tisdag, mars 20, 2007

Sahlin v.s. Reinfeldt

Debatten igår var mest en försiktig "om jag får känna på dina biceps så får du känna på mina". Sahlin lyckades göra flera tydliggöranden av skillnaderna mellan socialdemokraterna och moderaterna. Samtidigt var hon ödmjuk i sin framtoning och det tror jag tilltalar många människor. Reinfeldt försökte ju sitt gamla vanliga "jag och mina vänner i Alliansen", och lät inte just det ganska töntigt nu såhär ett halvår efter valet och flera interna angrepp?? Och sedan sa han att vårdnadsbidraget inte var så märkvärdigt utan "mycket begränsat", det som kd lyfter fram som den optimala valfriheten. Hmm...

När det gäller miljöfrågan måste vi hitta en annan ingång. Reinfeldt kommer att säga att Sverige redan gör mycket, vi måste trycka på med konkreta förslag, annars låter det som att vi tycker likadant i denna fråga, och det gör vi inte. Tydliggör motsättningarna mer, Sahlin!

Intressant var när Reinfeldt sa att "vi inte har råd" med en hög a-kassa. Utan att resurser ska satsas på jobbskapande åtgärder. Han lyckades inte komma undan Sahlins fråga om varför regeringen i det läget inte har råd att satsa på att utbilda/ombilda den arbetskraft som står utanför arbetsmarknaden men som exempelvis industrin och vården skriker efter. Vart tar pengarna vägen egentligen? Reinfeldt kallade dessutom skatteavdraget av hushållsnäratjänster för en jobbåtgärd och det är årets bluff. Få jobb kommer att skapas men oerhört mycket pengar kommer att satsas, det är resultatet av den finska reformen. Och tänk själva, det kommer att vara ett begränsat antal personer som väljer tjänsten och denna typ av service är lågproduktiv. Om Reinfeldt ser subventionen som en jobbskapandeåtgärd då är han dummare än vi trodde.

Däremot tyckte Sahlin att jobbavdraget verkade intressant. Det är bara att studera resultatet nogrannt.

Ytterligare en stor bluff är ju den här tusenlappen som Reinfeldt viftade med i valrörelsen. Vi har ju redan kunnat avslöja detta och nu kryper han till korset och menar att två LO-arbetare i en familj sammanlagt tjänar 1 000 kronor. Det är ju nästan samma sak, eller hur?

Här var Sahlin lysande, för hon sa att LO-familjen med all säkerhet var beredd att avstå någon hundralapp för att en arbetslös f.d. arbetskompis skulle kunna få 1000 kr högre a-kassa. För det är ju så omfördelningen ser ut. Och solidariteten. Solidaritet är inte något man är lite grann. Precis som man inte är lite gravid. Det sista är taget från talet i söndags.

Annars tyckte jag som sagt att hennes framtoning i det stora hela fungerade och människor lyssnar på henne men ju mer vårt parti formulerar sin politik och ju närmare valet vi kommer ju mer konfrontation och konflikt vill i alla fall jag se. Det får inte bli mys-pys och kompiskänsla i politiken då kommer skillnaderna aldrig fram.

Upp trälar ut i alla stater...Ta tillbaka frihetsbegreppet!

Inga kommentarer: