måndag, oktober 01, 2007

De är med i varje tanke

Demonstrationerna i Rangoon har slagits tillbaka, men på andra platser i landet finns uppgifter om nya demonstrationer. Människor lever i akut fattigdom, den försvinner inte.

Hur länge kan militären hålla munkarna inspärrade i pagoderna? Kommer militären att stå endad i denna operation? Rykten sprids om splittring och avhoppare.

FN-sändebudet har återvänt till den konstruerade huvudstaden och inväntar att få träffa Than Shwe. Varför låter generalen honom vänta? Har Than Shwe flytt landet?

Den demokratiska oppositionen träffas i Chiang Mai, i Thailand, och talar om en försoningsprocess. Inte hämnd.

Vilket ansvar har svenska företag som investerar i Burma? Handelsbanken och Swedbank exempelvis investerar dina pensionspengar i franska olje- och gasföretaget TOTAL som handlar men militärjuntan. Hur kan svenska kunder påverka?

Nils Horner gör en otrolig journalistisk insats genom sina rapporter från Rangoon. De skapar bilder på näthinnan som är med i varje tanke.

2 kommentarer:

Mona Nasser Aldin sa...

En kommentar som inte alls har med Burma att göra, jag vet, men jag var ute och festade med Nils Horner i Beirut för 3 år sedan. Vi drack drinkar på Lois Bar, lyssnade på Jazz, och åt sedan en härlig meza ihop. Jätte intressant kille. Nu ska jag gå och skämmas lite efter det här orelevanta inlägget.

Johanna Falk sa...

Det är ju jättehäftigt! Han har all min respekt för reportagen från Burma. Förutom att det är otroligt att han har varit på plats under så lång tid och rapporterat så ingående, så gör han det också på ett oerhört bra sätt. Hans perspektiv är tydligt och klart demokratirörelsens, inte västerlänningen som ska fixa ett skop. Det tyder inte minst hans fortsatta rapportering från Burma på.

Inte skämmas, var lite stolt istället:)Själv öppnade jag dörren åt Pontus Gårdinger igår, inte så hette va?;)