tisdag, september 26, 2006

Leijonborg snackar koder

Det handlade om "jobbpolitiken” i artikeln. Inga avslöjanden gjordes av borgerligheten men Leijonborg försäkrade;

– Det vi hittills har gjort handlar väldigt mycket om att kodifiera överenskommelser som redan är godkända, sade Lars Leijonborg.

Yes, där har vi det. Att kodifiera är lösningen! Läs här!

Våga vägra skattesänkning!

Sänkt skatt redan vid nyår! Tänka sig, de håller vad de lovar de gamla hederliga borgarna, ingen ska tro något annat.

"Det kommer att märkas i plånboken", försäkrar Hägglund och man undrar ju vems plånbok han egentligen avser. Förhoppningsvis påbörjar nu en massa sosse-ekonomer fyra år av noggrant räknande för att se hur den verkliga omfördelningen kommer att slå. Systemskiftet ska dokumenteras väl från dag ett.

Hur blir det med förmögenhetsskatten, vems plånbok gynnas av den, och vilka konsekvenser kommer det att få på andra kostnader inom offentlig sekltor som privatperson faktiskt inte kan undvika. T ex kostnaden att hämta ut mediciner m.m. m.m.

För de som eventuellt glömt bort det så är socialdemokraterna fortfarande Sveriges största parti, med sina 34,99 procent. Om vi alla samlades i en protest mot detta "första steg". Om vi vågade säga "Nej, jag vill inte ha den där skattesänkningen, jag lägger de pengarna här i stället, i den stora tunnan och sedan vill jag att dem omfördelas efter behovet i samhället, för det är den modellen som har fungerat i vårt samhälle under så många år och det är den grunden vi ska fortsätta bygga ett solidariskt Sverige på".

Vilket är värst, att vägra acceptera ett demokratiskt val, eller att bara se på när omfördelningspolitiken upphör?

Våga vägra skattesänkning!

torsdag, september 21, 2006

En professor är en professor.

Vår käre professor som idag kritiserade kvalitativ forskning gjort ett "noggrant" urval bland exempel för att bekräfta sin tes. Exempel Eva Lundgren. Han sa följande;" I hennes forskning försökte hon visa att hälften av män är djur. Det är förödande för den vetenskapliga trovärdigheten".

De personer som såg dokumentären "Könskriget" och följde debatten efteråt har troligtvis en annan bild av situationen.

För det första bedrev inte Eva Lundgren forskning på huruvida män är djur eller inte. Det var inte ens hon som yttrade de ord, som idag förföljer den feministiska debatten.

För det andra valde Uppsala universitet att lägga ner sin granskning av Eva Lundgrens forskningsresultat. En slutsats om att vetenskaplig ohederlighet påvisats kunde inte bevisas.

Läs gärna artiklarna angående diskussionen om hennes kvalitativa forskning.

Uppsala universitets beslut.


Maud Eduards m.fl. har ett annat perspektiv på DN debatt.


Pelle Rödin har också skrivit om det på sin blogg för ganska länge sedan.

Det är intressant när en professor på ett så ensidigt och även felaktigt sätt kan slänga sig med exempel.

Det finns många sanningar inom akademin.

Idag hamnade jag mitt i en akademisk konflikt, ja eller egentligen i tre.

Dagens föreläsning på Karolinska skulle handla om stress. Efter en (lång) timmes föreläsning hade vi kommit fram till följande;

1. Reslutatet av kvalitativ forskning är inget man ska lita på. Vi borde kräva empiri istället.

2. Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det heter, är bara ett modeord. Enbart 0,16 procent av befolkningen är utbrända.

3. En professor kan säga lite allt möjligt på en föreläsning.

Punkt ett belyser e allmänt känd konflikt. Den läs fortsätta. På min utbildning ska vi läsa 5 p i både kvalitativ och kvantitativ metod denna termin. Sedan kan vi ge oss in i den debatten.

Punkt två är intressant. Motståndare till denna sanning är t ex stressforskaren Alexander Perski och även Töres Theorell. Eftersom jag verkligen föll pladask för Theorells ödmjuka inställning till människor och samhälle, kanske kommenterar jag inte den punkten mera. Läs mer på länkarna nedan.

Punkt tre kräver en längre utläggning. Se nästa inlägg.


Eftersom den aktuella professorn själv vid ett flertal tillfällen under föreläsningen diskuterade Aftonbladet vill jag också tipsa om två länkar till den sidan.

Här och här.

Läs också mer om Aleksander Perski.

Varje morgon...

man vaknar och slår på radion rapporteras om nya förslag från borgarna.

Måndag; Nya arbetslöshetssiffror (från 1,5 till 300 000). "Nu blir allt bättre".

Tisdag; hushållsnäratjänster, ej jämställd regering, utförsäljning av Svea Skog och Vin och sprit, många olika bud om trängselskatten (här måste de verkligen "sätta sig ser och diskutera").

Onsdag; Fokus på integration präglad av främlingsfientlighet. Fast där uttalade inte sig borgarna särskilt mycket, iställlet hördes andra röster. Och journalisterna begår grundfelet - att bara lyfta fram dessa rösters bilder och att inte se frågan ur ett längre perspektiv. Inga motbilder, inga exempel på positiva bilder, modeller som kan vara förebilder. Bara Reinfeldt som säger att han ska skapa jobb. Med andra ord; vi befinner oss på botten, det är kris, något måste göras. Jag hör kommentaren ute i stugorna "Jo, men det är klart att något måste göras".

Torsdag; Ut med plusjobb, ut med friår, in med nystartsjobb, in med privata aktörer som arbetsförmedlare (mer om det senare), kraftig nedskärning av Ams. Idag börjar också debatten kring EU-politken - men där verkar ingen av de fyra veta hur man ska göra.

Nu ryker även Apoteket. Exemplet i Norge är ju så bra (ironi). Från EU-håll har man ju menat att det var "omöjligt" att ha kvar i enlighet med den fria konkurrensen på den europeiska marknaden. Återigen säger förespråkarna att det är viktigt att man bryter det statliga monopolet, men också att man inte skapar några mindre monopol. Det brukar heta så.

Det är många dagar kvar till valdagen 2010.

onsdag, september 20, 2006

Uppmaning!

Jag vill uppmana alla som vill byta statsminister efter den 6 oktober att kontakta Muf för att överta de snappar som det står "Jag vill ockcå byta statsminister" på. Det handlar om att återanvända, viktigt i dessa dagar när miljöfrågorna är hotade! Själv fick jag en sådan knapp, av några smarta SSU:are på lördagnatten när vi stod i valstugan på torget i Borås. "Du kanske behöver den i framtiden", var den omtänksamma kommentaren.

Dessutom har MUF bytt logga nu till "Jag var också med och bytte statsminister". Snacka om starka slagord i politiken! Det är som filmtiteln "Jag vet vad du gjorde förra sommare" respektive "Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren". Frågan är om det håller i fyra år, eller om de ska komma med något nytt. Undrar vad det kommer att heta nästa val? "Jag bytte statsminister för fyra år sedan, jag tänker inte göra det igen".

"En massa besynnerlig hänsyn"

I tidningskrönikan i dagens Lunchekot berättades att moderata Norrbottens kuriren helt stödjer Reinfeldts uppfattning om att det inte behövs en jämställd regering. "Det är fånigt av Maud Olofsson och Lars Leijonborg. Det går inte att ta en massa besynnerlig hänsyn till kön, ålder, bakgrund och annat", skriver tidningen. Hehe, besynnerlig hänsyn, ja det kan man ju också kalla det.

Moderata Borås tidning råder borgarna att "inte tappa fokus".

Någon kanske trodde att vissa saker var självklara, men det var dem inte.
Tillbaka på ruta ett.

Lyssna på inslaget på Sveriges Radio.

Hur blir det med arbetslöshetssifforna 2

Som sagt, detta blir en följetong. Om man följt vår blivande statsminister i media de senaste dygnen kan man konstatera att mungiporna allt oftare pekar nedåt i mötet med journalisterna. Han är tvungen att svara på frågor om vad han tycker om Mauds uttalande om både det ena och det andra, om Leijonborgs oförstående inför att (fp) kanske borde lösa sina interna affärer. Och sedan har vi ju Hägglund, men han är förtfarande mest glad. Där någonstans, i bollandet av uttalande ska det tydligen finnas en politik som ska visa vägen. De flesta av oss slås nog också av att de fyra borgarna verkar vara överens om ovanligt lite. Det är i själva verket VÄLDIGT mycket som de ska "sätta sig ner och komma överens om".

Arbetslöshetssiffrorna är kanske en. Det fungerade att vinna ett val genom att skapa en bild av Sverige som ett katastrofland, men nu när man själv leder det vill man nog inte, om sanningen ska fram, att det ska vara så dåligt. Istället är det dags att ändra den där bilden. Enligt Reinfeldt är 300 000 människor arbetslösa nu. Det sa han i måndags i Agenda. Förra veckan, när han blev utfrågad i valdebatten, skrev han på en skylt en siffra på 1,5 miljoner (siffran på öppet arbetslösa då var 8,1 procent). Är det någon som möjligen sparat den skylten? Vi kanske kunde sälja den på aktion. Den kunde gå under klubban som "statsminister Reinfeldts största lögn".

Missförstå mig rätt, jag vill också att jobben ska öka, sossarnas mål är ju åter full sysselsättning, men då måste vi visa HUR vi vill göra det.

Jag har mailat partierna om vilken arbetslöshetssiffra de stödjer, men ingen har svarat än så länge.

tisdag, september 19, 2006

Militären tar över i Thailand!

Det händer oroväckande saker i Thailand. Ikväll har militären intagit regeringsbyggnaden. Vi är många i Burmautskottet som undrar hur detta kommer att påverka förhållningssättet med militärjuntan i Burma och behandlingen av burmesiska flyktingar på den thailändska gränsen. Det är en stor oro.
Artikel i DN.

Vad som är viktigt att komma ihåg i det här läget är att om kungen inblandad, som det ryktas om då kommer folket också att stödja maktövertagandet. Han är störst. Större än demokratin.
Artikel i Aftonbladet.


Kolla också in Burmautskottet.
S-studenters hemsida.

Läs också vår volontär Kattis senaste rapport från ett flyktinglänger i Mae Sot.
Kattis krönika.

"Det är så det ska vara när man är student"

Är det inte en lysande kommentar?? Den yttrades i ett samtal under söndagen när jag tillsammans med en moderat, en kristdemokrat, en vänsterpartist och TVÅ feministinitivare delade ut valsedlar utanför en av Borås vallokaler. Vallokalen var förövrigt min gamla ungdomsgård och även den plats där jag döptes på för snart 10 år sedan.

Bland det roligaste på valdagen, efter att få rösta, är att dela ut valsedlar. Man hamnar alltid i väldigt roliga samtal. Bland annat snackade vi om studentfrågor. Jag berättade att jag numera bor på 18 kvm i Vasastan i Stockholm och betalar 3300 kronor i hyra. Vissa jag nämner det för säger att det är dyrt, andra att det är billigt. "Jo, allt är ju relativt", är min enda kommentar. "Jag bor där ett år, sedan blir det ju något annat eftersom jag bara bor i andra hand. Jag har inget eget kök, bara en platta i rummet. Det är ju inte riktigt halva studiebidraget som går till hyran i alla fall."

Den klockrena kommentaren från moderaten mittemot är att "Det är så det ska vara när man är student". Jaha, är det verkligen så? Hon hade ingen ekonomisk förklaring, ingen djupare insikt i att alla studenter inte är barnlösa 24-åringar som kan ringer mamma för att be om en extra slant. Nej, det var just den där bilden att vissa ska ha och andra inte ska det. Där har vi en stor skillnad mellan ideologierna.

Men vi får väl se om moderaterna på riksplan har några andra visioner. Det ska faktiskt bli intressant. Jag kan garantera att en massa skickliga S-studenter kommer att hårdgranska borgarnas politik för högre utbildning.


En sida värd att besöka de närmaste fyra åren!

www.s-studenter.se

Och vad har moderaterna gjort?

I en kommun som haft borgerligt styre i ÅTTA år.

Så är står det i dagens Borås Tidning.

Borås bygger lite och växer för långsamt
Borås har sämre utveckling än jämförbara kommuner. Det visar en sammanställning i BT:s bilaga Sjuhärads Affärer. Bostadsbyggandet har under fem år varit lägst bland landets 18 största städer. Och befolkningstillväxten i procent under tio år är bara hälften så stor som i flera jämförbara städer.

Kolla hela artikeln i moderata Borås tidning.
Solveig är ödmjuk och tar på sig en del av ansvaret också.

Hur blir det med jobben?

Utan att förolämpa någon nu, så måste en liten kommentar om jobben göras. Igår hörde jag mer än 250 tjänstemän i Rosenbad måste leda efter nya jobb. På departementen ska sossefolket bytas ut mot borgarna egna tjänstemän. Då blev jag lite orolig.

Som stolt medlem i Socialdemokratiska studentförbund har jag förstått att just denna plats har varit en viktig arbetsgivare åt våra medlemmar. Allvarligt talat kommer akademikerarbetslösheten helt klart att öka efter denna valförlust. De kan ju inte hoppas på något jobb i stadshuset heller, och inte i landstinget. Om det går väl kan Västra Götalandsregionen erbjuda något i Vänersborg. Det kan vara värt att ringa regionrådet Roland Andersson där. Garanterat ser det bra ut i Göteborg och då finns bra pendlingsmöjligheter också.

Hur blir det med arbetslöshetssifforna 1

Jag kan garantera att detta kommer att bli en följetong.

Anders Borg har just medgivit att finns problem med siffran 1,5 miljon (i utanförskap alternativt arbetslöhet). Man borde byta begrepp, säger han i Rapport.

Ingen inom Centern vill svara på hur stor arbetslösheten är, enligt samma nyhetsprogram

Jag tror att jag ska maila borgarna och fråga för att se vad de säger. Då kan vi ju ha något att utgå ifrån, ja menar så att vi alla är med, från början. Det är väl inte mer än rättvist?? Fast det där med att alla ska vara med är ju en gammal sosse-valslogan. Det är inte aktuellt längre.

Bäckström har talat!

Han ger klara besked till den nya regeringen.

Att skapa 500 000 nya jobb kommer att kräva en "himla massa åtgärder", nu är det upp till bevis. Men han är noggrann med att poängtera att han "bara" kommer med några tips om möjligheter.

1. LAS ska bort. Danmark är ett lysande exempel med sin Flexcurity-modell. Där är folk lyckligare på sina jobb än i hela Europa och i Sverige. Det är ju så kul att man kan bli sparkad och anställd från den ena dagen till den andra. Att Danmark, förutom LAS-avskaffandet, använt sig mycket av den svenska aktiva arbetsmarknadspolitiken, det tar han inte upp. Bäckström tycker också att "facket alltid säger nej". Kom ihåg att han företräder Svenskt Näringsliv.

2. A-kassan kan bli lägre än 65 procent. Han vet många "fall" där folk tackat nej till jobb för att det inte skulle löna sig. Däremot vill han inte "fastna i någon sifferexercis". Den överlåter han uppenbarligen till den avskedade lönearbetaren att själv göra. För visst ska inte en chef för Svenskt näringsliv behöva vända på kronorna och hoppas att de blir fler. Även om han säkert lär investera sin lön i aktier.

3. Man bör ta "rejäla tag" med Ams, och det hoppas han få se av den kommande regeringen.

Slutligen vill han också se Maud Olofsson som ny näringsminister. "Hon är den enda av de fyra som har använt ord som företagare och företagsamhet" motiverar Bäckström sitt val med. Utfrågaren kommenterar det med att " men hon är ju väldigt bra på att prata, är det inte risk för att hon inte kan leva upp till allt hon sagt". Ja, det är sannerligen en lysande analys.

Vid ett tillfälle i utfrågningen säger han också att han mest blev utskälld av den tidigare näringsministern Thomas Östros men att han alltid kommit bra överens med Göran Persson. Det hedrar Östros.

Svenskt näringsliv har också lagt ner en massa tid på att dagen efter valet presentera ett manifest från Kris och framtidskommissionen. Där kan du få inspiration till insändare och debattartiklar om hur våra fackliga rättigheter sakta men säkert kommer att försvagas eller rent av försvinna. Jag kan garantera att borgarna själva har läst det. Kolla in deras hemsida.

Vi låter oss inte skrämmas!

Det börjar sjunka in. Det kanske inte var så oväntat. Det är till och med "nyttigt", enligt vissa. Det sista finns det dock stora tvivel om.

En lång tid framöver måste man vara tvungen att se moderaten Reinfeldt försöka hitta rollen som statsminister. Det är jobbigt. Bara bilden i Aftonbladet när han just ska sätta sig i sin nya tjänstebil omringad av SÄPO-gubbar är läskig. Det var också märkligt att behöva se honom utfrågas i Aktuellt av en ovanligt blek Jarl Alfredius, som tydligt taggat ner profilen som valjournalist. Där fick han föra fram en politik som tidigare kändes alldeles overklig och nu, ja faktiskt, nu ska förverkligas.

Man säger att sossarna har haft regeringsmakten för länge. I mitt perspektiv är det HALVA MITT LIV. När valvakan i söndags för min del tog slut redan vid elva hamnde jag på en bänk utanför stationen tillsammans med T. Allting var så väldigt tomt. Sossarna i Borås hade genomfört en kanonvalrörelse och det kommer alla medlemmar att ha med sig oavsett hur förhandlingarna i kommunen nu slutar. Men det var tomt just för att dessa tolv år i Sverige bara tog slut på en enda dag. Jag var aldrig Görans största fan, men omläggningen för en grön hållbar utveckling, satsningarna på förskolan, utbyggnaden av högskolan och fackets betydelse i politiken det har i alla fall varit några väldigt viktiga delar i vår politik. Kan man slå sönder allt det på fyra år?

Jag ska motvilligt erkänna att jag haft läskiga drömmar om Reinfeldt sedan en vecka tillbaka, Eller "Rrrrrrrrrrrreinfeldt" som de säger på Knappnytt. nu. Han är alltid "the bad guy" som dyker upp i mörkret med svart blick och likblek hud. Kanske som döden, om man skulle tolka det lite djupare. Men det får vara slut på det där nu.

En gubbe från Täby kan vara läskig, ännu mer hans politik men det finns så mycket motstånd!!! Därför låter vi oss inte skrämmas! Dagordningen, vilka frågor som kommer att diskuteras, ska skrivas av en otrolig opposition. Alla vi som inte röstade på något av de borgerliga partierna utan istället valde (s), (v), (mp) eller kanske (fi) har en viktigare uppgift framför oss än att bara stå och betrakta hur borgerligheten iträder sig maktens kostym. Det är fyra år, kanske till och med färre (!), och det är VÅRA år som vi har på oss att ännu tydligare lyfta fram vår politik. Om de fyra borgerliga partierna sitter i Rosenbad nu bara på grund av att det "behövdes" en mental förändring för folket, då kommer folket snart att inse att man bara fick tillbaka det gamla samhället.

Notera att detta var det första inlägget på denna blogg och att reflektionerna framöver kommer att fördjupas och omvärlden analyseras. Det kommer att handla om politik, och kanske lite om mig också.

Vi ses, här, därute och på en massa möten framöver!!!