onsdag, februari 28, 2007

Oss i Borås

"Det är en utmärkt möjlighet för oss i Borås att vara med och påverka och utveckla svensk skolpolitik." BT 28 februari 2007

För tillfället (några år) bor jag inte i Borås men jag reagerar ändå tämligen negativt när det kan tolkas som att en lokalpolitiker i Borås anser att hon representerar "boråsarna" då hon ska delta i folkpartiets skolpolitiska råd. Ordningsbetyg, uppdelad gymnasieutbildning och fler friskolor resluterar i ilningar i kroppen.

Oavsett var jag som exilboråsare säger så är det bara för lokalpolitikern att ställa sig i givakt på kaserngården och rätta in sig i ledet framför Björklund. Det kanske är värt att ta med tidtagaruret på mötena, precis som på kommunfullmäktige i Borås, eller att införa begränsad talartid direkt.

Senaste numret av Ordfront har temat BARN och skriver djupgående om regeringens skolpolitik. Mycket läsvärd! Om jag inte hade en massa kurslitteratur att läsa skulle jag återgett mer. Men jag läser ju statsvetenskap numera, för jag ska ju in i riksdagen ; (internt skämt)

tisdag, februari 27, 2007

Pling plong...

I natt tjugo i tre ringde någon på min dörr. Jag öppnade (självklart) inte, utan låg i loftsängen med bultande hjärta och undrade: "Låste jag dörren igår kväll?"

Efter några minuters grubblande ringde jag Tomas som sov i en husvagn i Blekinge. Att väcka honom gjorde att det kändes lite bättre.

Vi resonerade några minuter. Kunde det varit någon som ringde på fel dörr? Tjugo i tre på natten, sover man inte då? Men någon som kom hem från krogen då? En tisdagsnatt?

Med en sax i handen tassade jag mig fram till dörren och kände på låset. Min fantasi drar lätt iväg till styckmördare eller psykiskt sjuka men visst kunde det helt enkelt bara vara någon som gått fel. I dessa långa studentkorridorer ser alla dörrar likadana ut, klart man kan ta fel. Kanske ville någon bara visa sina fynd från bokrean.

Turligt nog var dörren låst. Tillbaka i sängen igen och innan jag somnade om var det någon som gick fram och tillbaka i korridoren men ingen ringde på dörren igen.

Det kanske inte var så märkvärdigt men lite läskigt var det i alla fall.

måndag, februari 26, 2007

Swedbank ut ur Burma!

Foto: AP
S-studenters Burmautskott har roddat med en viktig debattartikel som väcker en hel del frågor och ställer krav på aktion! Swedbank har fonder i Total Oil som investerar i Burma och därmed stöder exempelvis arbetarrörelsen militärdiktaturen i landet. Kan vi acceptera det?

Läs artikeln i Aftonbladet här! Eller en på ssu.se

Några kanonbloggare som skriver om Burma är:

Cattis Ullström

Raul Urrutía

Frida Perjus

söndag, februari 25, 2007

Hägglund svarar

Katolska och frikyrkoföreträdare är oroliga att Sverige blir ett "abortparadis". Kan man välja ett mer kränkande ord i detta sammanhang?
- Jag vänder mig mot en del av uttrycken som används. Man talar om "abortturism" och "abortparadis", jag tror att det finns få kvinnor som står inför en abort eller just har genomgått en som känner igen de orden från sin verklighet. Jag tycker att det är ett olämpligt sätt att närma sig den här typen av frågor som jag tror vinner på ett visst mått av ödmjukhet och resonerande attityd istället för fyrkantighet. Förbud är inte vägen här, säger Göran Hägglund.

Katolska kyrkan vill utöva makt

Religiösa företrädare ger sig in i politiken. Sverige håller kyrka och stat isär sedan år 2000. Självklart deltar ändå företrädare i debatter av olika slag. Flyktingamnesti är ett exempel tack vare KG Hammar. Han har även varit drivande i debatten för kvinnorpräster. Han har dock aldrig hotat att rösta på ett eller annat sätt eller uppmanat andra att göra det. Sakfrågan har gått före. Men så resonerar inte de katolska företrädarna i dagens debattartikel.

"De katolska företrädarna i dagens debattartikel har inte bara yttrat sina åsikter, de har faktiskt lagt sig i hur människor bör rösta, uppmanat till bojkott av kd och alliansen. "Fakta är att kristdemokraternas huvudsakliga väljarbas är kristen och att partiet balanserar på fyraprocentsspärren. Åker kd ut ur riksdagen får det tveklöst konsekvenser för alliansen. Vi kan tvingas uppmana kristna väljare att inte rösta på alliansen i valet 2010."

Hmm...är det bra att som kyrka utöva sin makt på det sättet? Dessutom vilka företrädare vill de hellre ha? Enligt rapport är det bara Sverigedemokraterna som har abortmotståndet i sitt partiprogram. Behöver jag skriva mer?

fredag, februari 23, 2007

Det går bra nu...eller?


Det går så bra för Borås och då menar jag inte enbart i fotbollsallsvenskan. Vi är guldstaden på flera områden. Borås växer, vi blir fler, vi blir rikare, vi blir mer kända nationellt och vi blir mer konkurrenskraftiga.
Boråsarna handlar som aldrig förr, affärerna går bra, hjulen rullar på. Boråsarna bygger hus och renoverar sina bostadsrätter som aldrig förr, byggföretagen går bra, hjulen rullar på. Boråsarna reser som aldrig förr, resebyråerna går bra, hjulen rullar på.
Vi har det alltså ganska bra. Men vilka är vi?
Samtidigt som de ledande politikerna slår sig för bröstet finns det en annan dagordning, en annan bild som fler borde se. Att titta på de mest utsatta grupperna i samhället är en bra metod för att se om ett samhälle verkligen är rikt och framåtblickande. Så låt oss göra det.
I en så blomstrande kommun som Borås Stad måste socialnämndens budget skäras ned, flyktingmottagandet minska och barnfattigdomen öka. Ni kan läsa om det inte minst i dagens Borås tidning, ni vet monopoltidningen.
Orsaken anges vara brist på pengar, få bostäder och jobb. I en guldstad? Hur gick det till?
När, precis när, ska de mest utsatta gruppernas röster lyssnas till om de borgerliga politikerna inte ens kan lyssna på dem när Borås har blivit guldstad.
Kontentan är att det inte handlar om hur stor den ekonomiska tillväxten är, hur goda framtidsutsikterna är, hur rik den allra rikaste delen av Borås blir. Det handlar om hur man väljer att fördela de befintliga resurserna. Borås majoritetspolitiker väljer sin väg: att försämra för människor i sociala svårigheter, att stänga dörren för krigsdrabbade medmänniskor och att tvinga barn att växa upp i fattigdom. Detta är allvarligt nog, och då har jag inte ens nämnt de äldres situation.
Var blev du av, solidaritet?

torsdag, februari 22, 2007

Monopolet Borås tidning

Borås tidning är en monopoltidning, enligt Björn Bergqvist. Han är inte nöjd med deras rapportering, trots att tidningen är moderat.

onsdag, februari 21, 2007

Enligt Sveriges kommuner och landsting

Nyhetsprogrammens version: Äldrevården har minskat både i tillgänglighet och kvalitet.

SKL:s nyhetsbrev:

"Äldrevården fortsätter att utvecklas. Socialstyrelsens lägesrapport för vården och omsorgen för de äldre visar på en positiv bild av utvecklingen.

- Det bekräftar den bild som vi själva har, säger Ellen Hyttsten på Sveriges Kommuner och Landsting.

Läs mer på webbplatsen http://www.skl.se/rd.asp?C=24&P=44303"

Nyligen kommenterade SKL även en utredning om läkartätheten. Media rapporterade att läkartillgången var dålig och att patienter hela tiden tvingades träffar nya läkare. SKL hade en annan version. Förstås.

tisdag, februari 20, 2007

Alkoholskatten

Läs om alkoholskatten här och få argumenten!

Åke och chilisnacks


I morgon bär det av hem. Hem till Borås. Förra gången jag var där, över jullovet, började vistelsen bra, men slutade med gråtfyllda kvällar och nätter. Att bryta upp, att välja, att skiljas är det värsta som finns, för mig. Det blir så dramatiskt och ödesladdat just i den stunden.

Jag skyller på de gånger jag som barn åkte från mamma för att en vecka under året (på sin höjd) vara hos pappa. Det var traumatiskt att åka ifrån Ann, och ännu värre att sedan lämna Jörn igen eftersom jag visste att det skulle dröja så länge innan vi sågs. Om det hade satts i system hade nog ett litet barn kunnat vänja sig och finna en trygghet i det, men så var det ju inte och det hänger sig kvar i mina tankar, att jag ALDRIG ska komma tillbaka, att allt är för evigt och att allt är slut.

Det faktum att allt kändes bra och tryggt igen, efter jullovet, i samma ögonblick som jag öppnade dörren till mina 18 kvm är i alla fall en försäkring om att jag trivs här uppe. Dessutom blir Borås så mycket härligare från detta perspektiv. När jag idag upptäckte Åkes blogg, via Lennarts blogg, utropade jag ett lyckligt "tjohoo!!!". Många sommarkvällar, efter jobbet på hemtjänsten i Centrum, köpte jag chilisnacks av Åke på City på Allégatan och cyklade hem i sommarvärmen. DET saknar jag :).

Några dagar i Borås innebär att man koncentrerar alla sådana "saknar-saker" och därför blir det så bra. Denna gången ska jag heller inte gråta så mycket. Det blir ju bra när jag kommer hem till Stockholm igen.

Tommy & Annika


Idag svarade självklart Annika D på debattartikeln mot henne i söndags. Därmed bjöd P1 morgon in de två lägren till debatt. Allra bäst hade varit om Annika hade fått snacka själv. Det räcker. Hon står för sig själv. Outstääänding!

Annikas resonemang, eller förlåt jag menar vetenskapliga forskning, visar att män saknar fingertoppskänsla vilket leder till att barn som tas om hand av sina pappor efter sex månaders ålder skadas. Allvarligt. Män VET helt enkelt inte hur de ska göra. Av det skälet skakar de sina barn så till den milda grad att barnen får skallskador. Journalisten som intervjuar Annika lockar ur henne dessa...vetenskapliga bevis.

Förlåt, låt mig protestera. HUR svårt skulle det vara att kunna lära sig att barn är ömtåliga och inte ska skakas så mycket att det får skallskador? Låt nyblivna pappor diska en massa ömtåliga och dyra kristallglas, som de själva betalt. Tids nog ska de nog lära sig lite fingertoppskänsla. Även testosteronet måste väl ha respekt för kristallglas och spädbarn. Nej, skulle Annika svara.

"Det är en konstruktion (hon kanske inte använde just det ordet) som formats (inte det heller) under miljontals år under evolutionen."

Detta upprepar hon om och om igen i intervjun. På sätt och vis måste hon ju mena att det går att förändra i så fall. Därför föreslår jag att vi påbörjar den förändringen NU, härmed idag! Några har redan tjuvstartat, så låt oss hänga på, hela Sverige, hela världen, låt oss ändra dessa segmenterade, diskriminierande skillnader som evolutionen skapat under miljontals år.

"Vill vi, kan vi, törs vi? JA, vi vill , vi kan , vi törs."


Om vi säger att det är i biologismens namn så hänger Annika säkert på!

måndag, februari 19, 2007

Vaknade till rapporteringen i P1 Morgon om Condoleeza Rice i Mellanöstern. Blir upprörd när frilansjournalisten Arne Lapidus i Tel Aviv säger att förutsättningen för att fredsprocessen ska kunna börja på nytt är att palestinierna erkänner den israeliska staten. Arafat gjorde det, på vilket banade väg för hela fredsprocessen på 90-talet, hävdade han. Då blev jag upprörd och gick upp.

Arafat utmålades ju som djävulen själv av USA och Israel. Han sattes i husarrest och Israel var lättade när han dog år 2004. Vilken efterkonstruktion av Lapidus och dessutom, återigen: fredsprocessen återupptagande är upp till palestinierna. Folket som håller på att falla samman fullständigt på grund av omvärldens obegripliga eknomiska bojkott.

Som tur var surfade jag in på Ali Esbatis blogg, och där skriver han ett långt inlägg på samma tema fast utifrån en artikel i DN. Han var ännu argare än jag. Tack, Ali!

söndag, februari 18, 2007

Allt är bättre än Kent

Hey Barberiba är bra! Kronprinsessan Victoria är min favorit men det här var också kul!

Kolla här

och

här!

Kvinnors hälsa angår samhället

Borås tidning rapporterar att en 17-årig flicka våldtogs i Borås natten till söndagen. Jag önskar hon kunde fått vård på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor. Läs inlägget om det här. När ska Borås sjukhus kunna erbjudna expertvård för våldtäcktsoffer?

Hade man ingått i sossegruppen i regionfullmäktige kunde man ju kunnat väcka frågan i alla fall. Nu får jag nöja mig med att skriva en debattartikel.

TRE saker!

1. Den nya generationen...TAR ÖVER!!! På DNdebatt idag skriver unga medicinare m.fl. en debattartikel MOT biologismens skada på vetenskapens trovärdighet. Nya röster ska sjungas, som Wiehe skriver.

2. Allt fler moderater väljer s. Kolla SVD.se

"Lönebeskedet i januari fick inte väljaropinionen att vända. Det kraftiga underläget för den borgerliga alliansregeringen består samtidigt som socialdemokraterna fortsätter att dra till sig väljare direkt från moderaterna."

3. "God morgon, världen" har ett inslag om varför Reinfeldt är så osynlig i debatten. Det har ju varit så skönt att slippa se honom komma lufsande i tv-rutan. Nu när medierna uppmärksammar hans frånvaro kommer STABEN starta en "Allsmäktige-Reinfeldt-kampanj" för att få honom tillbaka i folks vardagsrum. Att ingen tänker på oss som är allergiska mot onda politiker som ser ut som dreglande St. Bernadshundar. Symptomen är hiskliga, hela kroppen vränger sig i kramper och man tvingas gömma sig bakom soffan för att inte förgås. På Apoteket skulle de nog inte förstå mig alls när jag bad om en allergimedicin motsvarande den mot björkpollen. Men de är väl rädda för att borgarna ska sälja ut dem.

Men inslaget är bra. Reportern Margit Silberstein hävdar:
  • att Reinfeldt har allt att förlora på att konfronteras med sin politik. Bilden av vinnar-Fredrik får inte förstöras.
  • att en koalisationsregregering är mer introvert. Dessutom dominerar ju moderaterna redan. Ni vet Gubben-i-lådan-Sven-Otto. Det finns en risk att partierna börjar konkurrera mot varandra.
  • att även de egna riksdagsledamöter undrar var diskussionen om utanförskapet tog vägen nu när de nya jobben börjar komma. Bilden av att rgeringen slår mot de utsatta befästs snarare än tvärtom.

fredag, februari 16, 2007

Flyttplaner!

Det ser ut som att jag kommer att bo i Huddinge inom en snar framtid. En kommun med 90 000 invånare, nästan som Borås alltså. Men Huddinge är lite längre fram gällande tekniken, man kan nämligen se fullmäktigemöten över internet, istället för att lyssna på en skraltig närradiostation.

Här finns Drevvikenpartiet och sverigedemokrater förstås. Borgarna har makten och sossarna och moderaterna är nästan lika stora. Nej, just det känns inte så kul, men det är under en begränsad tid, två år sisådär. Sedan blir det lagom att återvända till Borås och vara med i valrörelsen år 2010. Sossarna i Borås är bäst.

Tänk, Huddinge! Det känns faktiskt inte så jobbigt att byta Vasastan mot Huddinge. Lite grönområden och färre bilar tages vänligen emot. Även fler kvm vore en dröm och en balkong på köpet.

Sista rycket med tentan nu. Ska lämnas in 16.00, sharp!

torsdag, februari 15, 2007

Ett ännu ointressantare inlägg...

Sitter fortfarande med hemtentan.

Har börjat lyssna på Petters "Det går bra nu".

Känner mig inte alls som en loser... :(

Ointressant inlägg, men ändå...

Jinges web och fotoblogg ligger ju bra till på bloggtoppen. Av en slump upptäckte jag hans blogginlägg "Dumjälveln och bloggaren Johanna Falk", angående en notis i Flamman gällande mitt inlägg om en rolig lapp på en lyckstolpe i Vasastan. Kul att Flamman upptäckte det, någon gång i oktober.

Nu, precis NU ska jag skriva min hemtenta, även om den är extremt oinspirerande! "Nämn tre saker som påverkar...", "Vilka mer faktorer...". Bla, bla, bla. Har kusligt nog börjat gilla de här stora statsvetenskapliga frågeställningarna i stil med hur vägen mot parlamentarism i Sverige såg ut. Då får man ju i alla fall tänka lite själv.

OBS! Det var Tomas som först hittade nya-khmerer-lappen på vår söndagspromenad genom stan.

onsdag, februari 14, 2007

"Man ska inte måla allt i mörka färger..."


Johanna, som snart ska starta en blogg för att få utlopp för sin smarta tankar, tipsade om en skrämmande sak. Migrationminister Billström har uttalat sig om irakiska flyktingar i Malmö som inte kan få någon bostad i brist på kommunala resurser. Malmö kommun har bett om hjälp av staten, men då säger Billström såhär:

"Irakierna har det trots allt bättre här. De har ju flytt från krig och bomber. Man ska inte måla allt i mörka färger."

Människor som flyr undan ett krig, ska sova i bilar, källare och på bussar. Plikttroget går de till språkundervisningen, men tak överhuvudet det kan inte staten garantera. Hur skulle FN kommentera det? Amnesty, vad ska de skriva i sin rapport om Sverige? Att ha flyktingstatus innebär faktiskt vissa rättigheter som den svenska regeringen inte kan bortse ifrån. Men Billström ska utreda saken först och det lär inte ske över en natt. Således kan de krigsdrabbade människorna få sova ute i kylan ett bra tag till. De har det ju trots allt bättre här, eller hur?

Antagligen vill regeringen påminna oss om skillnaden mellan "vi och dem", som att det behövdes.

Kolla inslaget här. Det ligger nog kvar en dag i alla fall, trots att det är TV4:s hemsida.

Missa inte att lyssna på...

...utrikesdebatten som pågår under onsdagsförmiddagen, alltså nu.

Då har du möjligheten att höra Carl Bildt säga: ingenting. Den chansen får du inte missa!

söndag, februari 11, 2007

Siffrorna har kommit!

De flesta av borgarnas förändringar av ersättningsnivåer, AMS-åtgärder och utbildningsmöjligheter trädde i kraft vid årsskiftet. En månad senare har de nya arbetslöshetssiffrorna kommit och följande punkter kan fastställas.

1. Den öppna arbetslösheten fortsätter ned och i slutet av januari var 210000 personer, 4,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, vilket betyder 37 000 personer förre än samma tid förra året.

2. Sedan 1970, när mätningarna påbörjades, har aldrig så många nya jobb, hela 75 000 stycken, rapporterats in under en januarimånad. Kan det bero på konjukturen?

3. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten för unga markant. Mätningarna visar en fördubbling av unga under 25 år i långtidsarbetslöshet det senaste året. Förklaringen: borgarna har minskat de arbetsmarknadspolitiska program kraftigt. Av de unga har bara 6-7 procent eftergymnasial utbildning. Kanske har högre utbildning en viss inverkan alltså? Hoppet står nu till regeringens jobb- och utvecklingsgaranti och jobbgaranti för unga.

(Källa: AMS)

lördag, februari 10, 2007

Urban B

Svenskt näringslivs Urban Bäckström intervjuas i Ekots lördagsintervju. Han har det lite svårt och intervjuaren Tomas Ramberg låter honom inte komma undan.

Intressant.

fredag, februari 09, 2007

Milton Frihetsson

Jag gick in på Fredrik Malms blogg där han kommenterar och tydliggör vad han egentligen menade med USA in i Iran. Till ett av inläggen har Milton Frihetsson skrivit en kommentar.

Jag säger bara besök hans blogg!

Übernyliberal är bara förnamnet!

torsdag, februari 08, 2007

BT:s hemsida

Är det någon som kan begripa varför Borås tidnings hemsida ska vara så dålig?

- Få insändare publiceras, i dagens tidning skriver man dessutom IHOP två insändare. Intressant grepp.

- Minimalt med artiklar läggs ut på nätet

- Bilder är underprioriterade, förutom bildspecialen på kastanjen på Stora torget idag. Varför nu det var så intressant??

- Uppdateringen är kass.

- Texterna innehåller ofta felskrivningar, eller felaktigheter rent textmässigt.

Som boråsare på distans blir detta en klart irriterande faktor men jag kanske får skylla mig själv.

Kloka Mona!

Nej, inte Sahlin!

Nu snackar vi Mona Nasser-Aldin. På sin blogg tipsar hon om en artikel av Robert Fisk. Han är reporter på the Independent och har levt i och rapporterat från Mellanöstern i 25 år nu. Ni kan läsa alla hans artiklar här. För en bredare och djupare analys av situationen i Mellanöstern.

Stockholms stadsteater får besök av denne djupsinnade reporter den 9 maj, om ni har vägarna förbi.

Kanske borde Fredrik Malm ("Jag säger inte USA ut ur i Irak, jag säger USA in i Iran") läsa och lyssna på denna journalist."

Lyssna på Malm i Studio Ett.

Magkänsla om samförstånd

Johan H talar om magkänslan när det kommer till kollektivavtal. Självklart är det intressant hur människor i allmänhet har uppfattat fackets blockad av restaurangen Wild n' Fresh. Det är därför viktigt att klargöra några saker.

1. Sofia Appelgren hade beslutat att sälja sin restaurang redan innan facket införde blockad.

2. För Appelgren handlar detta tydligen om en annan form av övertygelse än ekonomisk oförmåga, som jag har förstått det. Hon skulle mycket väl kunna teckna ett avtal med de fackliga villkor som arbetsmarknaden ingått, men hon ville inte. Citat från DN:

"Jag har titta på avtalet. Det garanterar lönen 87.90 ungefär, mina anställda har 95 kronor i timman. Det reglerar obekväm arbetstid och helgarbete, men vi har inget sådant. Saluhallen stänger klockan sex och på lördagar jobbar bara jag. "

Alltså är inte avtalets lägsta villkor något problem för Sofia Appelgren. Hon tycker däremot att det är synd att högern tagit chansen att göra henne till offer.

3. Talet om att man tvångsansluter anställda är fullständigt fel och ett okunnigt resonemang. Det enda som facket gör är att arbetsgivaren måste uppfylla minimikraven i detta avtal. Om de anställda vill gå med i facket eller inte får de bestämma själva. Oj, plötsligt blev det valfrihet, inte David v.s. Goliath.

Min magkänsla säger att vi måste hålla fast vid att arbetsgivare uppfyller minimikrav på arbetsmarknaden, eftersom de utgör grunden för samförståndet på arbetsmarknaden. Dessutom har denna konflikten resulterat i att flertalet restauranger i Göteborg kontaktat facket för att de vill ingå kollektivavtal. De vill inte skapa konflikt utan följa de regler som arbetsmarknadens parter kommit överens om.

onsdag, februari 07, 2007

Kollektiva avtal innebär balans, Maud.

I gårdagens Rapport 19.30, efterlyste Maud Olofsson, vår näringsminister, en balans i agerandet på arbetsmarknaden. Hon kommenterade nyheten om att Wild n' Fresh stänger sin restaurang.

Balans???
Är inte förhandlingar och överenskommelser det som kännetecknar avtalen på svenska arbetsmarknad. Den som många hyllar som den bidragande orsaken till att vi har haft minimalt med konflikter på arbetsmarknaden i jämförelse med andra länder. Den som många bekyller som feg och som ett en förlamande faktor till fackets arbete.

Är inte denna balans Sveriges signum?
  • Samförståndet mellan facket och arbetsgivarna.
  • Upp till arbetsmarknadens parter.
  • Tecknandet av kollektivavtal.
Inte alla koppar i skåpet där inte.

Förresten vill den f.d. restaurangägaren jobba med mänskliga rättigheter i framtiden. Hon lär nog stöta på det här med fackliga rättigheter då. Jobbig konfrontation det kommer att bli.

tisdag, februari 06, 2007

Feminismen är på väg tillbaka


Den går i vågor, feminismen.

Den fick motvind under år 2005, men den försvann inte. På grund av, eller tack vare borgarnas politik är jag övertygad om att den kommer att vinna ny mark. Faktum är att den inte kan undvikas längre. Även om nyhetsmedia inte gör de djupaste analyserna av vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster så finns det en ny ingång till frågorna.

Borgarnas anti-feminsitiska och destruktiva politik ger den feministiska rörelsen luft under vingarna, vatten på sin kvarn, kött på benen, eller hur man nu vill uttrycka sig. Jämställdhet är inte något alla håller med om och vill skapa. Borgarnas retorik är ihålig och ilskan som skapas av detta är ett konstruktivt motstånd.

I den tidigare regeringen fanns en konsensus om att så mycket mer skulle göras på jämställdhetsområdet. Problemet var att det gick för långsamt, att för få socialdemokratiska företrädare vågade driva frågorna och att vi inte var trovärdiga i många besvikna väljares ögon. Vänstern hade retoriken men inte utrymmet och miljöpartiet ville ha vårdnadsbidrag-light i kombination med deltidsarbete (inte särskilt förankrat i partiet som jag förstod det).

Inom socialdemokratin finns en enorm kraft av människor som brinner för rättvisa och jämlikhet mellan könen. Borgarnas provokation skapar, åtminstone för min generation, ett unikt läge att fylla möten, insändarsidor, bloggar och radioetern med diskussioner om och krav på ett större politiskt ansvarstagande för en feministisk politik.

För några veckor sedan gick Fi-dokumentären "Viljornas kamp". Dokumentären påminde mig om möjligheten att konkretisera en vision. Det här tror vi på, vi vet att många upplever samma sak, vi är trötta på att lyssna och anpassa oss efter vad de andra partierna ska göra, eller inte göra. Det är dags för ett feministiskt initiativ. Dokumentärern är ett exempel på den fria viljan att förändra något, den demokratiska rättigheten att göra det och det faktum att detta bara har börjat.

Hundra år av jämställdhetskamp är bara början, även om så många paradoxalt nog säger att det "borde" vara jämställt. De röster som generat skrattar åt och förlöjligar Feministiskt initiativ kommer märka att tiden kommer i kapp dem och då kan de stå där och säga att det "borde" vara jämställt. De kommer bara uppfattas som ihåliga.

Socialdemokratin ska driva frågor om jämställd föräldraförsäkring, jämställda löner, integrerad arbetsmarknad, avskaffandet av våld mot kvinnor m.m. Och perspektivet ska genomsyra hela politiken, varje fråga som diskuteras och varje beslut som tas. Det finns så oändligt många medlemmar i partiet, facket och sidoorganisationerna som har visioner om hur detta ska göras. Rebella är ett exempel.

Feministiskt initiativ är inspirerande. De är en förebild i en av feminismens vågor. Dessutom får de 400 000 kr i etableringsbidrag i år. Nii vet väl att pengar ger inflytande och makt.

måndag, februari 05, 2007

Garthon beskriver ett "tragiskt urartat parti"

Per Garthon, lämnar mp:s ledning. Det blev ju inget regeringssamarbete så då behövs han inte längre, enligt honom själv eftersom mandatet han fick av kongressen förra våren handlade om att vara ett stöd i regeringsförhandlandet.

På DN Debatt ger han en sin syn på rikspolitiken de senaste 20-30 åren. Intressant med en samtida politisk tillbakablick. Det är nästan som att han flaggar för att memoarerna kommer under nästa år.

Hur det nu än blir med det, eller med det rödgröna samarbetet år 2010, är artikeln mest underhållande tack vare Garthons beskrivning av folkpartiet som han var medlem i från 16 års ålder och 20 år framåt.

Han skriver:
"Jag och några med mej ville återknyta folkpartiet till dess sociala, radikala, ja till och med revolutionära frihetsideal med rötter i franska revolutionen. Det kunde någon gång se ut att lyckas, men var antagligen en illusion. De flesta av mina vänner lämnade folkpartiet och liberalismen redan i samband med 1968-revolten eller senast i början av 1970-talet. Själv höll jag ut hela det årtiondet, inklusive en riksdagsperiod. Men till slut blev det övermäktigt.

Den så kallade socialliberalismen var bara en tunn fernissa över en bastant, småreaktionär småborgerlig högerpolitik av värsta moralpopulistiska slag - vilken efter Bengt Westerbergs avgång som fp-ledare i mitten av 1990-talet har tillåtits breda ut sig och nu, som alla vet, utgör huvudfåran inom det tragiskt urartade partiet."


Läs hela artikeln här.

Frågan är hur länge Birgitta Olsson ska stå ut. Har ni hört henes argumentation i vårdnadsbidragsdebatten? Klockrent!

söndag, februari 04, 2007

Lena, min Lena!

För första gången på länge sitter jag för mig själv och skrattar högt! I annat fall är det bara Jonas Gardell eller Hey Baberibas imitationen av Victoria som resulterar i aspgarv. Men nu har det faktiskt hänt igen. Lena Sundströms "Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar" är orsaken, "nu med valextra!"

Ta bara den inledande delen om elmarkanden. Hur absurt är det inte att man kan bli tvingad att betala någon anans elräkning eller hur man annars får elen avstängd. Hur stort är valet på denna marknad när jättarna Eon, Fortum och Vattenfall fullständigt dominerar? Och vad tog argumentet om att ökad konkurrens skulle sänka priserna vägen när det i själva verket har stigit? Dessutom, hur lyckades Europas samlade politiken år 1984 gå från insikten om alkoholskattens viktiga betydelse för minskad alkoholkonsumtion till medlemskap i the European Beer Club?

Men det är inte bara absurditeterna som är intressanta och lärorika utan Lena Sundströms härliga och drastiska liknelser mellan det lilla och stora som får mig att kikna av skratt. Eftersom jag har mer än sju åttondelar kvar av boken ser jag med optimism på framtiden! Tack Tomas, som gav mig boken!

torsdag, februari 01, 2007

Tänk på din pension 25-åring!

Igår hörde jag att man förlorar 40 procent av pensionen på att komma ut i arbetslivet som 30-åring i jämförelse med en 25-åring. Eftersom jag tillhör de här veliga personerna som dessutom vill upptäcka lite annat än att bara gå direkt från gymnasium till högre studier kommer jag vara närmare 30 år än 25 år när/om jag får ett jobb.

Så det var bara att göra slag i saken. Jag har tecknat en privat pensionsförsäkring. Sossarnas pensionsuppgörelse tillsammans med borgarna är ingen lysande reform. Det erkänner ju t.o.m. Göran P. De unga kommer att bli förvånade över hur lite de får i pension när de blir gamla, lär han ha sagt i någon intervju.

Därför har jag nu den tryggaste av alla tryggaste försäkringar, s.k. traditionell pensionsförsäkring som innebär att det är räntebärande. Jag har inte tecknat något återbetalningsskydd, för jag räknar inte med att dö än och jag har heller inga barn som kan ärva mig, men avgifterna är låga och det viktigaste av allt: pengarna placeras bara i papper som följer särskilda etiska och miljömässiga riktlinjer. I det företaget har jag också placerat mina ppm-pengar från arbetstiden i hemtjänsten.

Nu ska ytterliga 200 kr föras över varje månad via autogiro, motsvarande två av Birkastans godaste pizzor och två öl. JA, det är ju bara att välja som sagt, lille vän. Eller du tror åtminstone att du väljer, men i självaste verket är du bara ett hjul i det kapitalistiska maskineriet som snurrar allt fortare och där tredje vägens sossar ser sig som smörjmedel.

Husdjur och psykisk hälsa

Att husdjur har en positiv inverkan på människors psykiska liv är ingen nyhet. I allt fler sammanhang och på olika institutioner provas numera aktiviteter med hund alternativt katt för att skapa en bättre stämning, skapa trygghet och förbättra verksamheten. På äldreboenden och fängelser berättar de boende och internerna om hur bra det känns att bli omtyckt och ha ett ansvar över någon och att få tillbaka så mycket kärlek.

Kanske var det så svankvinnan i Stockholm kände det. Aftonbladet skriver idag om en kvinna som förvarade elva svanar i sin etta på Kungsholmen. Fåglarna hade hon tagit på olika platser i Stockholm. Hon förde loggbok över varje svar och de hade sina personliga matskålar etc. Vissa skulle kalla det galenskap, men det är viktigt att se människan bakom denna handling. Polisen konstaterar att svanarna verkade ha haft det relativt bra med mat, vatten och omtanke, men självklart har kvinnan begått ett brott. Ett desperat sådant.

Det är synd om människorna.