lördag, oktober 06, 2007

Förmögenhetslistan

SCB presenterar sin fömögenhetslista. I Sverige har ju inkomstskillnaderna vuxit betydligt de senaste decennierna. Det är ju inte fullt att tjäna pengar, även om man gör det på andras bekostnad. Det är ju i en tid som denna som vi verkligen behöver avskaffa förmögenhetsskatt och låta välbergade medborgare få subventionerade städhjälp, eller hur?

I topp på förmögenhetsligan ligger Danderyd där 40 procent av invånarna är miljonärer. I botten Jokkmokk med fem procent.

Jag tror att jag skrivit det förrut men det tål att upprepas: I Danderyd lever man 3,3 år längre än i Botkyrka.

I min hemstad Borås är "bara" 11 procent miljonärer medan 23 procent är skuldsatta.

BT skriver:
Borås ligger alltså i botten på den lokala [Sjuhärad] listan över medborgarnas privatekonomi, varför, kommunalrådet Ulrik Nilsson (m)?
- Det är lite vanskligt att uttala sig om detta men Borås är ju ett regionalt centrum med många nyinflyttade unga som lånar till sin bostad och sina studier. Vi har också många invandrare med svag ekonomi. Det finns ett antal sådana demografiska faktorer här

Demografiska faktorer finns i varje samhälle. Inte minst invandrare och studenter. Men dessa miljonärer då?

Ulriks kommentar visar på ett tydligt ideologiskt ställningstagande: Det är inte skillnaderna mellan människorna i Borås som är intressant, eller oroväckande. Det är självklart "invandrare och studenter" som är problemen. Idén är väl att genom ett starkt socialt skyddsnät jämna ut de skillnaderna, och framförallt bygga en solidaritet mellan människor. Borgarna i Borås har haft makten i nio år nu. Under den tiden har de sociala frågorna ständigt varit sekundära. Desto oftare har man TALAT om de MJUKA frågorna, men mindre har, som sagt, gjorts.

Det är inte mjukt att ha en kass ekonomi. Det är inte mjukt och gosigt att känna oron redan i mitten av månaden. De är inte mjukt, gosigt eller soft att aldrig kunna slappna av.

Ulrik står för samma gamla moderata analys. Grattis Borås, inte så mycket kommer att förändras de närmaste tre åren.

Inga kommentarer: