tisdag, oktober 30, 2007

Kvällens KGB

Någon annan som blev glad av att se Margareta Winberg gå till angrepp mot borgarna i kvällens KGB?

Och dessutom: Carolina Klüfts svar på varför hon bor kvar i Sverige och inte flyttar till skatteparadis.: "Jag vill ju bidra!"

Gött som fan!

Advance Patrol

Skapa er egen uppfattning om Advance Patrol.



Läs om AP:s syn på skivan, om hur mycket killarna jobbar utöver musiken, t ex är de aktiva inom Malmö Stad med ungdomsgård för att ge ungdomar en bra fritid, Gonza (en av bandmedlemmarna) jobbar som programledare på SVT. Och angående deras kvinnosynen: Gonza är pappaledig för närvarande.

Läs intervjuer med dem HÄR:

Sydsvenska dagbladet.

Dagens Nyheter.

Här är deras hemsida också.


Tjenare Hejsan, Tjenare Hejsan, Tjenare Hejsan, Ni blir inte av med oss Tjenare Hejsan, Tjenare Hejsan, Tjenare Hejsan, Ni blir inte av med oss Vi laddar, vi laddar, vi laddar, Skiter i Vi laddar, vi laddar, vi laddar, fyrverkeri

... Träsked i munnen Än idag känner jag smaken i gommen… Tvii, jag skäms över att vara svensk, önskar att … önskar att jag var mer utländsk Nu är jag redo att stångas mot Sverigedemokraternas valframgångar Ämnet är väldigt väsentligt Inget hemligt att Skåne är främlingsfientligt Håll i hatten – här kommer Sveriges favorit blatte Jag slår tilbaks på diskrimineringen Försvarsmekanismen mot nedgraderingen Döms efter etnisk bakgrund – inget för en pratstrund Jag förmodar att det är nu vi försonas men jag betonar FUCK Landskrona


-
Vi laddar, vi laddar, vi laddar, Skiter i Vi laddar, vi laddar, vi laddar, fyrverkeri Spring spring spring…för så fort… Spring spring spring - För vi kommer att tar er

- Shit, vi måste visa vad vi är gjorda av Vi kan så mycket mer än bara ta barnbidrag, städa stolen, toaletten eller laga mat Vi måste höja vår röst – öka för mandat Kroksbäck, Mälmöstad 2006 Vi förenas - Kasta stenar mot din nassefest Känn press om du är svartskalle idag För 7.5 % dröjes kvar Det snackas om att skickas tillbaks, sätta oss alla på nån plan Skicka hem kvinnor och barn – det låter som någon KuKluxKlan Snackar om Sverigedemokrat som bara vill spridas idag Idag har luvan åkt av, men titta där går en KuKluxKlan


- Vi laddar, vi laddar, vi laddar, Skiter i Vi laddar, vi laddar, vi laddar, fyrverkeri Vi laddar, vi laddar, vi laddar, Skiter i Vi laddar, vi laddar, vi laddar, fyrverkeri

-
Det här är mitt land, Här ska jag få mina tio barn Ja…det här är vårt land Det ska jag säga till alla mina barn Titta idag i det svenska samhället Det här är det svenska samhället Främlingsfientlighet och hat - Vi älskar Sverige, vi är Sverige och vi är den svenska framtiden ORDUPP 2007 DJ Lucutz, Juan Havana, Extravagonza är tillbaks…



Biologi kontra socialkonstruktivism

Nu är det en man på Ring P1 som tycker att vi ska sterilisera män som våldtar. Han tror att, citat: "det skulle vara bra".

Tomas Tengby kommenterar att våldtäkt handlar väldigt lite om sexlust och mer om maktutövande, och att sterilisering nog inte skulle lösa problemet. Men gubben tror fortfarande att det vore bra att sterilisera de män som våldtar.

söndag, oktober 28, 2007

GULD

Inte för att jag hejar på IFK, men det är gött att guldet är kvar i Västsverige! Sveriges framsida!!!

Nu tar vi hem det nästa år! Elfsborg är BÄST!!!

Till SALU!

Stockholm är till SALU på Blocket!!!

lördag, oktober 27, 2007

Jag och Filippa

Jag och Filippa Reinfeldt har ett förhållande. Jag känner att hon talar direkt till mig när hon berättar om den nya valfriheten som vi stockholmare kommer att få tillgång till vid årsskiftet. Vårdval Stockholm är allas möjlighet att fritt välja.

Vår relation tog fart på allvar i och med hennes deltagande i radioprogrammet Tendens, som de senaste veckorna handlat om privatisering, kvalité och konkurrens inom vården. Där har hon en given plats som förespråkare av mer valfrihet inom vården. Det är så självklart, så enkelt och tryggt för stockholmarna.

Jag hör hennes röst om valfrihet när jag fyller i blanketten om vårdval. Jag anar aldrig någon besvikelse i hennes röst trots att jag väljer samma vårdcentral som jag hade innan. För hon vet ju att det är mitt eget val att välja den vårdcentral som ligger närmast mitt hem. Hon vet ju också att jag när som helst kan byta till en annan, i konkurrensens namn.

Jag fick ett tips om att Fokus har en artikel om henne i detta nummer och jag känner mig bildligt talat dragen till att få läsa den. Om Filippa R som politiker (inte mamma), vad vill hon mer än att ge stockholmarna möjligheten att välja vårdcentral. Hur blir det med Karolinska sjukhuset, hur ser marknaden för avknoppningar ut, hur är relationen till partikamraten Chris Heister som hon kryssade sig förbi i valet förra året?

Jag måste få Fokus snart, jag måste få mer Filippa!

torsdag, oktober 25, 2007

Skatter negativa för kvinnor...

Anders Borg säger i Studio 1 att vi vet av erfarenhet att höga skatter är negativa för kvinnor. Han menar att detta inte har med hans ideologi att göra.

Det märkliga är väl att Sverige, världens mest jämställda land, har haft världens högsta skatter under en ganska lång tid.

Undra vilken evidens Borg har egentligen?

onsdag, oktober 24, 2007

UG

Uppdrag granskning ikväll var bland det bästa jag sett på länge!!!

Guld till redaktionen och Janne J!!! De tar sitt publicistuppdrag på allvar!

The Kiss!

Förtydligande:

1. Det är inte olämpligt av en statssekreterare att vara ute på krogen, ta några öl eller glas vin, och pussa en annan person på munnen/kinden. Låt oss slippa moralismen om att det är olämpligt därför att hon är kvinna.

2. Däremot är det olämpligt att de som ska granska makten, och makten själva, inte har mer distans till sig själva än att de inser att en politisk kommentator och en pressekreterare INTE ska ha en privat relation.

Så vackert är det där jag bor!









tisdag, oktober 23, 2007

Vad är poängen?

Trots allt mänskligt lidande i världen kan jag inte undvika att bli väldigt illa berörd av artiklar som denna. Det är så onödigt, fyller liksom inget syfte hur ett politiskt eller ekonomiskt perspektiv. Njuter folk av att plåga, kanske? Är det i brist på sin egen maktstatus i samhället? Eller är det grav sinnesfövirring? Något måste ju ligga bakom när ett par från Krokom plågar ihjäl 37 katter.

måndag, oktober 22, 2007

Lycka och fotbollsvåld

Jag går omkring och är så oförskämt lycklig hela tiden. Snart ramlar väl himlen ner bara för att motbevisa min tro på framtiden.

Förutom all lycka så undrar jag vad denna längtan efter gemenskap egentligen kan få människor att göra. Visst är människan en social varelse. Fotbollsvåldet kan, enligt en avhoppare, förklaras med unga mäns längtan efter gemenskap.

fredag, oktober 19, 2007

Let us nyansera!

Jag och Tomas firar fredagskväll (efter en vecka utan varandra) med att lyssna på och analysera debatten i Borås stadsfullmäktige.

Mycket kan sägas om Ulriks hänförande tal om delårsbokslutet, men det utelämnar vi här. Det är ju ändå fredag. Men Tomas inlägg mot Sd:s motion om s.k. hedersrelaterat våld får tio poäng av tio möjliga. Vad är skillnaden mellan Kalle Karlsson respektive Alis våld mot sin fru? Varför har inte kvinnan rätt till sin egen sexualitet? Samma mönster, samma strukturer. Varför är det plötsligt intressant för Sd att lyfta fram "invandrares" behov, något som man tidigare sagt sig vilja motverka? Jo, naturligtvis för att denna fråga blir ett tillfälle att svartmåla en hel grupp, dessutom en kolossalt heterogen grupp.

Stående ovationer för Tomas, dessutom gör han inlägget med affekt. Inte allt för vanligt i kommunala sammanhang.

Gött, mannen!

torsdag, oktober 18, 2007

Mera CHESS åt Världen!

Ni missade väl inte DNdebatt idag. Generella välfärdssystem är mest framgångsrikt för folkhälsan! Se, nu finns det forskning på detta, även när det gäller spädbarnsdödlighet och medellivslängd. Allt detta inom ramen för NEWS-projektet. Delaktiga är forskningsinstitutionen CHESS (där jag vill läsa min master, och i hemlighet skulle vilja forska i framtiden, fast det måste man vara grymt smart för att göra).

Inledningsanförandet hölls av en borgerlig minister med särskilt ansvar för dessa frågor. Inga namn nämnda. Det är mycket man kan säga om hennes tal, men när hon avslutade med att säga hur fantastiskt bra det är att det numera finns så många tidningar om hur man äter rätt, tränar och hanterar stress, ja kort och gott vårdar sin hälsa som hon sammanfattade det, då förstår man vilket helt annorlunda perspektiv hon har på samhället. Annorlunda i det avseende att vi är "ganska många" som anser att denna hetskultur kring hälsa, utseende och beteendenormer är en starkt bidragande orsak till ungas ökade ohälsa och till felaktiga självbilder hos både unga och vuxna; mest drabbade är kvinnor.

Folkhälsa ska kommuniceras, men knappast genom de tidningar som ministern hyllade i sitt tal.

onsdag, oktober 17, 2007

Sossarna är tysta

Ja, nu säljer ju borgarna JAS till en militärdiktatur. Vänstern och miljöpartiet fördömer. Sossarna är tysta. Antagligen för att de tycker att "det är bra för Sverige" att svenska vapen finns i Thailand.

Calle B sitter i Aktuellt och menar att det är bättre i Thailand nu än innan när den valde Taksim satt vid makten. Det är en övergångsregering, som lättar på kuppen och militären. Det är inte så mycket demokrati. Regimen är under avveckling, då är det ok.

Tidigare i dag läxade han upp Monica Saarinen i Studio Ett och rättade henne om hur många sidor UD:s rapport om Thailand var. Saarinen har jobbat med nyhetsjournalistik lika länge som Bildt suttit i riksdagen, skulle jag tro, men vad spelar det för roll.

Jarls Alfredius vågade han dock inte ge sig på genom samma arroganta metoder. Men det är tydligen helt ok att man beter sig som en skithög om man är svensk utrikesminister. Härligt föredöme, Calle!

Frukost åt alla barnen! Inte glass.

Smarta sossar i Borås Stad föreslår i sin budget att servera frukost till skoleleverna. Det ger barnen goda vanor, och påverkar utvecklingen av frukostvanorna även i tonåren. Det är många kommuner i Sverige som praktiserar detta, men vi hör sällan om det, och de positiva resultat som faktiskt finns.

Just sådana stora befolkningsinsatser är en viktig del i att förbättra folkhälsan. Inom folkhälovetenskapen studerar man t ex denna typ av "stödjande miljöer". Goda matvanor är även ett av de folkhälsopolitiska målområdena. Det är inte mitt favvoområde, men självklart är det viktigt. Tänk bara på hur revolutionerande serveringen av lunch i skolan var när det infördes (vilket år??). I Storbritannien har Jamie Oliver försökt introducera detsamma, men det har visst stött på en hel del patrull.

I förmiddags genomled jag ännu en föreläsning om RÖKAVVÄNJNING. Fan, hur många sådana har vi haft i den här utbildningen egentligen? Jämförelsevis kan jag meddela att vi har haft EN föreläsning om genus. En till kommer nästa vecka, hela 45 minuter enligt schemat. Fett!

För övrigt är detta en mycket bättre dag än igår, antagligen för att solen sken och för att jag fick luncha med en underbar puma! Jag säger som Ellinor: "Tänk att jag känner så många intelligenta och kreativa människor."

måndag, oktober 15, 2007

Sammanfattning av dagens lokalnyheter

Jaha. Borgarna i Stockholm Stad höjer avgiften till musikskolan KRAFTIGT. Vanliga avgifter höjs från 150 kr till 450 kr. Att sjunga i kör, eller spela i orkester kommer att kosta 500 kr per termin, istället för nuvarande 250 kr.

Härligt, nu när det finns "så lite" pengar i stadens kassa! Det är faktisk klassisk högerpolitik, och det missgynnar både låg- och medelklassens barn.

Och sedan är det dags att privatisera ännu en kommunal gymnasieskola. Avknoppningar är mycket populärt i dessa trakter. Tibblegymnasieskola i Täby och nu då Björkhagens skola i staden reas ut som om det inte spelar kommunerna i Stockholms län någon som helst roll att lokaler, material och lärare också har ett värde. Och självklart; att driva gymnasieskola är inte en kärnverksamhet.

Och sedan säljer staden ut tomträtter. HSB protesterar.

söndag, oktober 14, 2007

Kärnverksamheten mindre och mindre

Centerns Maud Olofsson brukar tala om "rimliga" fackliga rättigheter. Rättigheterna måste vara "rimliga" i en globaliserad värld. Jag undrar just hur rimliga dessa rättigheter, eller orättigheter är. Så länge som det ser ut så här är jag beredd att hävda kraftigt förstärkta rättigheter, inte försvagade. Dessa 1800-talsmässiga förhållanden är inget vi av snällhet blivit av med.

Det är med stort intresse jag lyssnar på nyhetsrapporteringen om gästarbetarnas boendeförhållande. Det är Tobias Billström som kommenterar, INTE Maud Olofsson, det är "naturligtvis" en migrationsfråga, inte en näringslivsfråga. Fokus ligger inte på de företagsledare som "anställt" arbetskraften som får bo i mögliga husvagnar, utan på att kommunerna inte har råd att kontrollera sådant här.

Billström hävdar att det är människors fria val (att komma hit och jobba och bo som man vill), något som "det är svårt för politikerna att göra något åt". Visst är det härligt hur de borgerliga politikerna lyckas få debatten att handla om allt som politikerna INTE kan göra, och inte BÖR göra. Ni vet, KÄRNVERKSAMHETEN. Var uppmärksam på det begreppet i den nya samhällsdebatten. Det är t ex inte längre en del av kärnverksamheten att ha en kommunal gymnasieskola.

fredag, oktober 12, 2007

Om regeringens satsning på högskolekvalité

Ni har säkert hört Lars Leijonborg(are) tala mycket om att regeringen nu storsatsar på högskolans kvalité. Om man är lite insatt så vet man att det inte är sant.

Insatt är Anders Fransson, och han skriver såhär i BT i tisdags:

För den som inte själv gör sig omaket att leta sig fram genom textmassorna i budgetproppen är det svårt att genomskåda att vad Else-Marie Lindgren beskriver som en nysatsning i praktiken inte är någon satsning alls.

Ser man till utfallet för Högskolan i Borås finner man att effekten av att regeringen räknar upp tilldelningen till några av utbildningarna äts upp av besparingskrav på resten av utbildningarna. I realiteten blir nästan ingenting kvar för att anställa nya lärare för att kunna öka antalet undervisningstimmar eller på andra sätt förbättra studievillkoren för studenterna. Eftersom regeringen dessutom kräver att högskolan skall öka andelen lärare med doktorsexamen, d.v.s. lektorer, vilka kostar mer och undervisar mindre än adjunkterna blir det ännu svårare att åstadkomma någon kvalitetsförbättring.

Under en lång följd av år ha resurstilldelningen per student steg för steg minskat till så låg nivå att den på många utbildningsområden bara räcker till omkring sex undervisningstimmar per student och vecka. Det är dags att vända denna nedåtgående trend. Tyvärr sker det inte heller denna gång.

Anders Fransson, professor em
En trött och sjuk Johanna ska snart få helg, vilket ju vore kul om jag inte vore så hängig.

torsdag, oktober 11, 2007

Ordningsomdömen: NEJ, tack!

Tack och lov! Nu kan man äntligen andas ut! PUST!!!

Igår tog sossarna i Borås ett BRA beslut! TACK!!!

Anna Svalander, ordförande i utbildningsnämnden och förstås folkpartist, kommenterar: Och till vilken nytta går de emot ordningsomdömen nu, bara för att några elever på Bäckängsskolan börjar ropa?

Jaha, hur många var det som ropade? Kan någon som bevittnade, ropa här? Var ni fler än tre?

P.S. I den här frågan får man även passa på att ge Mp lite cred. Och självklart vänstern. D.S.

Äntligen!!!

Fantastiskt bra val av Svenska Akademien!!! TACK!!!

Den bästa priskommentaren dessutom: I've won every price you can, every bloody one!

Feminist, vänster, och en förbannat bra författare!

onsdag, oktober 10, 2007

Två nya utrymmen...

"Det ger oss ett helt annat utrymme att agera"!

Vem sa detta på Rapport ikväll och angående vad???

JO, Inger Segelström angående att Sverige, om förslaget går igenom, får TVÅ fler platser i EU-parlamentet.

Varför tvivlar jag på hennes hejdlösa tilltro? På något sätt krävs ju "ett helt annat utrymme att agera för sossarna" att det är just Europeiska socialdemokrater, inte bara Sverige, som får fler platser. Det sa man dock inget om i reportaget.

Jag tvivlar även på att TVÅ platser skulle öka inflytandet i ett parlament med över 600 platser. Sorry!

Första bild!

Borås fullmäktige visades som första bild i Rapport ikväll! Visserligen handlade det om att "allt fler" hoppar av sina politiska uppdrag. Men visst är det kul att se välbekanta bilder i riks-tv!

I övrigt borde jag ha skrivit en riktigt lång analys om just varför så många hoppar av, men det hade blivit ett alldeles för långt inlägg, så jag passar.

tisdag, oktober 09, 2007

Ett återkommande tema

Att slå sönder myter är ett sätt att ta tillbaka något. Inte minst att ta tillbaka ett tolkningsföreträde.

På folkhälsonutritionens enheten på KI fick vi i våras, och det kommer säkert tillbaka i höst också, lära oss att alla kan amma och att det inte finns något som heter förlossningsdepression, samt att oxytocinen löser alla problem som, mot förmodan, skulle uppstå. Dessutom skyddar bröstmjölk mot ALLT, så den moder som inte skulle amma hon skulle bidra till en mängd hemskheter för sitt barn. Astma och allergi är ju den främsta hemskheten, och sedan har vi ju också detta med antikropparna som inte förs över = sjuka barn. Alltså ett tydligt biologiskt perspektiv, och det vet ju alla att medicinen är värderingsfri.

Men andra medicinare har uppenbarligen en annan åsikt när det gäller astma och allergi, och dessutom en evidensbaserad sådan.

Amning ger inte extraskydd
Är du nybliven mamma men låter bli att amma? Du behöver inte känna att du utsätter ditt barn för extra höga risker att de ska drabbas av astma och allergier. Forskare har, enligt The Times, undersökt över 13.000 kvinnor och barn i Montreal utan att hitta något samband mellan utebliven amning och astma/allergier. (FL-Net)

måndag, oktober 08, 2007

Sahlin regerade

Tydligen är det bara jag som tycker att Sahlin regerade i debatten igår. Synd, för hon tog faktiskt tillbaka en massa begrepp, pressade Reinfeldt på en rad områden, och han blev henne skyldig svaren om och om igen.

Var det ingen som hörde det?

lördag, oktober 06, 2007

Förmögenhetslistan

SCB presenterar sin fömögenhetslista. I Sverige har ju inkomstskillnaderna vuxit betydligt de senaste decennierna. Det är ju inte fullt att tjäna pengar, även om man gör det på andras bekostnad. Det är ju i en tid som denna som vi verkligen behöver avskaffa förmögenhetsskatt och låta välbergade medborgare få subventionerade städhjälp, eller hur?

I topp på förmögenhetsligan ligger Danderyd där 40 procent av invånarna är miljonärer. I botten Jokkmokk med fem procent.

Jag tror att jag skrivit det förrut men det tål att upprepas: I Danderyd lever man 3,3 år längre än i Botkyrka.

I min hemstad Borås är "bara" 11 procent miljonärer medan 23 procent är skuldsatta.

BT skriver:
Borås ligger alltså i botten på den lokala [Sjuhärad] listan över medborgarnas privatekonomi, varför, kommunalrådet Ulrik Nilsson (m)?
- Det är lite vanskligt att uttala sig om detta men Borås är ju ett regionalt centrum med många nyinflyttade unga som lånar till sin bostad och sina studier. Vi har också många invandrare med svag ekonomi. Det finns ett antal sådana demografiska faktorer här

Demografiska faktorer finns i varje samhälle. Inte minst invandrare och studenter. Men dessa miljonärer då?

Ulriks kommentar visar på ett tydligt ideologiskt ställningstagande: Det är inte skillnaderna mellan människorna i Borås som är intressant, eller oroväckande. Det är självklart "invandrare och studenter" som är problemen. Idén är väl att genom ett starkt socialt skyddsnät jämna ut de skillnaderna, och framförallt bygga en solidaritet mellan människor. Borgarna i Borås har haft makten i nio år nu. Under den tiden har de sociala frågorna ständigt varit sekundära. Desto oftare har man TALAT om de MJUKA frågorna, men mindre har, som sagt, gjorts.

Det är inte mjukt att ha en kass ekonomi. Det är inte mjukt och gosigt att känna oron redan i mitten av månaden. De är inte mjukt, gosigt eller soft att aldrig kunna slappna av.

Ulrik står för samma gamla moderata analys. Grattis Borås, inte så mycket kommer att förändras de närmaste tre åren.

fredag, oktober 05, 2007

Det är lite jobbigt att vara sosse när media lyckas få våra "nya idéer" att stödja folkpartiets politik i två av de frågor som vi allra mest kritiserade folkpartisterna för under valrörelsen.

Skolan och flyktingpolitiken.

Det blir lite dubbelt, om ni förstår vad jag menar?

Praktik är kul!

Just nu läser jag så mycket spännande och bra grejer, och skulle vilja delge bloggläsarna, men det är lite dåligt med tid.

Min första dag på praktikplatsen var riktigt bra, och jag måste säga att min sub-handledare är en otroligt sympatisk och intressant person. Håller på att läsa hennes antologi och idag ska jag plöja några vetenskapliga artiklar av den norska professor som hon hämtar mycket in-put från. Dessutom ska jag försöka dyka ner i materialet till hennes rapport om kvinnors ohälsa och sjukfrånvaro. Behöver jag säga att allt känns som en underskön dröm?

Ska hålla utkik efter C-uppsatsspår under de tio veckor som praktiken pågår. Nu jävlar ska här komma vidare!

torsdag, oktober 04, 2007

Beundransvärd ideologisk nerv!

Solveig är konsekvent, rakryggad och så tydlig i sitt förhållningssätt att moderata politiker och vissa journalister verkar tycka att det är magstarkt. BT menar att hon är ilsken. Något stereotypt att benämna en åsikt uttryckt av en person med kvinnligt kön, på det sättet.

Faktum är att hon har en beundransvärd ideologisk nerv som finns med i varje handling. Möjligen är några avundsjuka på den tydligheten.

Själv är jag ett stort fan!

onsdag, oktober 03, 2007

Hur lämplig är han?

Alla andra ministrar som får frågan huruvida de är lämpliga att stanna kvar på sin post brukar svara att det är statsministerns beslut.

Men inte Mats Odell. I kvällens Aktuellt svara han såhär på frågan "Är du lämplig att stanna kvar som minister?": Jooo, det tycker jag.

Höhöhö.

För övrigt så hoppas jag kunna jobba med en rapport om kvinnors ohälsa och sjukskrivningar under min praktik. Världen LER mot mig.

Återkommer med ett inlägg om Hälsans styrning av arbetet i morgon. Den är sååå intressant!

Folkhälsa - Trygghet

Igår var jag på en föreläsning om lokalt folkhälsoarbete. Där fick vi vet "tips och trix", lite mer konkret, om hur man kommunicerar sitt uppdrag. T ex fick vi veta att man talar "folkhälsa" med röda majoriteter och "trygghet" med blåa.

Jag skrattade HÖGT när föreläsaren sa det. Ingen annan i klassen gjorde det. Men visst är det roligt. :)


Folkhälsa - Trygghet

måndag, oktober 01, 2007

Allt mer blir medikaliserat

Idag var jag på introduktion till en kurs som verkar riktigt bra. Mycket ska tydligen handla om utvärdering av folkhälsoarbete och granskning av olika projekt i myndigheter, kommun och landsting. Det blir ett viktigt redskap för att förstå och granska hur folkhälsoarbetet faktiskt bedrivs. Dessutom ska det varvas med praktik.

Det är väldigt passande att jag har inhandlat antologin Hälsans styrning av arbetet, just denna höst. Jag skrev tidigare här på bloggen om en essä som publicerade i DN för några veckor sedan, av en person som var medförfattare i just denna antologi. Han skrev om etik i folkhälsoarbetet, men antologin innehåller andra riktigt intressanta texter om utvecklingen. Första kapitlet Medikalisering av arbetslöshet, av Mikael Holmqvist och Christian Maravelias, avslutas på följande sätt:

Länge har medicinen varit en metod för att skapa arbetsförmåga genom att förebygga, bota och rehabilitera sjukdomar och ohälsa. Så är det även idag. Men medicinen har också blivit en mekanism för att skapa arbetsförmåga hos människor genom att medikalisera arbetslöshet.

Visst känner vi igen den utvecklingen. Det blir individens eget fel när organisationen klassificerar den arbetslöse efter arbetshandikappskodning, istället för att arbetsmarknadens intresse och konflikten mellan arbete och kapital finns med i analysen. Det är en utvecking som ökar i hastighet genom Alliansens arbetsmarknadspolitik. Visst känner ni igen retoriken?

Återkommer med nästa kapitel om internet, hälsa och medikalisering. Det får ni inte missa ;)

De är med i varje tanke

Demonstrationerna i Rangoon har slagits tillbaka, men på andra platser i landet finns uppgifter om nya demonstrationer. Människor lever i akut fattigdom, den försvinner inte.

Hur länge kan militären hålla munkarna inspärrade i pagoderna? Kommer militären att stå endad i denna operation? Rykten sprids om splittring och avhoppare.

FN-sändebudet har återvänt till den konstruerade huvudstaden och inväntar att få träffa Than Shwe. Varför låter generalen honom vänta? Har Than Shwe flytt landet?

Den demokratiska oppositionen träffas i Chiang Mai, i Thailand, och talar om en försoningsprocess. Inte hämnd.

Vilket ansvar har svenska företag som investerar i Burma? Handelsbanken och Swedbank exempelvis investerar dina pensionspengar i franska olje- och gasföretaget TOTAL som handlar men militärjuntan. Hur kan svenska kunder påverka?

Nils Horner gör en otrolig journalistisk insats genom sina rapporter från Rangoon. De skapar bilder på näthinnan som är med i varje tanke.