tisdag, oktober 09, 2007

Ett återkommande tema

Att slå sönder myter är ett sätt att ta tillbaka något. Inte minst att ta tillbaka ett tolkningsföreträde.

På folkhälsonutritionens enheten på KI fick vi i våras, och det kommer säkert tillbaka i höst också, lära oss att alla kan amma och att det inte finns något som heter förlossningsdepression, samt att oxytocinen löser alla problem som, mot förmodan, skulle uppstå. Dessutom skyddar bröstmjölk mot ALLT, så den moder som inte skulle amma hon skulle bidra till en mängd hemskheter för sitt barn. Astma och allergi är ju den främsta hemskheten, och sedan har vi ju också detta med antikropparna som inte förs över = sjuka barn. Alltså ett tydligt biologiskt perspektiv, och det vet ju alla att medicinen är värderingsfri.

Men andra medicinare har uppenbarligen en annan åsikt när det gäller astma och allergi, och dessutom en evidensbaserad sådan.

Amning ger inte extraskydd
Är du nybliven mamma men låter bli att amma? Du behöver inte känna att du utsätter ditt barn för extra höga risker att de ska drabbas av astma och allergier. Forskare har, enligt The Times, undersökt över 13.000 kvinnor och barn i Montreal utan att hitta något samband mellan utebliven amning och astma/allergier. (FL-Net)

Inga kommentarer: