torsdag, februari 08, 2007

Magkänsla om samförstånd

Johan H talar om magkänslan när det kommer till kollektivavtal. Självklart är det intressant hur människor i allmänhet har uppfattat fackets blockad av restaurangen Wild n' Fresh. Det är därför viktigt att klargöra några saker.

1. Sofia Appelgren hade beslutat att sälja sin restaurang redan innan facket införde blockad.

2. För Appelgren handlar detta tydligen om en annan form av övertygelse än ekonomisk oförmåga, som jag har förstått det. Hon skulle mycket väl kunna teckna ett avtal med de fackliga villkor som arbetsmarknaden ingått, men hon ville inte. Citat från DN:

"Jag har titta på avtalet. Det garanterar lönen 87.90 ungefär, mina anställda har 95 kronor i timman. Det reglerar obekväm arbetstid och helgarbete, men vi har inget sådant. Saluhallen stänger klockan sex och på lördagar jobbar bara jag. "

Alltså är inte avtalets lägsta villkor något problem för Sofia Appelgren. Hon tycker däremot att det är synd att högern tagit chansen att göra henne till offer.

3. Talet om att man tvångsansluter anställda är fullständigt fel och ett okunnigt resonemang. Det enda som facket gör är att arbetsgivaren måste uppfylla minimikraven i detta avtal. Om de anställda vill gå med i facket eller inte får de bestämma själva. Oj, plötsligt blev det valfrihet, inte David v.s. Goliath.

Min magkänsla säger att vi måste hålla fast vid att arbetsgivare uppfyller minimikrav på arbetsmarknaden, eftersom de utgör grunden för samförståndet på arbetsmarknaden. Dessutom har denna konflikten resulterat i att flertalet restauranger i Göteborg kontaktat facket för att de vill ingå kollektivavtal. De vill inte skapa konflikt utan följa de regler som arbetsmarknadens parter kommit överens om.

4 kommentarer:

Johan sa...

eyh, namnge mej är du snäll ;)

återigen. jag håller med! men jag tror inte det är så konflikten uppfattats... fast jag kan ju ha fel.

Johanna Falk sa...

Det var meningen att jag skulle länka till dig, men i alla hast i morse så glömde jag det. Sorry!

Förresten, det var länge sedan vi sågs. Är nere i Borås nästnästa helg då kan vi jämföra statsvetenskapen på GU och SU ;)

Kram

Johan sa...

absolut. even though jag fruktar jag inte är i stan då. malmö och stockholm väntar om några helger.

men du, har du börjat plugga statsvetenskap nu alltså?

Johanna Falk sa...

Yes! Jag och Tommy är såå tighta!
Ska blogga om det framöver ;)