lördag, april 07, 2007

Att rusta upp polis- och rättsväsendet

Borås egen riksdagsmoderat, och tillika f.d. kommunalråd och polis, har sedan valet förra året flitigt skrivit insändare i Borås tidningen om vad den moderatledda regeringen genomför för politik. Själv är Ulf Sjösten gruppledare i finansutskottet, inte dåligt, och tillsammans med olika personer beroende på insändarens ämne får han ut den politiska agendan direkt till sina väljare och några till. Det är skickligt.

Alla insändare är ungefär lika långa, precis så långa som folk orkar läsa. De inleds med den klassiska verklighetsbeskrivningen som "alla känner igen sig i". Sedan levereras en summa pengar och en eller två lösningar som ska frälsa Sverige. Effektivt som sjutton! Eller populistiskt samt vilseledande?

När jag läser dagens insändare dyker några klassiska "saker jag inte förstår"-grejer upp.

1. "Under lång tid har det svenska rättsväsendet blivit sämre."
Jo, så är det ju. Det vet vi ju. Det säger ju alla. Fast jag kan inte låta bli att fråga mig: Är det verkligen så? Vem säger det? Därför gick jag in på BRÅ:s hemsida och kollade statistiken för år 2006. Följande kunde läsas:

- antalet personuppklarade brott (216 000 st) hade ökat med 7 procent.
- både personuppklarade narkotika- och våldsbrott hade ökat.
- 110 000 personer blev skäligen misstänkta för brott, vilket är en ökning med 3 procent.
- 1 225 000 brott anmäldes förra året, vilket är en minskning med 1 procent.
- 27 300 färre bilbrott begicks.

Visserligen är detta ingen långsiktig bild, så jag ska be att få återkomma med fler siffor och analyser i nästa vecka. Men rättsystemet verkade inte enligt BRÅ har spårat ut helt i alla fall. Skönt.

2. "Regeringen tillför ytterligare 1500 miljoner kronor redan i år till rättsväsendet, där den största andelen tillförs polisen."

Det är lite problematiskt att siffrorna inte går att jämföra med den totala budgeten, och inte eller hur mycket större satsningen är i förhållande till tidigare budgetår.

Vad är 1 500 000 000? Jo, hela 1,5 miljarder. Jäklar! Mycket pengar! På regeringens hemsida står det att hela rättsväsendets budget ligger på 30 754 000 000 kr. Alltså, 30,7 miljarder.

Enligt polisens årsredovisning 2006 förbrukades 15 430 000 000 kr på anslag 44:1 Polisorganisationen. Innebär då regeringens satsning nästan en ökning av polisens budget med 10 procent? Kanske, om jag nu har förstått det rätt.

3. "I resursförstärkningen ingår därför ett tydligt mål om 20 000 poliser fram till år 2010."

Härligt ,vi ska få 20 000 fler poliser i Sverige. Eller??? Se upp för syftningsfel sa alltid min lärare i skolan. Siffran betyder ju "naturligtvis" det totala antalet poliser. Men det är svårt att få en uppfattning om hur mycket 20 000 poliser verkligen är. Det låter ju så bra med "reursförstärkning" i tusental. På polisens hemsida finns personalstatistik. Där står det att 17 691 poliser var anställda i juni 2006. Ytterligare 7 582 civila jobbande inom polisen. Om insändarskribenterna nu menade att vi skulle ha TOTALT 20 000 poliser år 2010 så innebär det en ökning med 2 309 poliser på tre år. Jag minns från valrörelsen att polisen hade ökat med 4 000 poliser de två senaste mandatperioderna. Är verkligen denna resursförstärkning i det perspektivet så enorm som insändarskribenterna hävdar?

4. Vidare fortsätter insändaren med att berätta hur utredningar har startats för att "se över" olika områden inom rättsväsendet. Ofta brukade moderaterna i opposition kritisera sosseregeringen för att bara utreda och inte satsa. Nu sitter de där själva. Det finns ett värde i att utreda innan man förändrar. Det kallas evidensbaserat arbete.

5. Avslutningsvis ska straffsatserna naturligtvis öka. Det har vi hört från Beatrice Ask tidigare i veckan. Detta genomför man UTAN några belägg för att högre straff skulle minska brottsligheten. Det är intressant hur insändarsrkibenterna buntar ihop våldsbrott, sexualbrott och terroristbrott. Som att Sverige skulle ha något att säga till om i det läge ett terroristbrott begås i Sverige. Det sköter nog USA om ska ni se, Sjösten och Hammarbergh. Don't worry!

6. Tyvärr presenterar skribenterna inga förslag på FÖREBYGGANDE insatser. Det är ju inte så intressant, när man vill vara populist.

4 kommentarer:

Jonas Ryberg sa...

Grymt bra skivit, skummade också igenom artikeln och tyckte den lät väldigt populistiskt.

rikard sa...

Visst är moderater populistiska, men rättväsendet i Sverige har STORA brister. Kolla lite statistik på www.polisen.se. Bara 16& av vardagsbrotten klaras upp.
Svensk polis sjkuter i hjäl fler än både i norsk och dansk polis per år. Svensk polis döms nästan ALLDRIG för uppenbara övegrepp i domstol. Det finns kommuner i Värmland där det tar en hel timme innan polisen kan komma om de är akut! Där får innevånarna jaga brottslingar själva!

Vi behöver många fler poliser, framförallt poliser som utreder varddagsbrott. Vi behöver klara upp fler brott. Straffen är nog okay som de är men ibland kanske vi behöver använda den övre delen av straffskalan istället för den lägre. Naturligtvis måste vi också satsa kraftfullt på att förebygga brott genom satsningar på unga som hamnat snett, bekämpa arbetslösheten osv.

Sen kan man altid diskutera polisens prioritering. Ibland har dem satsa som tema att bötfälla folk som inte har cykelbelysning eller cyklat på trottaren. Låt den svenska polisen sätta dit riktiga brottslingar istället för cyklister. Sen kan vi ju också nämna dem resurer som läggs på att exempelvis utreda mål som den starkas tanten som lämnade en stekpanna för att den inte gick i containern. En annan gång läste jag att en kvinna hade blivit kallade till förhör! för att polisen hade hittat en sönderriven tidning med hennes adresslapp när dem utredde att annat nedskräpningsmål på soptippen. Ibland undrar jag om inte polisen gör meningslösa utredningar för att bättra på den uppklarade statstiken. Läs gärna nått av GW Person. En mycket klartsynt person!

Johanna Falk sa...

Jag är absolut beredd att kritisera polisen på flera områden, inte minst hur bristfällig t ex polishögskolan är. Jag vill göra det på saklig grund och nöjer mig inte med att skriva att "allt är fel och katastrof".

Vad jag i huvudsak ville belysa med inlägget var hur moderaternas siffror i artikeln "låter så stora" och att deras politik skulle vara en jättesatsning, vilket verkligen inte är sant! det finns inga enkla lösningar på stora problem och jag anser att de för väljarna bakom ljuset när de skriver som de gör. Populism, helt enkelt.

Visst behöver vi klara av fler brott, vi kan aldrig bli nöjda, men när siffrorna visar att uppklarade brott faktiskt ökar kanske vi ska ta till oss det och bygga vidare på en bra utveckling istället för att säga att allt är katastrof.

Vi ska dessutom satsa på unga innnan de hamnar snett, där har samhället en jätteuppgift.

Att använda den övre straffskalan visar inte, internationellt sett, att färre brott begås.

Jag gillar Leif GW Person starkt!

rikard sa...

Okay förstår vad du menar bra att vi är eniga om att det finns mycket att förbättra när det gäller polis och rättsväsende.

Dock tror jag det är viktigt att vi pratar mer om trygghetsfårgor både i nästa valrörelse och fram till dess. Bodström har dock pratat en del om såna här frågor. Frågan är dock vilken linje vi ska välja Bodströms hårda linje eller vår gamla mer humana linje.

Det var faktiskt vi socialdemokrater som förde fram begreppet human kriminalvård här i Sverige. Dock skärptes kriminalvårdslagarna kring frigivning och likande på 90-talet och vi gick en väg mot allt hårdare straff.

Tror också att mycket behöver göras med polisutbildningen. Mer om IT brott, bedrägerier och EKObrott. Fler specialutbildade poliser med annan civil utbildning som företagsekonomi och liknande behövs också. KAnske behöver polisen rekrytera fler civil anställda såsom revisor och jurister. Mångfald inom polisen är också en viktigt fråga.