tisdag, september 19, 2006

Bäckström har talat!

Han ger klara besked till den nya regeringen.

Att skapa 500 000 nya jobb kommer att kräva en "himla massa åtgärder", nu är det upp till bevis. Men han är noggrann med att poängtera att han "bara" kommer med några tips om möjligheter.

1. LAS ska bort. Danmark är ett lysande exempel med sin Flexcurity-modell. Där är folk lyckligare på sina jobb än i hela Europa och i Sverige. Det är ju så kul att man kan bli sparkad och anställd från den ena dagen till den andra. Att Danmark, förutom LAS-avskaffandet, använt sig mycket av den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken, det tar han inte upp. Bäckström tycker också att "facket alltid säger nej". Kom ihåg att han företräder Svenskt Näringsliv.

2. A-kassan kan bli lägre än 65 procent. Han vet många "fall" där folk tackat nej till jobb för att det inte skulle löna sig. Däremot vill han inte "fastna i någon sifferexercis". Den överlåter han uppenbarligen till den avskedade lönearbetaren att själv göra. För visst ska inte en chef för Svenskt näringsliv behöva vända på kronorna och hoppas att de blir fler. Även om han säkert lär investera sin lön i aktier.

3. Man bör ta "rejäla tag" med Ams, och det hoppas han få se av den kommande regeringen.

Slutligen vill han också se Maud Olofsson som ny näringsminister. "Hon är den enda av de fyra som har använt ord som företagare och företagsamhet" motiverar Bäckström sitt val med. Utfrågaren kommenterar det med att " men hon är ju väldigt bra på att prata, är det inte risk för att hon inte kan leva upp till allt hon sagt". Ja, det är sannerligen en lysande analys.

Vid ett tillfälle i utfrågningen säger han också att han mest blev utskälld av den tidigare näringsministern Thomas Östros men att han alltid kommit bra överens med Göran Persson. Det hedrar Östros.

Svenskt näringsliv har också lagt ner en massa tid på att dagen efter valet presentera ett manifest från Kris och framtidskommissionen. Där kan du få inspiration till insändare och debattartiklar om hur våra fackliga rättigheter sakta men säkert kommer att försvagas eller rent av försvinna. Jag kan garantera att borgarna själva har läst det. Kolla in deras hemsida.

Inga kommentarer: