och riskfaktorer samt livvsvillkor framför livsstil. Området baseras dessutom på en värdegrund som genomsyrar det övergripande folkhälsomålet:
"att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen".

För er som inte hajat det ännu: det är ett oerhört spännande och intressant ämne att studera!

onsdag, maj 23, 2007

Min åldersnoja

När tiden går för fort, som nu t ex när tentorna närmar sig och man tycker att 1 maj var i går fast det snart är juni, då tänker jag på att nedräkningen för den borgerliga regeringens mandatperiod pågår. Det är 1215 dagar kvar till nästa val, idag.

Visserligen förbättrar inte detta konstaterandet att åren går och insikten om att så jäkla sensationellt kanske det inte var att bli vuxen i alla fall infinner sig. På gymnasiet drömde man stora drömmar som att rädda världen och sånt. Sedan inser man att det inte finns enbart en väg för att göra det på, det finns många, och vägarna är inte så jäkla breda, de är snarare som små stigar som man kryper fram på. Tjugo år är ingenting ur förändringssynpunkt.

Ytterligare en aspekt på det här att tiden går är när man inser att tidigare ungdomsalibin på olika håll, t ex i mitt eget parti, faktiskt börjar bli gamla. Haha, skulle väl några säga och mena att vi inte har så många ungaföreträdare i sossarna, och det är väl sant, men de få vi har blir gamla även dem. Dagens insikt.

Fast den blivande ordförandens ambition med sossarnas ungdomsförbund är ju att organisationen ska bli Sveriges största ungdomsgård. Jag slutade gå till Norrmalms ungdomsgård när jag var 15 år. Med andra ord är jag alltså för gammal för SSU.

Fast för mig handlar det inte om att jag inte vill bli gammal, mer om att saker och ting tar slut och att jag kopplar på nostalgikänslorna och drömmer mig tillbaka till hur bra allt var innan. För då var det ju så jäkla bra, det vet vi ju. Men nu när man närmar sig 30 år, då går de utför, för man inser att så mycket kommer man faktiskt inte att uträtta innan man dör. Fred på jorden, som var min huvuduppgift när jag var tio, det kanske inte kommer att ske under min livstid.

Då är det lättare att haka upp sig på mandatperioder och tänka att det "bara" är 1215 dagar kvar till nästa val. Och då tar vi Borås!!!

lördag, maj 19, 2007

Norge, vårt grannland försvarar välfärdsstaten


Jag filar på ett inlägg om den fullständiga utförsäjningen av vård och omsorg som kommit mycket längre i landet än jag trodde. Insikten kom när jag flyttade till Stockholm och skulle söka jobb. Fram till valet år 2010 kommer denna löpeld att ha nått de flesta kommuner och motiverats med frihetsargument och konkurrensens eviga sanningar.

Risken att känna en obehaglig passivitet inför denna utveckling är stor. Vad ska vi göra? Detta är liberalisemens lov. Det finns inga alternativ. Det finns ingen väldfärdsstat som är beredd att ta upp kampen om den kommunala verksamheten, eller den landstingstyrda. All verksamhet BELASTAR budgeten, det är i alla fall så det låter i folkmun. Man vill inte BELASTA, för sjukvård och omsorg har inte tillräckliga resurser. Denna uppfattning kommer inte från tomma intet, den är istället ett resultat av år av politikers ständiga budgettänkande och avsaknaden av visioner. Som förtroendevald är det första du får lära dig på introduktionskursen att målet att "hålla budget" är överordnat alla andra mål. Och hur skulle man kunna säga emot det? Denna uppfattning försvagar verksamhetens legitimitet och får människor att söka sig till andra aktörer.

Men det finns uppenbarligen alternativ till denna utveckling. Aron Etzler skriver om vårt intressanta grannland Norge, som ni kanske redan har läst. Det är av stor betydelse att många tar till sig detta land som exempel på att det visst inte är "den enda vägen" som gäller. Vi har visst ett val!

Etzlers bok Trondheimsmodellen – Radikala framgångshistorier i Norge och Nederländerna kommer ut på Karneval förlag i augusti. Jag hoppas att vi är många som läser den och att vi använder våra röster till att föra ut idéerna som blev verklighet i Norge och där man idag försvarar välfärdsstaten genom att visa på handlingskraft och ett aktivt lyssnande.

Etzlers bok från 2002 har för övrigt inspirerat namnet till denna blogg, om någon undrar. Man kan kort och gott säga att jag kopierade det, fast jag upptäckte det först i efterhand.

HAN HAR SLÄPPT UT DET!!!

fredag, maj 18, 2007

Mp satsar på studenterna


Under eftermiddagen röstade Mp-kongressen för motionen om att Gröna studenter ska få fem procent av Mp Riks budget. 5 procent innbär nästa 600 000 kr. Partiet har tydligt visat vilka som på allvar tagit upp kampen om Sveriges studenter och insett hur stor den väljargruppen är. Om man jämför i både reella och absoluta tal kan man undra när det Socialdemokratiska partiet ska inse betydelsen av att satsa på samma arena.

Tipset till Mp-kongressen 2008 är att åtminstone tillåta plenumdebatt efter påverkanstorget, dock utan att tillåta nya yrkanden. Årets arbetsorning verkar vara en ganska seg tillställning genom förhandlingar utan debatt.

I år var det ett klart och tydligt avslag för förlaget om ett räntefritt samhälle. Även förslaget om att genomföra utredning om hur ett räntefritt samhälle skulle se ut röstades ned med stor majoritet.

Vad väger tyngst?


Missförstå mig inte nu, jag tycker att det är självklart att världsbankschefen ska avgå. Han skulle ju inte ha tillsats från första början.

Men det är intressant att hjärnan bakom ett blodigt och illegalt krig kan få förtroendet att leda världsbanken, men sedan förlora detsamma när han ordnar ett högavlönat jobb åt sin partner.

Vi har alla våra fördelar och nackdelar.

torsdag, maj 17, 2007

Danmark byter väg snart


Alldeles för sällan rapporterar svensk media om vad som försigår i våra nordiska grannländer. I morse fick vi dock en redogörelse för vad som händer i Danmark. Ett nytt borgerligt parti, Ny Alliance, har nämligen bildats. Möjligen med viss inspiration från Sverige, men ännu kraftigare ett tecken på att många borgerliga partimedlemmar, och möjligen danskarna själva, tröttnat på att att vara i Dansk folkepartis fälla. Detta parti har skapat sig en unik position i dansk politik genom en kraftig polarisering i folketinget. Det är denna polarisering som många borgerliga politker nu tröttna på.

Danmarks politiska karta håller på att ritas om ordentligt. Det var på tiden! Men det dröjer ännu några år innan Anders Fogh Rasmussen utlyser val. Tills dess måste Mikael Wiehe fortsätta säga ett sanningens ord inför den sanska drottningen.

tisdag, maj 15, 2007

Borås kristna skola

Är man inte jävig i ärendet om man arbetar inom den aktuella verksamheten?

HÄR.

Solen lyser

Och mitt bland alla flyttkassar och lådor får man tillbaka hemtentan från kursen i hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete och har lyckats att pricka in nästan full pott! Jag kanske inte är så korkad trots allt.

Borås-Stockholm

Tystnaden på bloggen beror på "den stora flytten" i helgen. Flytt kan vara det värsta som finns. Så var det dock inte i helgen. Jag ser det som ett tecken på att jag och Tomas är jäkligt synkade, och samarbetar väldigt bra tillsammans.

8.20 Hämtar lastbilen på Statoil Skärholmen.

9.00 Lastar den gamla soffan, som ska slängas i Borås. Det runda bordet som jag ville slänga tar en av de boende i området, glad i hågen, hem till sin terass istället.

9.30 Vi lämnar Stockholm.

13.30 Efter att ha kört i ett streck kommer vi tidigare än förväntat till Borås. På Kristineberg hämtar vi det stora soffbordet och kör till Lusharpan och slänger det tillsammans med soffan.

14.25 Köttfärslimpa hos min mamma på Norrmalm.

15.30 Tillbaka till Krisitineberg för att plocka ihop alla böcker och porslin. Säng och soffa lastas först och det går lätt som en plätt fast jag trodde vi behövde flytthjälp.

20.00 Vi lämnar Kristineberg. Tomas har i uppgift att flyttstäda vid ett annat tillfälle.

20.20 Vi upptäcker att det är mer än väntat som ska med till Stockholm på min mammas vind. Ett 30-tal kassar, två kartonger med servis (som jag aldrig sett förrut), mitt skrivbord, en bokhylla, tavlor, min älskade cykel, 16 hyllor m.m. Dessutom 56 trappsteg, enkel väg.

21. 45 Efter att jag skrikit åt dels min mamma och sedan åt Tomas så samlas vi helt utslagna i soffan till melodifestivalen, inmundigandes grekisk sallad och Gambrinus.

0.10 Serbien vann med kvällen bästa låt, och äntligen har öst lyckats ta igen lite av allt kompisröstande som västeuropa ägnat sig åt de senaste x-antal åren.

9.04 Jörgen, Tomas bror, har via kamerabilder godkänt vår last, eftersom jag oroade mig för at vi lastat mer än 750 kg. Så vi ger oss av till Stockholm igen. På vägen stannade vi på MAX utanför Linköping som vi gjort så många gånger innan. Uppladdning inför bärandet.

14.30 Vi anlände till Vårby hyfsat i tid och började bära. Vi fick hjälp av en i området att öppna grinden så att vi kunde köra närmare huset. Tack för det! Sedan dök min syster och hennes pojkvän upp och hjälpte till fram till 17.00. Ovärderlig hjälp!!!

17.20 Vi åker och lämnar lastbilen på Statoil Skärhomlen och snubben i kassan är imponerad av de antal mil vi kört.

18.o0 Vi köper hem pizza som inmundigas tillsammans med Gambrinus. Tomas pappa ringer från USA och frågar hur läget är, och sedan börjar vi packa upp böckerna i de fem bokhyllor som vi tryckt in i vår tvåa.

21.20 Six Feet Under börjar och Nate går bort på slutet.

22.40 Däckar vi i var sin 120-centimeterssäng. Sovrummet är i stort sett bara en säng :)

Sedan började en ny arbetsvecka. Gött som faen!

torsdag, maj 10, 2007

Reinfeldt hånar!

Reinfeldts sätt att kommentera PRO:s demonstration i Stockholm idag, var under all kritik. Han raljerade och hånade pensionärernas kritik på ett helt oacceptablet sätt.

Det är inte statsmannalikt!

Offentliga medel

I jakten på sommarjobb inom vården kan jag bara konstatera att äldreomsorgen i Stockholm är en marknad. Här finns Carema, Attendo Care, Aleris där tydligen Wallenberg investerar, och en mängd andra aktörer. Det är kundval som gäller. Du är kund inte medborgare längre. Den borgeliga regeringens starategi är att öppna upp markanden men hela tiden hänvisa till att vården bedrivs av offentliga medel. Det är en del av "de nya" i moderaterna, eftersom de vet att svenskarna vill ha det just så. Men konsekvenserna av denna liberalisering är många och alla är långt ifrån positiva. Upphandlingsprocessen idag är bristfällig på många viktiga områden, och återigen (detta gäller även i friskolereformen) har den kommunala verksamheten en "back-up"-uppgift, en fånga-det-som-inte-fungerar-position och en vi-tar-hand-om-det-som-man-inte-kan-tjäna-pengar-på-för-vi-måste-
se-kommuninvånarna-i-ansiktet-varje-dag-perspektiv.

Från och med i går kan även svenska sjukhus privatiseras igen. Företrädare på Karolinska Institutet, där jag pluggar, skriver om det HÄR. "Ett skräckscenario för vården" är överskriften.

"Vi är oroliga för att den nya ordningen kraftigt försämrar förutsättningarna att bedriva konkurrenskraftig medicinsk utbildning och forskning i vårt land. Politisk entusiasm får inte springa före planering och eftertanke."

Diktaturen Täby

Det är uppror i Täby kan man minst sagt säga. Moderaterna styr utan hänsyn till de anställda i verksamheten, eller till andra politiska partier i kommunfullmäktige. Kommunens enda kommunala gymnasium ska bli friskola, förstås. Då kan man gå över lik.

En klar majoritet av elever och lärare vill inte att Tibble gymnasium ska "avknoppas" som det kallas. Eftersom skolan fungerar bra och inriktningarna är stabila anser man att det inte finns någon anledning.

Men moderaterna i Täby har ju majoritet så då kan man göra som man vill. De övriga partierna bojkottar ikväll fullmäktigemötet.

- Har man egen majoritet är det ju ganska viktigt att man är lyhörd, säger en folkpartist i kommunfullmäktige.

Kungen var ju i Täby förra veckan och sa sig tycka mycket om kommunen. Jovisst, det sa han om Brunei också.

Nationaldemokraternas förslag

Det senaste från Södertälje. Nationaldemokraterna i kommunen vill starta en "helsvensk" förskola, "som det var förr i tiden". Dagens förskola har dessutom för mycket jämställdhet och det ska inte finnas på deras förskola. "Kommunister vill göra män till kvinnor och kvinnor till män", är motiveringen.

Om det är något som är typiskt svenskt är väl just det där med jämställdhet, i alla fall skulle många i EU-länder säga det.

Om ni inte visste det så sitter de i kommunfullmäktige i Södertälje.

Dagens nyheter, en lokal tidning

Sedan jag flyttade till Stockholm så har Dagens Nyheter fått en helt annan betydelse, nämligen som lokal tidning. Tidigare kunde jag tycka att folk överdrev tidningens Stockholmsfokusering, det fanns ju faktiskt en hel del kulturrapportering och samhällsjournalistik. Nu har jag alltså bytt åsikt speciellt när dagens nummer idag endast hade en NOTIS om att koalitionen i Göteborg Stad spruckit.

Ironiskt nog ringde DN precis och frågade om jag ville köpa en helårsprenumeration för 995 kr. Jag sa nej. Jag har ju inte råd.

onsdag, maj 09, 2007

"Vem ska man tro på, tro på, tro på..."

Såhär olika kan man se på folkhälsopolitikens roll i det svenska samhället.

Alt 1.

"Samtidigt tänker Fredrick Federley lyfta ännu en fråga – folkhälsopolitiken.

–Vi har ganska grovt kapitulerat inför en övertro på att politiker och staten kan fixa allting. Men om människan inte sköter sin hälsa är det människan själv som måste ta tag i det.

Därför vill han ”omedelbart” lägga ned Folkhälsoinstitutet.

–Jag vet att jag blir tjock om jag äter två påsar chips om dagen, och att jag får ont i huvudet om jag dricker för mycket sprit. Det behövs ingen propagandamyndighet som skriver folk på näsan hur de ska leva sitt liv. Svenskarna är inte dumma i huvudet."

Alt 2.

"Gunnar Ågren är generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut sedan 1999. Han är läkare och doktor i medicinsk vetenskap, alkoholläkare och har tidigare varit landstingsråd med ansvar för folkhälsofrågor i Stockholm.

– Ytterst handlar folkhälsa om i vilket samhälle vi vill leva. Det finns ett nära samband mellan demokrati, delaktighet, jämlikhet och social trygghet å ena sidan och en bra folkhälsa å den andra. Målet för den nya folkhälsopolitiken är att människors hälsa ska ses som ett av de allra mest angelägna övergripande målen för hela samhällspolitiken, kommenterar Gunnar Ågren."

At last

I morse beslutade jag mig för att inte sitta kvar i S-studenters förbundsstyrelse yterligare ett år. Det kändes bra, eftersom jag velat och velat kring detta så himla mycket. Man ska ha lust och man ska känna sig taggad. Det gör inte jag i allt för stor utsträckning och i jämförelse med nya hungriga ledamöter skulle jag framstå som en pensionerad sådan.

Jag hoppas att S-studenter hittar fler spännande arbetsformer och att klubbarna växer runt om i landet. Och att förbundet tillsammans med partiet på allvar hittar bra sätt att värva landets studenter till vår viktiga verksamhet. Avslutningsvis hoppas jag att SSU och S-studenter nationellt ska bli lika tighta som vi är i Borås.

Nu kan ingen kalla mig pamp längre, hehe.

tisdag, maj 08, 2007

Moderliga Maria

Jag hade tänkt blogga om Maria Larssons besök i Borås. Tyvärr var jag inte själv på plats, men Borås Tidning rapporterar om hur hon tycker att föräldrarna är allra viktigast för barnen. Vem håller inte med? Däremot kan det vara riktigt bra om barnen även har andra förebilder och trygga punkter att knyta an till.

Moderligt luktar hon på en bebis huvud och säger att hon är nöjd med Borås. Hon är nöjd över att tre ekonomiska föreningar nu har startat och att föräldrarna nu bedriver barnomsorg i egen regi.

Jag hade tänkt blogga om Sveriges generösa föräldraförsäkring och hur resurser borde användas för att utöka den ytterligare samt hur en individualiserad försäkring skulle ge varje barn rätt till lika mycket tid med föräldrarna. Men sedan surfade jag in HÄR och eftersom jag verkligen inte kan överträffa denna klockrena text så väljer jag att länka ER VIDARE.

För övrigt ska jag flytta i helgen... tredje gången på ett år, fast det är inte riktigt sant, utan del två från Borås ska förflyttas till Stockholm. Jag har ju liksom inget annat för mig... Om någon vill hjälpa till på lördagseftermiddagen är ni välkommna ;) Om inte så tänkte jag fråga om någon i Borås tänkte kolla Schlagerfestivalen på lördag isf hänger jag och Tomas på. Tyvärr kan vi inte bjuda in till något, eftersom det bara kommer att finnas en tom etta på Kristineberg, och det är ju ingen höjdare...fast det var riktigt fin en gång i tiden (nostalgivarning!).

måndag, maj 07, 2007

Bostadsmarknaden är sjuk II



Mitt barndomshem är till salu. Inte utan att det känns lite märkligt. Men inte så sorgligt som jag trodde. Jag har laddat ned alla bilder för nostalgiska stunder då man tyckte att allt var bättre förr och samhället blivit så mycket hårdare än det var då, på 90-talet (!?).

Intresserad av att köpa en av de attraktiva treorna i Borås? Förutom en riktigt trevlig lägenhet med en massa potential så har du dessutom Kypesjön med rekreationsområde inpå knuten, du har nära till Knalleland, City Knalleland, Djurparken (som vi inte ska sälja ut), och Alidebergsbadet. Det tar 12 minuter att cykla till stan, lite längre hem men det bättrar på kondisen.

Ikväll ska jag på visning av tre tvåor i Bagarmossen. That's the place som min mamma ska bo, har hon bestämt. Skönt att vi avgränsat hela Storstockholm till en stadsdel. Gröna linjen mot Skarpnäck, med Nackareservaret runt knuten. Senaste budgivningen klev upp till 1,3 miljoner, och lägenheten gick till en brud vars föräldrar stod för cashen. Shit, vilka privilergier vissa har!!!

To be continued...

lördag, maj 05, 2007

Om att bli blåst

“Om man ska bli blåst är det bättre att bli blåst av någon som åtminstone är öppen med att de blåser en.”

Skatt, skatt, skatt!

Nu kommer Ella Bohlin och Motormännen gå i taket.

torsdag, maj 03, 2007

Så var veckan nästan slut redan...

Idag går skam på torra land!

Moderaterna rear ut våra gemensamma tillgångar och jag får visa leg när jag ska köpa folköl. När ska man bli tagen på allvar?

Mindre förvånande är att Attendo Care ännu en gång anmälts till Socialstyrelsen. Ekebyhöjden i Skärholmen, två tunnelbanor från mig, har låst in sina dementa.

Avslutningsvis kan jag berätta, vilket ni kanske hörde på Ekot i morse, brandhärjades polisstationen i Vårby gård, som skulle invigts idag kl. 14. Vårby gårg är ju sedan någon månad min nya hemort. Kanske hade de inspirerats av den ståtliga Valborgsmässoelden i måndags vid Vårby brygga.

Dessutom är socialisternas presidentkandidat i Frankrike stenhård. Inte blir hon vald på söndag för det, dock.

onsdag, maj 02, 2007

1 maj och den sjuka bostadsmarknaden i Borås

Första majfirnadet i Stockholm var mycket lyckat. Även om jag saknade att skrika mig hes tillsammans med SSU:arna på Allégatan i Borås, så fick jag iaf dansa genom Stockholm till toner av Timbuktu. Roligast i tåget var helt klart alla Unga Örnar. De minsta örnarna åkte tåg, ni vet sådana som man åkte när man var på Borås djurpark, och såg alldeles lyckliga ut när ledarna ropade "Ge mig ett U", och de svarade "U". "Ge mig ett Ö" och de svarade "Ö". "Vad blir det?".
"Unga Örnar!" "Jag hör inte". "UNGA ÖRNAR". Kanske vore ett tåg i tåget även ngot för Borås Unga Örnar, för det verkade omåttligt populärt bland örnarna. :)

Wanjas tal var tydligt och klar. Framför allt tog hon fajten för de ungas ställning på arbetsmarknaden. "Vi ska inte ställa grupper mot varandra", sa hon, och menade att den jobbgaranti för ungdomar som borgarna nu genomför är ren diskriminering av unga människors arbetsinsater. Dessutom berättade hon om alla människor som byggt landet, och hon räknade upp namn och människor med ursprung från hela världen. När hon kom till Jorma från Finland jublade en man på första bänken och sträckte armarna i luften. Det var ärligt att se!

Dessutom uppmärksammade hon och kritiserade militärdiktaturen Burma, vilket ledde till busvisslanden i publiken. Inte minst av Martin G som burit den supersnygga och alldeles nya banderolllen med Aun San Suu Kyis ansikte på. Wanja tog också tydlig ställning för en palestinsk stat och ett erkännande av samarbetsregeringen.

Självklart fanns fjuniga MUF:are på plats längts med tåget. De bjöd på toblerone och höll upp en skylt med texten: I USA jobbar de idag. Det fick mig att skrika " Ja, och till vilken skitlön då?" Jag fick inget svar.

Idag har också en storaffär påbörjats, min mamma har börjat bjuda på en tvåa i Bagarmossen i Stockholm. Dessutom ska hon sälja sin trea i Borås. Jag har alltså möjlighet att följa den sjuka bostadsmarknaden på nära håll. I Borås har det inte byggts vanliga bostäder på ett bra tag nu. Det är särskilt stor brist på treor. Eftersom hyresrätterna inte blir fler, bidrar det till att pressa upp priserna på bostadsrättsmarknaden. Visst, priserna stiger i hela landet, men om utbudet är så dåligt som det är i Borås då höjs priserna ytterligare. Jag vill bara meddela att en trea i det hus där jag växte upp, på Norrmalm i Borås, förra veckan såldes för 950 000 kr. Det är rekord för Borås.

Nu har moderaterna i Borås fått bostadsmarknaden dit de ville. Jag säger bara: BYGG, BYGG, BYGG!!!