måndag, mars 26, 2007

Oemotsagda gubbar I

A-ekonomi hade med två fantastiska högergubbar ikväll. Oemotsagda. Jag tänkte att det kunde vara värt att uppmärksamma detta. Särskilt nu när jobbdiskussion i Sverige ser ut som det gör. Vi kör en gubbe idag, och en i morgon. Håll i er nu!

Gubbe 1:
Marian Radetzki är nationalekonom och oljeexpert. Han försvann från Sverige på 90-talet sedan Janne Josefsson intervjuat honom i Striptease. Har ni sett den? Om inte kolla här. Han hävdade att för att lösa arbetslösheten måste lönerna sänkas. Totalt 5 000 kr skulle man få, om man var okvalificierad arbetskraft. Att börja på låga lönenivåer innebär, enligt Radetzki att man tar sig senare kommer att ta sig upp på lönetrappan. Men tittar man på exemplet USA är bevisen de motsatta. Låga ingångslöner betyder inte alls att man få en bättre löneutveckling. I stället har jobb av det slaget en inlåsningsmekanism, det krävs nämligen fler än ett jobb för att försörja sig, det finns ingen tid till utbidlning eller kompetensutveckling.

Hur kommer livet att se ut för de som tjänar 5 000 kr, frågar Janne Josefson? Det kommer att bli knappert, svarar Radetzki. Se hur vi hade det för 40 år sedan, då levde man knappert och accepterade det. Ett tips från nationalprofessorn är att fler människor borde bo ihop, för att kunna betala hyra. Två, tre familjer i samma lägenhet är inget problem.

Finns det ett etiskt problem, frågar Josefsson? Alternativet är att leva med den höga arbetslösheten, svarar Radetzki, och slår tillbaka med att det är politikerna som har sagt att arbetslösheten är det ondaste av ting. Enligt honom är demokratin en försvårande omständighet för att skapa sysselsättning, eftersom politikerna inte vågar genomföra hårda åtgärder på arbetsmarknaden.

Människor ska lyfta sig själv i håret, tack vare låglönejobb, menar Radetzki. Mer dynamik på arbetsmarknaden är hans vackra formuleringen. Bättre med fattigdom än inflexibilitet som finns på svensk arbetsmarknad. Det är de hungriga lejonen som jagar bäst. Hungern driver människor att förbättra sina kompetenser. Det är djungelns regler som ska gälla även i Sverige. Så uttrycker han sig, den käre Radetzki. Därefter råkar ahn berätta att han anlitar en polsk städerska svart, för 40 kr i timmen. För det är ju marknadens pris, som hans kommentar lyder.

Aftonbladet skrev år 2006 att Radetzki dessutom avskaffa svenska språket.

DN skrev i augusti 2006 att Radetzki menar att det inte finns någon risk för sinade tillgångar på olja. Det var även angående oljepriset han fick uttala sig i A-ekonomi. Bygg ut oljetillgångarna utanför OPEC är hans lösning.

Det är värt att komma ihåg att det han sa på 90-talet uppfattades som fullständigt vansinnigt och att vi idag har en regering som i praktiken genomför hans teorier. Det är dags att vakna upp svenska folket!

1 kommentar:

verdox sa...

Jo jag är vaken så en i Sverige är i alla fall det..Men det är svårt att väka folket..