måndag, januari 29, 2007

IKEA. Ingenting är omöjligt.


Den är verkligen helt fantastisk och kan faktiskt användas till allt möjligt. Det är inte bara en perfekt flytt-eller tvättkasse som rymmer hur mycket som helst och är smidig att bära både på axeln och som ryggsäck. Den är dessutom kattens favoritplats att sova i, vilket undviker nedhårade sängar och soffor. Den alldeles otroligt praktiska klarblåa IKEA-kassen!!! Dessutom är den billig.

Nu till företaget IKEA. Visst är det riktigt imponerande att Ingvar Kamprads affärssinne lyckats skapa ett företag som är värt mer än Wallenbergs förmögenhet hela fyra till fem gånger om. Att företaget inte heller funnits över flera generationer är i jämförelse med Wallenberg mycket intressant.

Konceptet kan ni: billiga varor som du själv monterar ihop men som ändå håller god kvalité och dessutom är trendsättande. Servicen är dessutom riktigt bra genom en avancerad hemsida, katalog och personal i butikerna.

Ännu mer speciellt och mest intressant är att Kamprad aldrig har tecknat sitt företag på börsen. Det finns inga IKEA-aktier, inget fiktivt värde och därmed inga förväntningar hos marknaden att leva upp till. Ekonomiska halvårsrapporter finns inte till för att imponera på aktieägarna utan för företagets verksamhet. IKEAs varuhus ägs istället av en stiftelse med sitt säte i Holland. Samtidigt ägs namnet och konceptet av ett annat nederländskt företag som ingen egentligen vet vem det är som äger men alla anar att det är familjen Kamrad.

Omsättningen år 2006 var 135 miljarder kronor, och av det fick familjen Kamprad 3 procent. Inte så dåligt.

Mer intressant är att IKEA är den populäraste arbetsplatsen bland ekonomer och att företaget även toppar förtroendebaromentern som presenterade i november förra året vilken Medieakademin i Göteborg håller koll på. En parentes är att Socialdemokraterna var det parti som hade störst förtroende i samma undersökning, dock på 19:de plats.

IKEA i Sverige jobbar också på att erbjuda och uppmuntra de anställda att avancera inom företaget, för att ha kvar kompentensen och säkra tillväxten. En s.k. win-win-situation.

Etableringen i USA har uppenbarligen varit en succé och arbetsplatsen tillhör numera en av de hundra mest populära arbetsplatserna i USA. En av förklaringarna kan vara att företaget erbjuder sina anställda, även deltidsanställsa löneförmåner som vård- och tandförsäkring samt betald föräldraledighet. Att IKEA därtill försöker slå ett slag för folkhälsan genom att ekonomiskt stödja sina medarbetares försök att gå ner i vikt och sluta röka är faktiskt lite coolt!

Lönerna i USA ligger ganska bra till, enligt samma undersökning. Säljchefer får genomsnittligt 58.487 dollar, motsvarande cirka 410.000 kronor, medan en säljmedhjälpare tjänar i snitt 15.415 dollar, motsvarande cirka 108.000 kronor.

Men lite skillnad ska det ju vara förstås. Idag tillhör t.ex. Ingvar Kamprad numera Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på 461 miljarder kronor.

2 kommentarer:

Camilla sa...

Min mormor passade Kamprad som barn. Och nästan hela släkten jobbar där på något vis. Hmmm... 65% av skatteintäkterna i Älmhults kommun kommer från IKEA.

Johanna Falk sa...

Intressant!!!