onsdag, januari 03, 2007

Värt att ha koll på, folks!

Ska LAS komma att ryka nu också? Regeringen snabbutreder vilka möjligheter det finns att luckra upp detta skydd på arbetsmarkanden eller, om man hellre vill, denna bromskloss på arbetsmarknaden.

För den som tidigare var ovetande om konflikterna på arbetsmarkanden på grund av att de förändringar som de senaste åren genomdrivits i någon form av samförstånd mellan arbetsmarknadens parter, kan nu få se hur lagen om anställningsskydd inte alls kommer att skärpas som sosseregeringen beslutade i maj 2006. Men det var ju förstås i en tidsaspekt vi kan kalla "innan", "dåtid" och "passerat". det är nya tider nu.

Det nya är istället att låta timsantsällningarna/visstidsanställningarna gro och växa fritt utan att någon lägger sig i. Ni vet, det där med fastanställnig är gammal skåpmat och passar inte alls in i den globaliseringens ekonomi enligt den borgerliga regeringens världsbild.

De timanställda är billigare, kan lättare få sparken om de inte gör som chefen säger och kan utnyttjas till att jobba på tider ingen annan skulle acceptera. Ni som jobbat i hemtjänsten som timvikarier vet: Ring och spring!

Sosseregeringens förslag i maj gick ut på en lagändring så att vikarier/timanställda skulle kunna få fast anställning efter 14 månader, inte tre år som det var innan. Men detta rivs nu upp och i det nya förslaget ska två år gälla. Dessutom kommer vikariers förtur till fast anställning också att begränsas.

Facket hävdar att detta kommer att drabba unga i ströst utsträckning eftersom det blir svårt att komma in på arbetsmarknaden, svårt att satsa och svårt att se en yrkesframtid i branschen. Märkligt eftersom Maud just brukar värna om de unga som idag sägs stå utanför arbetsmarknaden. Fast hon ville ju göra villkoren ännu sämre för unga på arbetsmarkanden för att gör adem mer "attraktiva".

Avslutningsvis, vet ni vad? Jo, elpriset sjunker tack vare det milda vädret. Marknaden bestämmer, sedan kan Reinfeldt säga att sosseregeringen ruinerade husägare hur mycket han vill. Om det slår om och blir varavinter senare i januari är det bara att slå fast det igen: Marknaden bestämmer.

Inga kommentarer: