måndag, april 30, 2007

Bostadspolitiken till salu!

Bostadspolitiken är ett av samhällets absolut viktigaste verktyg i kampen mot klassamhället. Men rätten till bostad blir mer och mer underordnad och hotad av av marknadens intressen.

Redan här kanske du slutar att läsa. "Nej, inte det tjatet igen! Vilken verklighetsflykt, hon ägnar sig åt! Man måste ju köpa och sälja, konkurrerande marknader är den ekonomiska liberalismen grundelement, ju. "

Men jag tar mig rätten att fly från "verkligheten" och "den enda vägen", den som alltför många har gått in på, SAMTIDIGT som de kritiserar hur samhället blir hårdare och omänskligare. " Idag är det halvårsrapporten som styr", sa en person till mig under en diskussion i påskas. Och jag är beredd att hålla med.

Min mest grundläggande kritik mot EU ligger just där: Konkurrensen före människans rätt till...ja, ganska många saker. Så låter det ju inte när EU-vännerna talar om ett socialt Europa, men det är svårt att tro på ett socialt Europa när det mesta ska underställas marknaden, även om valinformationen från våra socialdemokratiska EU-parlamentariker skriver "full sysselsättning" och "socialt Europa" i varenda mening.

Jag tror också att det finns en mängd frågor som Europas länder måste samarbeta inom. Jag är inte dum. Men vad spelar samarbete för roll när de grundläggande ekonomiska förutsättningarna är gjutna i sten? Vad spelar det för roll när kommissionen säger sitt och hävdar att allt statligt stöd är konkurrenssnedvridande?

Dagens exempel är just bostadsmarknaden och allmännyttan. Läs här om hur Odell ska försvara allmännyttan, nu när Fastighetsägarna har gjort två anmälningar till EU-kommissionen, "för att Sverige ger otillåtet statsstöd till de kommunala bostadsbolagen och därmed snedvrida konkurrensen". Mest troligt är att någon form av övergångsavtal tecknas, där man från svenskt håll egentligen inte vet vad man kommit överens om. Den som lever får se.

Återkommer med en fallstudie.

torsdag, april 26, 2007

Vårflammeskandalen fördjupas!

Nu har även två lärare på Sven Eriksson skolan reagerat, enligt BT:s nätupplaga. Äntligen! En av dem är faktiskt min gamla svensklärare, och jag gick i en av hans första klasser. Vi tänkte ofta att han måste undrat vart han egentligen hade kommit. Schysst att han agerar nu!

De anmäler Vårflammans annonser till Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK). Klockrent!!!

Med motiveringan "Vi anser att flera av annonserna bygger på klassisk sexism, förlegade könsroller, samt är nedvärderande och objektifierande för kvinnor". Klockrent igen!!!

1 maj i Svenljunga

Det slog mig just att det traditionella 1 maj-firandet i Svenljunga inte kommer att följas av mig i år. Hmm, lite trist...

Där finns en himla trevlig arbetarekommun som jobbar och står i med plakat och fika flera timmar innan avmarsch, och sedan dyker den stora och fina orkestern upp och den stående frågan om vilka som är flest, musikanterna eller demonstranterna, ställs, med ett litet leende på läpparna. Sedan marscherar vi genom samhället, till svängiga trumtakter.

Självklart hålls tal. Första året höll Roland Andersson ett tal om förbättringarna som kunnat genomföras inom Västra Götalandsregionen och andra året tydliggjorde Phia Andersson skillnaden mellan rött och blått. Själv har jag faktiskt fått äran att hålla SSU-talet där vid båda tillfällena.

Självklart dyker också underbara Sonja Fransson upp!

I år tänkte jag hänga i Huddinge C istället och kolla vad partiet och LO fixat. Om man tar med sig annonsen i lokaltidningen får man fika i ABF-huset. Trevligt!

onsdag, april 25, 2007

Vårflamman i sitt esse!

Nu börjar även annonsörerna i Vårflamman få kalla fötter, rapporterar Borås Tidning och redaktionen skyller i från sig. På min tid gick vi runt och frågade de olika företagen som annonserade i tidningen hur de ställde sig till det sexistiska budskap som deras annonser förknippades med.

Flertalet blev ganska osäkra och kontaktade sedan Vårflammans redaktion och klagade. Då fick vi i Lysistrate en sjuhelsikes utskällning av dåvarande kårordförande. Han tyckte att vi skulle tänka innan vi talade.

- Jo, det var ju det vi gjorde, svarade vi, och log.

Nedan kan du se finfina exempel på annonser från år 2006 respektive år 2007. Helgött, eller gubbsjukt!?







Gymnasiechef tar avstånd från Vårflamman

För andra dagen i rad publiceras nyheter som får mig att säga: Vad var det jag sa?

Idag är det Borås tidning som rapporterar om att tidningen, eller blaskan, Vårflamman får kritik av skolledningen som anser den vara sexistisk och inte stå för de värderingar som skolan vill förknippas med. Gymnasiechefen Lars-Göran Norvén uppger att han haft samtal med redaktionen men att de bara hänvisar till gamla traditioner hela tiden.

Under min tid på Sven Erikssongymnasiet startade jag och ett tiotal andra elever en feministisk förening som hette Lysistrate. Vi ifrågasatte bl.a. just Vårflamman. Som svar på vår kritik fick vi alltid höra, både från skolledningen och redaktionen att innehållet i tidningen "tillhörde skolans traditioner".

Även på min tid var Lars-Göran Norvén gymnasiechef. Man kan undra hur det känns nu när tiden även hunnit ikapp hans skola, och han får smaka på sina egna gamla argument.

Jag säger bara: Vad var det jag sa?

tisdag, april 24, 2007

Sjuksköterskeutbildningen under lupp!

Ta gärna del av Högskoleverkets granskning av sjuksköterkeutbildningen i Sverige.

Kanske slipper jag nu iderligen svara på frågan varför jag valde att hoppa av utbildningen vid Borås högskola efter 1,5 år. Mitt diplomatiska svar brukar vara att jag hellre ville ha "ett samhällsvetenskapligt perspektiv på sjukdom och hälsa och ett befolkningsperspektiv istället för ett individperspektiv". Vilket iofs var sant och sedan valde jag folkhälsovetenskapligt program.

Men allra helst skulle jag vilja svara: FÖR ATT DEN SÖG, FÖR ATT DET VAR SÅ PINSAMT LÅG NIVÅ PÅ ALLT VI GJORDE, FÖR ATT DET SOM KALLADES VETENSKAPLIGT I SJÄLVA VERKET VAR PASSÉ FÖR FLERA DECENNIER SEDAN!

Under föreläsningarna hade jag ibland lust att ställa mig upp och skrika: JAG TAR LÅN FÖR DET HÄR. JAG BETALAR FLERA TUSEN KRONOR I MÅNADEN FÖR ATT LYSSNA PÅ ERA FÖRDOMAR OCH STEROTYPA FÖRESTÄLLNINGAR.

Minst fokus lades på den medicinska undervisningen. Det skulle räcka med tio poäng för typ alla sjukdomar...Hepp! Jag kan förstå att sjuksköterskorna av "the old school" är misstänksamma mot nybakade syrror från skolbänken.

Vill ni veta mer kan ni ju alltid fråga mig om varför jag hoppade av sjuksköterskeutbildningen. Kanske är det dags att vara ärlig ;)

måndag, april 23, 2007

Jag älskar dialekter!

Nu får vi antingen en disciplinälskande major med markdialekt eller en EU-kramande statsvetare med go' göteborska som motståndare i debatterna.

Vilket klingar bäst med släpig sundbybergsmål?

söndag, april 22, 2007

Sd:s prioriteringar

Läser i BT idag att Borås lokale Sd-förmåga tycker att regeringen borde ta sitt ansvar. Det tycker jag också. Jag tycker att regeringen borde ta sitt ansvar för de människor som tvingas leva på den sänkta a-kassan och för det allvarliga klimathot som kräver grundläggande förändringar av vårt samhälle nu.
Men se, där verkar inte den lokale Sd-förmågan prioritera likadant. Nej, han tycker att Sveriges regeringen borde ta sitt ansvar för att skaffa fram en lokal till Sd-kongressen nästa helg. Vips, så blev regeringen lokaluthyrare. Sagerska nästa kanske?
Se så olika prioriteringar man kan ha!

torsdag, april 19, 2007

RÅDET

Borås Kommunfullmäktige sammanträder som bäst ikväll. När jag gick på gymnasiet var det min högsta dröm att sitta där. Ni hör hur nördig lilla jag är, eller var. Då spelade jag t.o.m. in en del möten på band för att lyssna på dem i efterhand också. Det var mycket diskussion om äldreboendet Björkhaga, eller kanske hette det något annat.

För människor aktiva inom lokalpolitiken, är de politiska uppdragen självklart något att vara stolt över. Att få förtroendet av partimedlemmar och väljare är stort!

Kanske t.o.m. så stort så att man ska visa upp detta lite. Kanske starta en blogg, eller trycka visitkort, eller...

...kanske göra som kommunalrådet på Ekerö, utanför Stockholm. Han har en bil, med en registreringsskylt där det står: RÅDET. Den kör han omkring med i kommunen, en ganska liten kommun med 26 000 invånare.

RÅDET: med eller utan självdistans?

Mitt heta tips till farsgubben Bergquist i Borås är att införskaffa en likadan som hans partikamrat på Ekerö har. Varför ska Borås ordförande i kommunstyrelsen vara sämre?

"Burmeserna är mycket glada"


Ett resereportage i Aftonbladet publicerades i förra veckan. Om Burma, "eller Myanmar som det officiellt heter". Enligt reportern kallar länder i väst fortfarande landet för Burma, "namnet som det en gång fick av den brittiska kolonialmakten". Nu är det så att det faktiskt är ett politiskt ställningstagande vilket namn man väljer. Burmavänner väljer inte namnet Burma för att det är en del av kolonialmakten, utan för att den demokratiska oppositionen själv benämner landet så.

Ett stycke i artikeln är extra intressant:
"Golden rock har också en livlig kafé- och affärsgata. Vi slår oss ned med te och läckra skaldjurssnacks och kommer i samtal med en bordsgranne, en man som talar engelska. Han, liksom flera andra vi talade med, är skarpt kritisk mot militärdiktaturen.
– Generalerna som styr oss är dumskallar. Jag vill bort härifrån, Europa är min dröm. Att utbilda mig inom databranschen och kunna skicka hem pengar till min familj, säger han.
"

Hmm, det där med livlig kafé- och affärsgata låter intressant och med största sannolikhet uppbyggt och betalt av militären för att ge turisterna en bild av landet som en civiliserad "demokratisk" stat. Att bordsgrannen "råkar" snacka engelska och vara kritisk till regimen känns inte alls riggat, nä nä. Om reporten läst på skulle han vetat att det vimlar av spioner i landet. Turisterna är ständigt bevakade av någon.

Reportern lyfter upp frågan om det är rätt eller fel att åka dit, men verkar helt klart landa i att det är ok.
"Det är mycket tveksamt om en turistbojkott skulle försvaga diktaturen. Och det råder ingen tvekan om att många burmeser är mycket glada för att turisterna kommer. Primärt för att det ger små köpmän och hantverkare en chans att förbättra sina magra inkomster. Men också för möjligheten att få komma i kontakt med och prata med utlänningar."

Burmeserna är "glada" att turister kommer dit. Vänd på meningen: Skulle burmeserna bli förbannade för att turister kom dit. Knappast.

"Inkomster" till köpmän och hantverkare. Jo, dem inkomsterna hamnar ju i slutändan hos militären, eftersom köpmännen är okejade av regimen. Trodde reportern verkligen att han upplevde ett sponant Burma? Insåg han inte att de områden som är till för turister är noggrant planerade för utlänningar.

Det är alltså ok att åka till Burma, enligt honom. För om man gör som reportern, binder för ögonen, stoppar vadd i öronen och håller handen för munnen, jo då kan Burmas militärdiktatur sitta kvar ett bra tag till.

Tack, Aftonbladet!

p.s.
På något sätt är det sjukt att människor åker till andra sidan jorden för att semestra i militärdiktaturer när de oroar sig så mycket över att Sverge har blivit ett allt våldsammare samhälle.
d.s.

onsdag, april 18, 2007

Är olaga hot vad väljarna vill ha?

Sverigedemokraterna får säga att det har blivit "rumsrena" hur mycket de vill.

Men det finns onekligen märkliga metoder inom partiet. Någon, eller några har enligt politikerbloggen ringt upp chefen på den konferensanläggning som skulle ha varit platsen för Sd:s kongress och hotat honom genom att säga att personen visste sonens namn.

Folk får klaga på etablerade partiers "affärer", hur mycket de vill. Sossarna må vara träiga och moderaterna mossiga, men olaga hot håller de sig i alla fall ifrån, tack och lov. Frågan till Sverigedemokraternas väljare är om de vet vilket parti de egentligen röstar på och vilka metoder detta parti kommer att ägna sig åt i framtiden.

Förresten vill jag i dessa dagar av mycket uppmärksamhet åt Sverigedemokrsterna tipsa om Anna-Lena Lodenius blogg. Här finns bra argument som fler debattörer borde använda sig av. Inte minst lokalpolitiker i Borås.

1250 dagar kvar. Idag.

Till de som hela tiden säger att vi ska se hur borgarnas förslag faller ut. Självklart, de har sina dagar på sig. Men dagarna är räknade.

Gå in på www.nastaval.se.

lördag, april 14, 2007

Borgs insikter


På måndag presenterar regeringen sin vårproposition. I ekonomidelen i DN idag kommenterar finansminster Borg sina reformer hittills. Han gör följande medgivanden, eller ska vi kalla dem insikter?

Insikt 1: Visst medger han att slopandet förmögenhets- och fastighetsskatten "mest gynnat de som har mycket mer än dem som har lite".

Insikt 2: "Vi har haft en jobbtillväxt under cirka tio månader. Och jag hade inte räknat med att vi skulle ha brist på arbetskraft i flera branscher samtidigt som en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. "

Slutsats:
Den strukturella arbetslösheten löser man inte enbart med hög tillväxt. Den ställer krav på en aktiv arbetsmarknadspolitik. Detta var vad sossarna sa hela valrörelsen. Det är därför utbildningsmöjligheter som en åtgärd i arbetsmarknadspolitiken är så viktig. Det är synd att Borg inte hann synka sin insikt med Littorin innan denne avskaffade utbildningsmöjligheterna för arbetslösa ungdomar för att istället kräva att ungdomar ska söka jobb 30 timmar i veckan. Om det inte finns jobb för din kompetens så blir inte jobben fler ju längre du söker efter dem. Den berömda "matchningen" blir betydligt mer effektiv och verksam OM du får väglednig till hur du ska få kompetens till de lediga jobb som finns, eller hur du ska kunna konkurrera om ditt drömjobb.

Men självklart är Littorins förslag ännu ett led i att skapa en grupp människor som är utelämnade till en kommande låglönemarknad. Det blir bara tydligare och tydligare, inte minst med tanke på minskningen av platser på vuxenutbildningar och högskolor.

Håll i hatten! The Vind Is Vänding!

torsdag, april 12, 2007

När man fyllt 25-30 år...

...blir man lätt väldigt rynkig under ögonen om man lägger på för mycket foundation. Bara så ni vet. Bäst att inte använda foundation med andra ord.

Källa: Go'kväll 12 april 2007.

Om utanförskapet

Jag tar mig friheten att klistra in en klockren insändare från bt.se. Den står för sig själv och kräver inga kommentarer.

Utanförskapet

DEBATT Vi har just kallat in våra arbetslösa och informerat om de försämringar som alliansen infört för dem. Det är mycket beklämmande att informera om försämringar för de människor som slitit ett helt arbetsliv, blivit arbetslösa och sökt jättemånga arbeten. Man är beredd att ta en kortare utbildning för att öka chansen att få något arbete trots att man är nära 60 år och oftast sliten av hårt industriarbete.

Nej, man får ingen utbildning för att man är för gammal och man får ingen sjukpenning för att man är för frisk och kan stå till arbetsmarknadens förfogande men ändå inte frisk nog och då får man inget arbete heller.

Istället får man sänkt a-kassa, höjd avgift till a-kassan.

Jag funderar på hur stor cynism som finns i den nya regeringen är ni bereda på att fixa en livskvalité även för de som skapat välfärden genom många års hårt arbete eller är det bara direktörerna som ohejdat ska roffa åt sig.

Jag tycker ni ska bry er om de som har det sämst någon gång i alla fall inte bara slå undan benen hela tiden.

Jag uppmanar alla att granska den nya politiken och ni kommer att finna att den slår på alla sätt mot de svagaste i samhället helt systematiskt.

Göran Björk
ansvarig för arbetslösa i IF Metall
avd. 34 Sjuhära

onsdag, april 11, 2007

Ska jag fortsätta blogga?



Efter existensfunderingar kring denna blogg har jag kommit fram till att för att undvika ointressant navelskåderi ska inläggen mer fokusera på Stockholms lokalpolitik. Det gäller på något sätt att "lära känna" den stad man bor i, annars blir man allienerad. Jag har ju heller inte förmågan, eller lusten, att "skvallra" om Borås lokalpolitik i samma utstäckning som "vissa andra". Därför får det bli mer faktabaserade inlägg om vad borgarna i Stockholm stad, länet och kommunerna runt omkring håller på med. Kanske intresserar detta vännerna i Borås som dessutom kan jämföra med sin egen kaotiska sexpartikonstallation. De huvudsakliga källorna får bli ABC och lokaltidningen Dagens nyheter och "Mitt i Huddinge". Jag säger inte att det kommer att bli "värsta heta rapporterna", bara fett med underlag till valrörelsen om...öh, tre år.

Igår rapporterade ABC om att Upplands-Väsby tänker skatteplanera. Det gör ju varenda företagsledare så något nytt fenomen är det ju inte men att en kommun bildar ett dotterbolag av det allmännyttiga bostadsbolag som säljs ut för att komma undan att betala 50 miljoner kronor i skatt upplever åtminstone jag som direkt stötande. Det moderata kommunalrådet i kommunen, Jan Holmberg, hävdar att det är bättre att kommunen håller kvar skattepengarna hos kommunen och medborgarna. Tänk om han hade resonerat på samma sätt när han nu säljer ut kommunens bostadsbolag. Inte i moderaternas värld. Förbannat inkonsekvent.

P.S. I natt drömde jag om samtliga kommunalråd i Borås stad. Uffe, Lena, KG, Björn och någon blek en, det måste varit Morgan. You were all there! Säg att jag inte håller på att bli fullständigt knäpp! Please! D.S.

måndag, april 09, 2007

Upp och ned i Allsvenskan

Efter att ha sett dagens resultat av fotbollsallsvenskans matcher: Det är minst sagt upp och ned i första-matcherna. Spännande!

Dags för Folkpartistisk show!

Är på plats i förorternas förort, Vårby. Det kändes nästan som hemma att komma hit, men en hel del möbler fattas och inte minst en viss person. Katten visste dock omedelbart att han varit här innan och det innebär en hög hemmafaktor.

Påsken blev jäkligt lyckad! Min mamma, skådespelerskan, gjorde succé i släktsammanhangen hos Tomas, med optiker, järnvägare, sjuksköterskor, lärare, vilket var en riktigt lättnad.

Efter alla middagar och möten och rush, blir det alltid lite tomhetskänsla...och det var trist att redan åka från Borås. Det känns så mycket hemma, och jag saknar partisammanhanget. Om några dagar har dock vardagen infunnit sig igen, med en massa internationell politik och healthpromotion och förhoppningsvis några Friskis & Svettis-pass (annars kommer jag bli stammis hos sjukgymnasten om några år). Dessutom behöver jag på allvar hitta ett sommarjobb, annars är jag kokt! Tågvärd, kan det vara något tro?

I övrigt sitter jag nu här i ett ekande vardagsrum och inväntar en ny "Alliansenvecka". Fast det är först nästa vecka som vårbudgeten ska debatteras ju. Om man fick namnge statsbudgetar skulle budgeten 2007 heta "Omfördelning, fast åt fel håll - i en högkonjunktur".

Denna veckan är folkpartiets, även om två "viktiga" folkpartister befinner sig utomlands.

lördag, april 07, 2007

Att rusta upp polis- och rättsväsendet

Borås egen riksdagsmoderat, och tillika f.d. kommunalråd och polis, har sedan valet förra året flitigt skrivit insändare i Borås tidningen om vad den moderatledda regeringen genomför för politik. Själv är Ulf Sjösten gruppledare i finansutskottet, inte dåligt, och tillsammans med olika personer beroende på insändarens ämne får han ut den politiska agendan direkt till sina väljare och några till. Det är skickligt.

Alla insändare är ungefär lika långa, precis så långa som folk orkar läsa. De inleds med den klassiska verklighetsbeskrivningen som "alla känner igen sig i". Sedan levereras en summa pengar och en eller två lösningar som ska frälsa Sverige. Effektivt som sjutton! Eller populistiskt samt vilseledande?

När jag läser dagens insändare dyker några klassiska "saker jag inte förstår"-grejer upp.

1. "Under lång tid har det svenska rättsväsendet blivit sämre."
Jo, så är det ju. Det vet vi ju. Det säger ju alla. Fast jag kan inte låta bli att fråga mig: Är det verkligen så? Vem säger det? Därför gick jag in på BRÅ:s hemsida och kollade statistiken för år 2006. Följande kunde läsas:

- antalet personuppklarade brott (216 000 st) hade ökat med 7 procent.
- både personuppklarade narkotika- och våldsbrott hade ökat.
- 110 000 personer blev skäligen misstänkta för brott, vilket är en ökning med 3 procent.
- 1 225 000 brott anmäldes förra året, vilket är en minskning med 1 procent.
- 27 300 färre bilbrott begicks.

Visserligen är detta ingen långsiktig bild, så jag ska be att få återkomma med fler siffor och analyser i nästa vecka. Men rättsystemet verkade inte enligt BRÅ har spårat ut helt i alla fall. Skönt.

2. "Regeringen tillför ytterligare 1500 miljoner kronor redan i år till rättsväsendet, där den största andelen tillförs polisen."

Det är lite problematiskt att siffrorna inte går att jämföra med den totala budgeten, och inte eller hur mycket större satsningen är i förhållande till tidigare budgetår.

Vad är 1 500 000 000? Jo, hela 1,5 miljarder. Jäklar! Mycket pengar! På regeringens hemsida står det att hela rättsväsendets budget ligger på 30 754 000 000 kr. Alltså, 30,7 miljarder.

Enligt polisens årsredovisning 2006 förbrukades 15 430 000 000 kr på anslag 44:1 Polisorganisationen. Innebär då regeringens satsning nästan en ökning av polisens budget med 10 procent? Kanske, om jag nu har förstått det rätt.

3. "I resursförstärkningen ingår därför ett tydligt mål om 20 000 poliser fram till år 2010."

Härligt ,vi ska få 20 000 fler poliser i Sverige. Eller??? Se upp för syftningsfel sa alltid min lärare i skolan. Siffran betyder ju "naturligtvis" det totala antalet poliser. Men det är svårt att få en uppfattning om hur mycket 20 000 poliser verkligen är. Det låter ju så bra med "reursförstärkning" i tusental. På polisens hemsida finns personalstatistik. Där står det att 17 691 poliser var anställda i juni 2006. Ytterligare 7 582 civila jobbande inom polisen. Om insändarskribenterna nu menade att vi skulle ha TOTALT 20 000 poliser år 2010 så innebär det en ökning med 2 309 poliser på tre år. Jag minns från valrörelsen att polisen hade ökat med 4 000 poliser de två senaste mandatperioderna. Är verkligen denna resursförstärkning i det perspektivet så enorm som insändarskribenterna hävdar?

4. Vidare fortsätter insändaren med att berätta hur utredningar har startats för att "se över" olika områden inom rättsväsendet. Ofta brukade moderaterna i opposition kritisera sosseregeringen för att bara utreda och inte satsa. Nu sitter de där själva. Det finns ett värde i att utreda innan man förändrar. Det kallas evidensbaserat arbete.

5. Avslutningsvis ska straffsatserna naturligtvis öka. Det har vi hört från Beatrice Ask tidigare i veckan. Detta genomför man UTAN några belägg för att högre straff skulle minska brottsligheten. Det är intressant hur insändarsrkibenterna buntar ihop våldsbrott, sexualbrott och terroristbrott. Som att Sverige skulle ha något att säga till om i det läge ett terroristbrott begås i Sverige. Det sköter nog USA om ska ni se, Sjösten och Hammarbergh. Don't worry!

6. Tyvärr presenterar skribenterna inga förslag på FÖREBYGGANDE insatser. Det är ju inte så intressant, när man vill vara populist.

torsdag, april 05, 2007

Under rubriken "Noterat i veckan" i Borås.nu läser jag följande:

"Personal på Sven Eriksson-gymnasiet har på arbetstid ägnat sig åt att titta på pornografi. En grupp på åtta personer, både lärare och annan personal har använt en dator utan krav på inloggningsnamn för att porrsurfa."

Tre år av mitt liv tillbringade jag på Sven Eriksson-gymnasiet. Där finns det hemliga ordnar för det mest priviligerade eleverna, både AR för pojkarna och Goya för flickorna. Det ska vara separatistiskt vet ni! På min tid hade man inget elevråd utan istället en kårverksamhet med ölhävartävling för minderåringar. Där rådde grabbmentalitet utan dess like och vi vänsterbrudar som startade en feministisk förening kallades kommunisthoror och sånt. Det var spännande!

Rektorerna var minst sagt pinsamma i sitt agerande i konflikten som uppstod, men vi lärde oss i alla fall ett och annat om livet. Vi fick många uppmuntrande ord av flera kvinnliga lärare och utbildningsnämnden lyssnade på oss. Det måste varit riktigt tufft att vara kvinnlig språklärare där. Man mot kvinna. Positivismen mot humanismen. Visst finns det där, på en gymnaiseskola i Borås stad. Vi är alla en del av historien.

Att läsa BT i sängen på skärtorsdagen

Nu har Tomas läst Borås tidning i över en och en halv timme. Hur kan man lyckas hitta så mycket att läsa i denna moderata blaska? Insändare om vården och äldreomsorgen var lång och gripande, men det tar inte en och en halv timme att läsa.

Gammal integrationspolitik, bara gammal integrationspolitik

(Bild:Trots Allt)

På DNdebatt presenteras idag Alliansens nya integrationspolitik. Tyvärr är det inte en "ny" integrationspolitik. Det är fortarande "vi-och-dem-tänkandet som genomsyrar alla förslagen. Återigen varvas förslagen och satsningarna med att "ställa större krav på enskilda individer", (för att hålla kvar alla smygrasistiska väljare) precis som att människor kommit hit bara för att vilja sitta ute i Rinkeby eller Tensta och undra vart livet och meningen med det tog vägen. Det är en sjuk människosyn folkpartiet och Alliansen sprider.

Dessutom är flera av förslagen är sådana som borgarna skrotade vid årskiftet, exempelvis kurserna för "vårdsvenska". Alliansen passade på att döma ut den gamla regeringens integrationspolitik, men det var tydligen svårt at producera så ofantligt mycket nytt. Återigen är det alltså inte så mycket nytt i politiken.

Vad hände med hela samhällets anpassning till ett mångfaldssamhälle? Vad hände med diskrimineringen på arbetsmarknaden, i offentligheten, inom samhällets institutioner, på bostadsmarknaden? Vår egen trångsynthet är det största hindret för att skapa ett samhälle för alla. Men borgarna hävdar fortfarande att det är "den enskildes fel".

onsdag, april 04, 2007

Fördelning är fint

Hurra, hurra, hurra! Jag kommer tjäna hela 50 kronor i månaden tack vare den sänkta fastighetsskatten, i alla fall enligt Ekot. Men nu gick SABO ut och sa att det inte var säkert att de lägre sänkningarna alls kommer att märkas.

Jag som trodde att jag skulle få känna av borgarnas ljuva fördelningspolitik. Eller det kanske är just det jag gör?


Är i Borås nu förresten. Här är det grönare än i Stockholm och det luktar jord och regn.


Påsk och fördelningspolitik

I helgen är det påsk, då måste man åka hem till familjen. så det ska jag göra, även om jag de senaste veckorna kommit upp i ett riktigt gött tempo med nya kurser och en massa tunnelbaneåkande kors och tvärs över stan. Det är lite skillnad från innan när bostaden låg mittemot Karolinska institutet. Men jag gillar detta nya liv. Att åka tunnelbana är riktigt intressant, alltid händer det något spännande! Och alla dessa människor, så olika och ändå så lika (klyschigt, men sant). Dessutom hinner man läs mycket under en resa på 35 minuter. Känner mig alltid förberedd inför föreläsningar och seminarier nuförtiden.
Health promotion och Internationell politik står på kursagendan och det är riktigt riktigt roligt. Till skillnad från mina sjuksköterskestudenter för ett år sedan. Tänk att jag bytte, att jag vågade!
För övrigt kan vi fundera över vad fördelningspolitik egentligen är för något. Regeringen genomför djupa och riktigt allvarliga förändringar av rikspolitiken som ytterligare fördjupar klyftorna i samhället. KG Bergström slog fast att sossarna vid ett eventuellt maktövertagande år 2010 med största sannolikhet inte kommer att återinföra fastighetsskatten. Det tror inte jag heller. Däremot måste vi ha en plan för vår hållning. Hoppas "laget" börjat jobba med det. Prishöjningar, mindre rörligheter, mer vinst till de redan välbeställda, hur vänder man det? Vi har gjort det förut, vi kan göra det igen. Men låt oss inte falla platt som vid förra maktövertagandet.
Jag säger glad påsk till alla demokratiska socialister!

måndag, april 02, 2007

Odell har sin agenda klar


Odell har det inte lätt nu, eller så njuter han kanske av att det byggs betydligt färre hyresrätter i Sverige eller att servicen från myndigheter till medborgarna befaras bli allt sämre.

1. För det första, regeringen slopade byggstödet och räntebidraget vid årskiftet. Hyresgästföreningen rapporterar att de kommunala bostadsbolagen ställer in bygget av 6 000 hyresrätter och att de privata byggbolagen minskar sitt byggande från 8 000 hyresrätter till 3 000 stycken. Och detta är bara för 2007. Hur ska det se ut nästa år, och nästa år och nästa år och nästa... Odell skyddar sig med att byggsektorn bygger som aldrig förr, för det är ju högkonjunktur, men han verkar inte förstå att det skulle kunna byggas betydligt mer av hyresrätter som är en boendeform för alla. Han verkar inte heller förstå att högkonjunkturen inte håller i sig år efter år efter år, efter år...

Staten ska inte lägga sig i byggmarkanden. Det är Odells enkla svar. Faktum är dock, enligt Hyresgästföreningen att staten genom att slopa stödet för hyresrätter snedvirder konkurrensen inom byggsektorn, eftersom både villor och bostadsrätter är avdragsgilla.

2. Fackförbundet ST rapporterar idag om utvecklingen inom statliga myndigheter. Hela 9 000 statliga jobb är hotade och medborgarna kommer att drabbas av sämre service och längre väntetider. Detta kommer att innebära mindre trygghet för de anställda och för medborgarna. I veckan kunde vi höra hur Försäkringskassan ska satsa på internet istället för personlig service, något som kan funka bra för en del, men betydligt sämre för andra grupper.

Den huvudsakliga poängen är att statens försämrade tillgänglighet undergräver medborgarnas förtroende, alltså mindre legitimitet för staten. Det är inte märkligt i sig. När regeringen nu säljer ut statliga bolad för flera miljarder kronor, rimmar det riktigt illa att staten måste spara i sin verksamhet för medborgarna.

Visst har borgarna sin agenda, visst har de. Och vilka grupper i samhället drabbas mest av det systemskiftet?