torsdag, april 19, 2007

"Burmeserna är mycket glada"


Ett resereportage i Aftonbladet publicerades i förra veckan. Om Burma, "eller Myanmar som det officiellt heter". Enligt reportern kallar länder i väst fortfarande landet för Burma, "namnet som det en gång fick av den brittiska kolonialmakten". Nu är det så att det faktiskt är ett politiskt ställningstagande vilket namn man väljer. Burmavänner väljer inte namnet Burma för att det är en del av kolonialmakten, utan för att den demokratiska oppositionen själv benämner landet så.

Ett stycke i artikeln är extra intressant:
"Golden rock har också en livlig kafé- och affärsgata. Vi slår oss ned med te och läckra skaldjurssnacks och kommer i samtal med en bordsgranne, en man som talar engelska. Han, liksom flera andra vi talade med, är skarpt kritisk mot militärdiktaturen.
– Generalerna som styr oss är dumskallar. Jag vill bort härifrån, Europa är min dröm. Att utbilda mig inom databranschen och kunna skicka hem pengar till min familj, säger han.
"

Hmm, det där med livlig kafé- och affärsgata låter intressant och med största sannolikhet uppbyggt och betalt av militären för att ge turisterna en bild av landet som en civiliserad "demokratisk" stat. Att bordsgrannen "råkar" snacka engelska och vara kritisk till regimen känns inte alls riggat, nä nä. Om reporten läst på skulle han vetat att det vimlar av spioner i landet. Turisterna är ständigt bevakade av någon.

Reportern lyfter upp frågan om det är rätt eller fel att åka dit, men verkar helt klart landa i att det är ok.
"Det är mycket tveksamt om en turistbojkott skulle försvaga diktaturen. Och det råder ingen tvekan om att många burmeser är mycket glada för att turisterna kommer. Primärt för att det ger små köpmän och hantverkare en chans att förbättra sina magra inkomster. Men också för möjligheten att få komma i kontakt med och prata med utlänningar."

Burmeserna är "glada" att turister kommer dit. Vänd på meningen: Skulle burmeserna bli förbannade för att turister kom dit. Knappast.

"Inkomster" till köpmän och hantverkare. Jo, dem inkomsterna hamnar ju i slutändan hos militären, eftersom köpmännen är okejade av regimen. Trodde reportern verkligen att han upplevde ett sponant Burma? Insåg han inte att de områden som är till för turister är noggrant planerade för utlänningar.

Det är alltså ok att åka till Burma, enligt honom. För om man gör som reportern, binder för ögonen, stoppar vadd i öronen och håller handen för munnen, jo då kan Burmas militärdiktatur sitta kvar ett bra tag till.

Tack, Aftonbladet!

p.s.
På något sätt är det sjukt att människor åker till andra sidan jorden för att semestra i militärdiktaturer när de oroar sig så mycket över att Sverge har blivit ett allt våldsammare samhälle.
d.s.

Inga kommentarer: