torsdag, januari 18, 2007

Ordningsbetyg och färre personal

Samtidigt som borgarna kräver ordningsbetyg i skolan väljer de att minska personaltätheten i Borås skolor. Ida bloggar om det och jag spinner vidare.

Fler vuxna skapar självklart mer trygghet och fler förebilder åt eleverna, ändå finns det nu indikatorer på att borgarna i min hemstad Borås ska minska antalet lärare. I samma veva gömmer de sig bakom de satsningar som görs på skolbyggnader. Det är tråkigt att dessa två budgetposter måste stå emot varandra eftersom de i dem flesta fall hänger ihop. Statistik visar tydligen också att brottslighet ökar bland unga i stan.

Uppenbarligen är det lättare att införa ordningsbetyg och stoppa huvudet i sanden än att satsa på bakomliggande orsaker och mer personal. Självklart går folkpartisten Anna Svalander på denna naiva åtgärd. Dessutom hävdar hon att "det mesta" tyder på att sådana omdömen minskar stök och bråk och jämför med redovisning av frånvarostatistik. Samtidigt efterfrågade Lärarförbundet åtgärder till de bakomliggande ORSAKERNA till stök och bråk.

- Det är synd att politikerna försöker visa handlingskraft genom åtgärder som inte löser det egentliga problemet. Det är en del i ett politiskt spel som inte tar itu med de bakomliggande frågorna, säger hon till TT.

Inga kommentarer: