tisdag, mars 06, 2007

Mobila förskolor

(Foto: Heliantshus)

Om några veckor går mitt flyttlass (några kassar och en dator) till Vårby gård. Gårdagens nyhetsprogram rapporterar om mobila dagis som utgår från, ja just det, Vårby gård. På grund av platsbrist åker 20 barn har förskolans vanliga lokaler bytts ut mot en buss. Barnen åker på utflykter och är ute stora delar av dagen. Det är ju bra eftersom barnen behöver mer fysisk aktivitet och friskt luft i kontrast till dator- och tv-samhället. I bussen äter, fikar, vilar och pysslar barnen.

Förskolelärarna i nyhetsinslagen verkade alldeles lyriska. Och visst låter det bra med mer verksamhet utomhus. Barn på utomhusdagis är mer friska än andra förskolebarn. Men faktiskt, om det hade varit 1 april hade jag trott att det var ett skämt. Barnen ska vara i en BUSS!?! Varje dag?!?!

Verksamheten drivs av Förskoleteamet Helianthus AB som komplement till bolagets deras "enskilda" förskola. Sedan år 2002 har de varit uppdragsgivare i Huddinge kommun och utvecklar nu sin verksamhet.

Även moderaterna i Göteborg är intresserade.
- Jag tycker det är en bra idé som både stimulerar den pedagogiska utvecklingen men framför allt ett sätt att korta kön till barnomsorgen. En mobil förskola är enklare att starta upp jämfört med att bygga nya, dyra permanenta lokaler, avslutar Kristina Tharing (m).

Är detta höjden av flexibilitet?

Inga kommentarer: